Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Valet är över

I mer än ett kvartal har vi kört valskola som ett inslag i undervisningen för våra utrikesfödda på Eductus Umeå. Idag hade vi vårt ”övningsval”.

I vår blev det en rejäl genomgång av demokratins grunder och vårt svenska politiska system. Jag tror att våra deltagare nu har betydligt större koll än många av oss infödingar.

Efter det bjöd vi in alla riksdagspartier så de fick presentera sig. SD hade inte möjlighet och MP kunde inte komma förrän nu på ”valdagen”, men då kom istället riksdagsledamoten Jabar Amin. Fem partier kom med riksdagsledamöter och två med lokala politiker. Information och frågor har legat på en bra nivå.
De flesta här får inte rösta i riksdagsvalet, men många till kommun och landsting. Hur som helst är en neutral och bra politisk grundinformation viktig för nya medborgare och det känns också bra att partierna får presentera sig under likartade förutsättningar.

Bilden visar hur de första deltagarna köar och kommer in för att ”övningsrösta” med partiernas riktiga valsedlar och enligt samma principer som i vallokalerna.

IMG_1604.JPG

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>