Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ideellt

För ett tag sedan träffade jag några av dessa otroligt aktiva föreningsföräldrar som finns här och där.

Jag måste säga att engagemanget imponerade. I det fallet gällde det pojkar och papporna jag pratade med la regelbundet ner sex kvällar eller eftermiddagar i veckan på föreningsarbetet. Oj, säger jag, oj. Ibland kan man förstås fundera över hur hård "agenda" mellanstadieelever kan och bör ha, men det är ett annat resonemang.

För ett lite längre tag sedan träffade jag några pensionärer som knogar på i ett par andra föreningar. De var lite bekymrade. Man hade jobbat i årtionden i verksamheterna, sedan långt innan man pensionerades. Man började mitt under brinnande arbets- och familjeliv och hade nog i regel arbetat i föreningar innan dess. Den förändring de tyckte sig uppleva var att de förväntas fortsätta med sitt servande, medan de aktiva och deras anhöriga avsevärt har dragit ner på tiden för "kringaktiviteterna". Nu funderade "gammelkollektivet" helt enkelt hur verksamheterna skulle kunna drivas vidare om ett par år.

Bilden är inte entydig. Vi har anledning att vara glada för alla de miljoner timmar eldsjälar på olika håll lägger ner för gemensamma saker och därigenom gör vårt samhälle mer komplett och attraktivt. Men man kan också bli orolig för tillväxten bland eldsjälarna och frivilligkrafterna i vissa verksamheter, om ovanstående pensionärernas bild stämmer.

Kan en väg vara att i fler sammanhang mer akta sig för att skämma bort och "överserva"? Att från början vänja aktiva unga vid att tävling, match och uppvisning akompanjeras av regelbundna och mer oglamorösa aktiviteter?

Jag är väldigt övertygad om att framtiden kommer att behöva mycket ideell kraft.

 

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Christine Svensson

    Absolut att något måste göras för att föreningslivet skall kunna fortsätta. Men vi som lever i den här generationen och och de som kommer efter oss har aldrig lärt våra barn att vara föreningsmänniska. På något vis är det liksom ”ute”.
    Vi har stora problem i vår hembygdsförening, och man undrar vad ska det bli sedan….

  2. Gunnel Granath

    Det vi alla borde bli bättre på är att berömma och uppskatta ideellt arbete inom alla typer av föreningar. Tyvärr så får de som är mycket aktiva i sin förening ofta klagomål och kritik. Otacksamt och oavlönat arbete hur många vill ha det?

  3. Jan Nilsson

    Svar till Christine Svensson (2011-01-31 17:22)
    Ja, det är nog spännande för många föreningar idag. Vi vill gärna att det som funnits ska finnas och helst att en del nytt ska komma till, men någon annan bör ta det ideella arbetet på kvällarna….
    Sen byggs det gärna upp avancerade strukturer som snart blir krävande och tröttande att hålla igång. Kan vara svårt med lagom.
    Men visst finns undantag, livaktiga och åldersblandade föreningar som gör det otroliga år efter år med minimalt externt stöd.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Gunnel Granath (2011-01-31 23:16)
    Sant. Ibland kommer kritiken dessutom från ganska besvärsrädda personer som själva inte lägger så många kvällar i månaden.
    Föreningsarbete kan vara väldigt givande också och med gemensamma krafter kan det verkligen uträttas stora saker. Jag hoppas att vår kommuns oavlönade och hårt arbetande idealister känner mångas tacksamhet för sitt arbete.

  5. Patrik Bylund

    Föreningslivet är ju väldigt viktigt för små kommuner som Vännäs. Hoppas att kommunens nyanställda föreningsutvecklare bidrar positivt till utveckling för våra föreningar.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Patrik Bylund (2011-02-01 16:29)
    Jag hoppas att det ska gå bra för vår kompetente föreningsutvecklare. Vi röstade inte för införandet i en då svag och osäker budgetsituation. Vi menar generellt att vi måste vara försiktiga med inrättandet av nya chefsposter. Att vi röstade nej hindrar inte att vi vill stötta utvecklarens som alla andras arbete och önskar att det ska bli något riktigt bra.
    Det kan vara betydelsefullt med inspiration och hjälp ”uppifrån”, men i de många föreningarnas bredd och djup är det nog allra viktigast vad som händer på gräsrotsnivån. T.ex. tillflödet av nya insatsvilliga och ideellt arbetande människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.