Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vem tar hand om?


SKL presenterade häromdagen en undersökning som pekar på att det behövs 225 000 nyanställningar inom vården de närmaste tio åren. De flesta inom äldreomsorgen.

129 000 undersköterskor och vårdbiträden, 38 000 sjuksköterskor och 12 000 läkare behöver nyanställas, enligt SKL. De flesta på grund av pensionsavgångarna. För varje år som går så förbrukas ju kring 2,5 % av vårt arbetsliv och många inom vården är i slutet av sin aktiva tid.

Problemet blir inte minst i de bygder som exporterat sina unga till städerna. I vissa glesare kommuner säger man att behovet av vårdpersonal inte täcks ens om alla som går ut gymnasiet söker sig till vården. Och tendensen ser inte ut riktigt så.

I förrgår besökte jag en sedan länge avsidestagen 84-åring som inte haft medvind i livet under solen. Just då var en glad kvinna från hemtjänsten där. 37 år hade hon arbetat med gamla. Ofta hade det varit tungt, ibland hade hon kommit hem arg, men inte hade hon ångrat yrkesvalet. Meningsfullt hade det varit. Hon hade fått göra skillnad. Alla hennes döttrar hade valt samma yrkesbana.

Frågan är hur fler ska hitta tillfredställelsen i vårdarbetena? Jag tror det finns en del att göra i arbetsmiljön och styrningen och vi måste absolut hitta något som kryddar och lockar. Något mer än lönen.

En dellösning kan vara våra invandrare. Synen på gamla är ofta positivare i andra kulturer. Här har det blivit – ska vi säga svalare? Förhoppningsvis kan vi med medvetna åtgärder och goda utbildningsinsatser överbrygga hindren och få fram fler som vill göra skillnad till dess det är vår tur att behöva hjälp.

Annars ser det bistert ut. Om SKL bara har tillnärmelsevis rätt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. lf

    Vem tar hand om oss gamla.Om inte politiker förstår att man måste tillföra mer resurser till vården och ta mer skattepengar till detta då vet inte jag vart pengarna skall komma ifrån.
    Jag lever på knappa marginaler men jag kan tänka mig att något högre skatt.Men skatt har ju blivit ett skällsord på senare tid och det har ditt parti medverkat till.
    Skatt är enligt min mening det mest solidariska sätt att utjämna skillnaderna i samhället och se till att vi får en bättre välfärd för alla människor.
    Skatt och solidaritet har blivit skällsord.Vart är vi på väg?

  2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Skatt är verkligen inget skällsord. Sverige är och ska vara ett högskatteland och äldrevården kommer att kosta mer pengar framöver.
    Jag vill ändå inte debattera den saken just här och nu. Bloggtexten handlar nämligen om något helt annat. Det svåra att det finns alldeles för få människor som vill ta hand om gamla i morgon.
    Skatt löser inte allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.