Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ingen räknade med skolorna


Det upplevs säkert provocerande av en och annan när man förstår att jag talar om byskolorna i Vännäs. Åtskilliga föräldrar, barn och bybor räknar definitivt med skolorna. All respekt för detta. Men inget av partierna tycks ha gjort det.

I budgetberedningen läggs grunden för kommunens färdriktning, ekonomi och verksamhet. Alla partier har deltagit och förslaget togs i KF 26/6. De enda som hade ett avvikande förslag var vi moderater som ville jämna ut de direkta besparingarna något mellan ”vården” (1 miljon) och ”skolan” (7,5 miljoner) till 2,5 respektive 6 miljoner.

Annars var alla helt överens om en budget där inga pengar finns för en folkomröstning, och än mer tydligt, inte en enda krona till byskolorna. Vad jag förstått har byskolepengar aldrig tagits upp i beredningen heller. 3,5 parti gick till KF och röstade för att byskolorna skulle vara kvar men ansåg inte att det var så viktigt att det behövdes några pengar.

Det ligger nära till hands att tänka att man sett läget ungefär som vi som tog det tunga beslutet och får ta dess följder. Konsekvenserna för verksamheten och ekonomin blir desamma, men man kommer lindrigare undan.

Accepterar man verksamheten accepterar man budgeten och bifaller man budgeten bifaller man verksamheten. Hade något parti menat fullt allvar med sitt ja till byskolornas fortsatta drift hade man räknat fram ett budgetförslag som haft utrymme för de fyra miljoner de kostar.

Etiketter: , , , , , ,

15 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Det är frestande nära att av det du tar upp dra slutsatsen att inget av partierna egentligen ville behålla byskolorna. Hur kunde man annars kunnat ”glömma” att äska pengar för dem?
    Ett spel för gallerierna var vad vi sedan fick ta del av, ett spel som eventuellt har en fortsättning.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Det kan finnas lite olika inställning här och var. Men visst är det märkligt att man kan rösta för att behålla skolorna, räkna med en folkomröstning och ändå glatt bifalla en budget där inga pengar finns för dem.

  2. Katarina Hampusson

    Kanske det beror på det enkla faktum att budgetarbetet började efter att beslut om byskolorna fattats och att ingen hade den minsta respekt för den överklagan som gjorts?

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Överklagan aviserades väl dagen efter beslutet? Folkomröstningsuppropet var ni ju också tidiga med. Förvaltningsrättens dom kom för några veckor sedan och budgeten där inga byskolor finns togs av alla för två dagar sedan. Visst tycker även du som trägen byskoleförkämpe att det ligger en del i det jag påpekar?

  3. Krister Andersson

    Visst är du medveten om att budgetberedningen inledde sitt arbete efter att kommunfullmäktige tagit beslut om att lägga ner skolorna. Det finns många osäkra faktorer budgetberedningen diskuterar men om vi ska ta med i beräkningen att tagna beslut kan vara olagliga verkar. Eftersom hela beredningsarbetet grundats på att byskolorna skulle bort så är det självklart att budgetbeslutet skulle skjutas till november om de hade fått vara kvar.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Tror det fattas något eller några ord i din kommentar. Får inte ihop den helt.
      Jo, medveten om att beredningen kom igång efter beslutet. Men överklagan och folkomröstningskrav höll frågan levande. Inte minst för er, väl?
      Ändå arbetade ni fram och biföll en budget utan byaskolekronor.

      • Krister Andersson

        Det försvann några ord i min kommentar. Men, menar du verkligen att vi i budgetberedningen skulle argumentera för en budget som bygger på andra förutsättningar än de som beslutats i fullmäktige? Menar du att vi på senaste fullmäktige skulle argumentera för en budget som inte bygger på det beslut som ni just drivit igenom? Det är nog rörigt ändå. Ska vi börja lägga olika budgetar utifrån hur vi tycker att fullmäktige borde ha beslutat tidigare i olika frågor och inte utifrån tagna beslut? Jag kan ärligt talat inte förstå hur du menar.

        • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

          Kan kanske finnas olika inställningar i olika partier. Någon hos er har i alla fall i samtal lyft möjligheten att höja skatten för att behålla skolorna. Men om det aldrig tänkts någon beredskap i form av pengar för ett nej till nedläggning eller för att möta ett ev sådant utfall i folkomröstningen, hur seriöst är det då?
          Ingen har räknat med skolorna i budgeten, detta faktum kvarstår.

          • Krister Andersson

            Ingen har räknat med byskolorna i budgeten, detta faktum kvarstår. Och den som hade gjort det hade framstått som osedvanligt korkad. Under alla budgetdiskussioner såväl i beredning, kommunstyrelse och kommunfullmäktige så har förutsättningarna varit att byskolorna redan fått silkessnöret. Att ”någon av oss” har deltagit ”i samtal” ser jag näppeligen som ett problem. Det är inte överskott på samtal som varit problemet i denna process.

          • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

            Du missförstår mig lite Krister. Jag menar att det hedrar er att det i alla fall luftats idéer om hur man skulle finansiera förslaget, d.v.s. skattehöjning. Det skiljer er från se andra partierna som avslagit nedläggning och kämpat för folkomröstning.
            Att strida för en så stor avvikelse från budget utan att visa upp budgetalternativ är annars inte så förtroendeingivande.

  4. Katarina Hampusson

    Vid den Kommunstyrelsen i februari där skolfrågan kom upp lyftes det fram andra möjligheter till besparingar samt argumenterades för att hela skolfrågan skulle lyftas i samband med att budgetberedningen påbörjade sitt arbete.
    Det tyckte inte Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Istället gick ett rekordsnabbt beslut och på tre veckor lades kommunens alla byskolor ned i en majoritetsröstning i Kommunfullmäktige som stöddes av tidigare nämnda tre partier. Efter detta startade budgetberdningen.
    Menar du att du förväntade dig att partiföreträdarna som var för byskolor skulle ha kört lite ”politisk olydnad”mot ett fullmäktigebeslut och presenterat egna budgetar med byskolorna inräknade? Vad hade hänt då, hade vi fått ett Kommunfullmäktige, kanske rent av ett extra sådant, för att behålla byskolorna?

    Om politiken velat vara lyhörd för innebörden och bakgrunden till överklagandet som ledde till domslutet från förvaltningsrätten hade hela frågan kommit upp på ett snyggare sätt. Men inte det, utan nu speedades tempot upp. Inom en vecka var beslutet fattat ånyo med samma partier som stöd. Om politiken valt att processa på ett sedvanligt sätt hade budgeten kunnat genomlysas på nytt och fastställas senare. Om jag inte missminner mig från all rapportering från extra Kommunfullmäktige så resonerades det också. Men du och ditt parti tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde att lägga ner byskolorna och då förelåg vad jag kan se inget annat alternativ för budget heller, eller väntade du dig ånyo en lite obstruktion från de partiföreträdare som röstat i minoritet?
    Det här är inte ett snyggt och hedervärt utspel av dig. Det vore bättre om du ägnat bloggtexten till att redogöra för hur Moderaterna funderat kring finansieringen av avyttrandet av byskolorna som kommer att kosta kommunen mellan 7-10 miljoner kronor?

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Jag och många med mig väntade att ett förslag på finansiering skulle komma i KF. Det blev vi lovade i BUN, av vice ordföranden. Hans ambition var lovvärd. Även om den tydligen inte kunde uppfyllas. Återigen, att rösta för att byskolorna skulle bli kvar och för folkomröstning om saken utan att varken lägga till eller dra ifrån pengar från annat i budgeten, känns det riktigt bra tycker du?
      Vad gäller avyttringen av lokalerna hoppas jag verkligen att de ska komma till nytta. Om byarna eller andra intressenter kan göra något bra av dem menar jag att husen ska bli billiga. Avvecklingen kommer att ta ut besparingen på driften under ett par år, men jag hoppas att en bra användning till nytta för de tre byarna i slutänden kan bli ett litet plåster på såren.

  5. Katarina Hampusson

    Vad ni diskuterat i Barn och Utbildningsnämnden förändrar inte den beslutsgång som förelegat nedläggningen av byskolorna. De är tagna ur budgetarbetet och där har hela budgetprocessen fått förhålla sig till beslutet. Det som är mer intressant är det du skriver om lokalerna och besparingen.
    Byskolornas sammanlagda värde i kommunen är ca 7,5 miljoner kronor. Säljs dom så räknas köpeskillingen bort men till dess ansvarar kommunen för driften och har kostnader på skolbyggnaderna. Varje skola kostar ca 1 miljon att riva.
    I en enkel matematik säger vi att 8 miljoner blir kvar som måste sparas.

    Du skriver att det tar man på driften vilken egentligen betyder att på två år (4 miljoner / år) blev det inget kvar av besparingen av nedläggningen men fortfarande måste 4 miljoner per/år sparas för så är beslutet.

    Då blir min fråga; vad i den kommunala driften som du och Moderaterna tänker föreslå som besparing? Blir det personal eller verksamhet eller en kombination av detta och i så fall inom vilken förvaltning Barn- och utbildning, Vård och Omsorg eller Samhällsbyggnadsförvaltning? Att tro att kommunledning ska dra ner sin verksamhet är väl att tro för mycket.

  6. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Det är ganska många som finner den här frågan intressant, även om du inte gör det. Du kryper undan frågan jag ställde dig kring det som bloggtexten handlar om. Gör ett försök att svara så ska jag återkomma. Är det som politiker rimligt att förorda fortsatt kontinuerlig drift utan att anvisa några som helst pengar för saken?
    Så mycket kan jag säga att vi för vår del hoppas på försäljning och fortsatt ”liv” för husen.

    På återhörande.

  7. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Katarina, om du inte tycker att det ligger ”något rimligt” i det jag skriver, utan är som du säger ”populistiskt och dumt” – då tror jag vi avslutar debatten här. Den sista kommentaren kan du lätt omvandla till bloggtext så får du ut budskapet ändå.
    Fortsatt trevlig sommar!
    Nu fortsätter jag med semestern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.