Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Dreven


Man påverkas fast man inte vill och borde veta bättre.

Det är gott om drev, jag tänker varken på harjakt eller mekaniska saker, utan på de blodtörstiga mediala massrusningar som sker rätt ofta. Särskilt i oroliga tider då aggressivitet, hat och egenrättfärdighet har som lättast att gro.

Ett av den senaste tidens drev drog med sig en hyfsat stor andel människor. Det var ganska lätt att haka på utifrån att man inte visste mycket och att rapporteringen var extremt svartvit. Där jag minst anade det stötte jag sedan på en person som verkligen hade kunskap om det som skrevs sönder och samman i tidningarna.

Hon hade egen nära erfarenhet av det som de flesta av oss andra bara tyckte i luften om. Däremot hade hon inte några bindningar eller intressen i saken. Hon var trovärdig.

Jag skämdes när hon utifrån sin erfarenhet stillsamt beskrev var det gick fel i den högröstade rapporteringen. Fast jag anade att den varit skruvad förstod jag först i samtalet med henne ungefär hur många varv. Man borde ha lärt sig när man är ett halvt sekel gammal. Men, det är som det är.

Det finns drevliknande situationer jag skäms över fast det gått rätt lång tid sedan de pågick. Man kan dras med i stor- eller småskaligt gläfsande mot människor på alldeles tokiga grunder. Det enda positiva med sånt är att ens högmod hålls nere när man upptäcker vad man varit med på.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. RWR

    Det du belyser är nog en av den viktigaste insikten vi borde förvärva under det liv vi har till låns.

    Den småskaliga kan nog vara den värsta!

  2. Jan Nilsson

    Svar till RWR (2011-12-10 00:35)
    Den småskaliga kan många gånger vara värst gör den enskilda människan. Breder det ut sig och blir en sorts ”kultur” kan det gå hur snett som helst gör mer än enskilda.
    Men de storskaliga dreven kan ju sänka människor för hela deras liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.