Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sämre läsning – viktigt för alla!

Sveriges sjunkande läskunskap är inte bara skolans fel.

Läsningen är inte så viktig, det är det intryck många får med sig hemifrån. Det mesta tyder på att det är färre som läser böcker, färre som läser för sina barn, färre som har dagstidningen.

Det som blir läst är kortare saker. läsförståelsen sjunker. Det är inte konstigt alls. När den sjunker drabbas mycket, även matteförståelsen.

Skolan måste förstås göra vad man kan för att stötta, särskilt där "anti-läs-trenden" slagit igenom som värst. Men ökad läsförståelse och därmed ökad läslust är något som många kan hjälpa till med. Tiden i skolan är kort.

Kan skolan och hemmet hjälpas åt att dra åt samma håll kan det bli bra resultat. Det är fantastiskt vilka resultat som kan nås om den som barnet vet älskar det säger och gör samma saker som skolan.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Miss Minnalainen (2011-03-25 18:51)
    Kanske lite fel uttryck, men i skolan går läsförståelsen alldeles fel väg. Jag tror som sagt att det inte bara är ett skolproblem, utan att det hänger ihop med att det finns väldigt mycket annat att göra än att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>