Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Frukosten och morgondagens näring


I Morse var det "Dialogfrukost" på Hotel Vännäs.

Företagare och politiker var inbjudna till en genomgång av Svenskt Näringslivs attitydenkät i Vännäs. En del organisationsföreträdare och kommuntjänstemän var också med och lyssnade till SN:s Katarina Folkesson som gick igenom det omdöme som Vännäs företagare hade gett kommunen.

I maj offentliggörs resultatet av kommunernas "skönhetstävling", som inte bara handlar om hur företagarna uppfattar politiker och tjänstemän, men också infrastruktur och annat. I slutresultatet har tre olika undersökningar vägts in.

Resultaten för Vännäs ligger i huvudsak lite över länets och landets resultat, men vi har inte förbättrat oss sedan sist. Det finns en del som vi politiker bör ta på allvar.

Några intressanta saker som berördes var åldern på företagarna, den är hög överallt. I Vännäs är 43 % av företagarna 55 eller äldre. Bara 7 % är under 35. Vi har anledning att fundera på var och hur morgondagens skatter och välfärd ska komma till. Generationsväxlingen i företagen är mycket viktig.

Glädjande i det fallet är att företagarna var mest nöjda med skolans insatser i Vännäs. Ung företagsamhet och entreprenörssatsningarna i skolan värderades högt.

Den demografiska, eller åldersmässiga, "tsunamin" berördes också. Det är redan svårt för många företag att få tag i utbildad arbetskraft i Västerbotten. CERUM (Centrum för regionalvetenskap) vid Umeå universitet menar att det behövs ytterligare 39 000 utbildade människor i länet till 2020 då stora grupper som nu arbetar har gått i pension. Det är kanske inte är alla som förstått det, men vi behöver verkligen få in våra invandrare på arbetsmarknaden – och behålla dem kvar här hos oss!

Företagarna önskade i enkäten mer träffar med politikerna. Det hade rymts fler företagare på träffen idag.  ;-)

 

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-03-18 21:31)
    Förlåt, skulle ha skrivit ut Svenskt Näringsliv en gång till, för det var det SN stod för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>