Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Enkelt om det svåra


Under torsdag och fredag har det varit kommunstyrelsedagar i Vännäs. Igår var ordföranden och vice från nämnderna med, facken och chefstjänstemännen. Idag deltog förutom KS-ledamöterna vår tekniske chef och administrativa chef/ t.f. kommunchef. Det har varit bra och konstruktiva dagar med öppenhet för goda idéer varifrån de än kommer och minimalt med prestige, om ens någon.

KS ansvarar för över en halv miljard av skattepengar som via olika kanaler ska ge vännäsborna det man behöver från samhället för att livet ska fungera. Snart börjar budgetarbetet som ska styra pengar till förvaltningarna som står för utbildning, omsorg, hus, gator, anläggningar m.m. De här dagarna har vi bland annat fått höra vad som är på gång och som behöver göras i olika delar av kommunen och har börjat diskutera hur vi ska få behov och resurser att gå ihop. Vi hade lätt kunnat använda dubbelt så mycket pengar som vi egentligen har. Det finns som överallt hål att stoppa dem i.

Något som känns bra är att de styrande i alla partier nu ger uttryck för att man förstått att skola och förskola ligger riktigt svårt till 2014 med nuvarande budget. Tyvärr är det även tufft för fler verksamheter och ingenstans är det bara lätt. Nu vågar jag i alla fall hoppas och tro att det i november kan ske en justering av budgeten för att mildra effekten där det är som tuffast. Det behövs verkligen.

Det skulle behövas fler och nya ”hushållare” framöver. Uppdraget är inte alltid så lätt, men det är viktigt. Engagera dig politiskt!