Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Relationer och historiska vingslag

När vi landade i Addis Abeba på vägen till och från Kenya tänkte jag på några storheter. Etiopien självt är ju en sådan med sitt stolta, vackra folk. Det enda afrikanska landet som aldrig kolonialiserades, trots att det tog mycket stryk av Mussolini innan andra världskriget.

Jag tänkte på drottningen av Saba som hälsade på hos kung Salomo. Även på min konfirmandpräst Arne Hansson som under sin missionärstid i landet ibland hade audiens hos Haile Selassie och gick förbi hans tama lejon med en viss respekt.

Jag tänkte också på den i alla bemärkelser högreste Gudina Tumsa. Den evangeliske kyrkoledaren jag hörde och såg i Oslo i slutet på 70-talet innan han åkte hem och mördades under den mörkaste kommunisttiden i Etiopien. Även Haile Selassie själv blev mördad några år tidigare, enligt uppgift kvävd med en kudde av "afrostalinisten" och revolutionsledaren Mengistu.

Idag läste jag om Stina Sköldengen i en artikel om hennes man i EFS tidning Budbäraren. Hon var gift med Emil Sköldengen, släkt med min pappa Tore. De bodde i huset där vi nu bor på sin ålders senhöst. Medan Emil renoverade huset i början på 70-talet bodde han ett halvår i mitt barndomshem i Vännäs.

Stina var missionär i Abessinien på 30-talet innan hon fick fly för fascistarmén. Till min förvåning fick jag nu läsa att hon var lärare åt både Haile Selassies fru och döttrar.

Historiens vingslag…..

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>