Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inte mindre pengar


Nog är det så att det läggs fler och fler uppdrag på kommunerna från statens sida, så verkar det vara, men de som säger att vi fått mindre pengar talar inte sant.

I Vännäs har vi fått 15 %, 60 miljoner mer, än vi hade 2006 – och då är inflationen bortdragen. Man talar inte sant om man säger att det kommer mindre pengar i skatt och utjämningsbidrag.

IMG_8579.JPG

IMG_9616.JPG

5 kommentarer

  1. JonasE

    Det stämmer inte riktigt med verkligheten, ”då siffror som visar att intäkterna från skatter, utjämningssystem och generella statsbidrag varit lägre än reallöneutvecklingen i 110 av landets kommuner under perioden 2000–2013.” :

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kommuner-pa-landet-tvingas-skara-ned_3835626.svd

    Hur räknas denna grupp in i fattigdomsstatistiken ?? – då dom (140.000) inte ens finns i systemet numera, efter att blivit utsatta för Alliansens utförsäkringspolitik !!.

    http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/nyforetagande/140-000-svenskar-utanfor-utanforskapet_563732.html

    http://www.dagensarena.se/opinion/lo-utredare-har-svenskt-naringsliv-missat-alla-som-blivit-utforsakrade/

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      De kommuner vars befolkningstal rasar har en knepig situation, ingen tvekan om det. Här måste något göras, vänta och se alternativt vänta och låt självdö håller inte.
      Jag utgår ifrån att de som inte har arbete räknas in i arbetslöshetsstatistiken..?….

      • JonasE

        Avfolknings Kommuner har ju tidigare ofta gynnats med att decentralisera statliga myndigheter ( sådana som man i alla fall mest har kontakt med via telefon ), och varför man slutat med det kan man undra ??………trenden verkar ju mest gått åt andra hållet på senare tid.

        Om man inte finns anmäld på AF, räknas man då in i arbetslöshetstatistiken?? – jag skulle inte tro det!!, för då skulle vi ha väldigt mycket högre sådan, nej dom som menas är dom som inte finns i systemet lägre, de som utförsäkrats men ej uppbär något som helst inkomst = varken lön eller bidrag, och oftast sjuka i praktiken men ej i statistiken.
        Det är denna grupp som kallas för att vara utanför utanförskapet i Svenskt näringslivs undersökning, och det pekar ju på att utanförskapet delvis botats med att man sparkat ut 140 000 till ett statistiskt vacuum……blev det bättre egentligen??

  2. Majed Safaee

    Ingenstans i artikeln står det något om att kommunerna ska ha fått mindre pengar. Däremot är det så att i 110 kommuner ökar utgifterna mer än intäkterna.

    Vännäs tillhör en av de kommuner som haft en okej utveckling. Där har intäkterna ökat med ca 37% 2000-2013 medan reallöneutvecklingen varit ca 30.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.