Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ensamkommande i Vännäs


I fredags invigdes Akka, Vännäs nya boende för ensamkommande flyktingungdomar. Namnet kommer från ledargåsen i "Nils Holgersons underbara resa".

Många kom till invigningen. Flera politiker och tjänstemän från olika hörn av den kommunala sfären. Det fanns också besökare från andra kommuner och relaterade verksamheter.

Lokalerna, där Slussen och Rehab tidigare fanns, är ljusa och trevliga och har iordningställts mycket fint med relativt enkla medel. Den åldersblandade personalen under ledning av Ulrica Westerlund gav ett bra och kommunikativt intryck. Det sista lär behövas i den svåra och växlande uppgift de har framför sig.

Huvudpersonerna var de sex pojkarna som kommit hittills, det finns plats för fem till som kommer snart. De kändes nästan överväldigade av hopen som kommit. Unga människor med sin unika identitet och historia. Flera kändes rent av blyga, samtidigt som jag anar stora resurser.

För dem som får stanna hoppas man att Sverige ska fungera som "ersättningshemland", att utbildning och integration ska gå bra och att nya relationer i någon mån ska kunna ersätta dem som rivits isär.

Jag hoppas att alla, också de som har svårt att acceptera Europas och  Sveriges asylregler, ska behandla individerna som kommer rätt och bra. Främst för ungdomarnas egen skull, men inte bara det. För Västerbotten, och särskilt för vissa kommuner, verkar framtidens ekonomi och service till stor del hänga på hur många invandrare man kan få att stanna.

För dem som måste resa tillbaka önskar man en kort period i Sverige och att "återintegreringen" i Afghanistan, som det handlar om nu, ska gå så smärtfritt som möjligt.

Tyvärr kunde jag inte få med några bilder. Programmet på vk.se  säger plötsligt att fotofilerna är för stora, även om jag förminskar dem.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Bertil Ingerlund

    Hej Jan
    Verkligen trevligt höra att Vännäs Politiker har hjärtat
    på rätt ställe liksom de som arrangerat sig för dessa flyktingungdomar.
    Snabbt nog kommer dom att finna att Vännäs är dess rätta plattform för en ny start här i livet.
    Rätt utbildning så kommer dom långt här i livet.
    Allt finns på plats, med en Trevlig harmoni , som alltid leget sen grunden för Vännäs liksom Vännäsby.
    En god förvaltning har gott i arv från de en gång styrande
    till dom styrande idag är ett bevis på ett gott tänkande och handling.

    Ser fram emot en positivt fortsatt tänkande, behöver
    inte bli ett kränkande om alla håller ihopp och hjälps åt.

    MVH
    Bertil Ingerlund

  2. Ulrica

    Hej Jan!

    Ja, det var verkligen många som kom, kul! Många var också våra vikiga samverkanspartner. Boendet är som sagt var bara ungdomarnas ”första steg”. Vi gör nått bra av det här, tillsammans!

    Kan du, så får du gärna skicka korten till mig. Vi kommer nog att få tillfälle att följa upp hur allt går lite längre fram, ses då!

    Hoppfulla hälsningar
    Ulrica Westerlund

  3. Leif

    ”Jag hoppas att alla, också de som har svårt att acceptera Europas och Sveriges asylregler”

    Vi får väl hoppas att även dom ensamkommande håller sig till regler osv. Så inte det hemska som hände i Vännäs återupprepas. Du vet när bara dom som vart less på hur vissa betedde sig fick skulden

  4. Jan Nilsson

    Svar till Ulrica (2011-03-21 11:20)
    Hej!
    Ska sända några bilder till dig. Det blev inte många ”bra” bilder, men de kan duga till dokumentation i alla fall.
    VK har hittat en orsak till bildproblemen här så när jag sitter vid datorn ska jag sätta in ett par.
    Det var roligt att möta pojkarna, även om det bara blev att man hälsade på dem. De gav ett mycket positivt intryck, samtidigt som man kan ana ”lagrad” smärta och osäkerhet.
    Än en gång, jag önskar er all tänkbar framgång i arbetet. Även kraft och uthållighet när unga personer ni lärt känna väl får oerhört tunga besked.

  5. Jan Nilsson

    Svar till Leif (2011-03-21 15:18)
    Jag hör vad du insinuerar, men tar inte upp den tråden.
    Visst har du rätt i att de ungdomar som kommer till Sveriges mottagande kommuner måste lära sig, acceptera och foga sig i de regler som gäller här. Det är bl.a. det som ligger i min förhoppning att det ska gå bra med integration och utbildning.
    Inget går helt friktionsfritt där människor är inblandade, men vi hoppas att problem som eventuellt uppstår ska lösas bra. Jag hoppas att det ska bli extremt lite av ”vi och dom-mentalitet” kring våra ensamkommande. Man kan hamna i gropen där man från båda håll hanterar sina olikheter ungefär som vissa supportrar gör kring sina fotbollslag. Jag hoppas att sådana provokationer ska lysa med sin frånvaro i vår kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.