Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Dagens samhälle


Kopplar efter en relativt fullmatad dag av med att läsa Dagens samhälle.
Artiklarna om chefsbristen är intressanta, men den är kanske inte så alarmerande som annan och tydligare arbetskraftsbrist.

Dels hade Platon nog rätt rätt när han sa att det var lämpligt att bli ”ämbetsman” vid 50. De flesta som välsignats med barn har har då sett dem växa upp en bit. Man har mer insikt om egna svagheter och man har en mer realistisk bild av sina styrkor. Man har kanske hunnit bränna vid sig en vända, eller nära på. Livet har förhoppningsvis gjort en lite visare, man har mött bra och dåliga chefer och lärt av båda. Unga chefer kan vara mycket bra, men en viss ålder och erfarenhet är sällan ivägen när man ska samla och leda en mångfald av andra.

Värre är att så väldigt stor andel av t.ex. gymnasielärare, läkare och sjuksköterskor blir pensionärer inom 5-10 år. Speciellt de specialiserade inom vården har riktigt hög medelålder. Det är direkt oroande och kommer att märkas på kapacitet och kvalitet när vårdbehovet växer.

Det måste löna sig att specialisera sig som ”syrra”, det måste bli fler läkare som tar den vägen och vi måste se till att läkarna håller på med rätt saker. Mer ”produktion” och begränsad dokumentation.
Det gäller enligt min mening de flesta yrken.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.