Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Dagens händelser och Händel


Ligger i skönaste soffan och funderar lite på dagens händelser och framtiden. Händels Messias ligger på i bakgrunden och helheten känns ganska bra, trots stor osäkerhet om framtiden.

Eftermiddagen gick åt till budgetberedningen som också fått i uppdrag att utforma Vännäs strategiska plan, vårt viktigaste styrdokument. Planen är tänkt att ersätta ett 80-tal olika dokument som ingen längre hade helhetskoll på. Om någon någonsin haft det.

Vi lever i ett planskrivande tid. Att kräva en utförlig plan har ofta varit sättet att sätta sig själv på den organisatoriska kartan. Att ha "säkrat" en verksamhet och gjort något som känns bestående. När man har 80-talet planer i en verksamhet förstår de flesta att många av dem slutat fylla sitt syfte.

När det blir som värst är det planen som blivit huvudsaken. Hur verksamheten egentligen ser ut är inte lika viktigt för kontrollinstansen som att planen är ok. Man har en känsla av att man har koll. Kartan är i ordning.

Ofta, inte minst i skolan, har det känts som om vi ska uppfinna hjulet i varje verksamhet och att planskrivandet kostat enormt mycket arbetstid och tagit lärarnas tid och energi från viktigare sysslor. Som t.ex. att undervisa eleverna.

Förenklingar och beskärningar av planfloran är värdefulla för demokratin, överskådligheten och det politiska engagemanget. Även för ekonomin. Jag är glad att steg mot förenkling tagits i Vännäs. Nu måste vi hjälpas åt att hålla emot så att vi inte hamnar i samma förstoppade läge igen.

Det finns förstås flera viktiga planer och styrdokument som måste anpassas efter lokala förutsättningar för att fylla sitt syfte. Vår strategiska plan hör dit och jag hoppas att den ska bli ett användbart och bra dokument.

 

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>