Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inför de närmaste dagarna


Nu väntar två dagar med inriktning på Vännäs och framtiden, på kommunens verksamhet, prioriteringar och budget. Det finns saker att bita i. Behoven som finns att möta när man ligger i Sverigetopp vad gäller andelen unga under 18. En tydligare lärar- och bostadsbrist, eftersatt lokalunderhåll och dess dyra konsekvenser. Och över allt vilar skuggan av att vi under lång tid inte lyckats hålla våra kostnader på nivåer likartade kommuner har. Det begränsar våra möjligheter.

Men det finns mycket att vara glad över, förvalta och förkovra. Vi har en liten, men dock befolkningstillväxt som har hållit i sig ett tag, många barnfamiljer har valt vår kommun. Största tillväxtbegränsningen är bostäderna. Det är inte få unga i Umeå som regelbundet scannar av bostadsmarknaden i det stadsnära Vännäs.
Alltför många invånare upplever arbetslöshet, men har jag förstått det rätt ligger ligger ingen kommun i Norr- eller Västerbotten lägre i öppen arbetslöshet. Jag väntar på det bekräftande pressmeddelandet.
Vi kan också glädja oss åt många livaktiga och välståndsskapande företag, men skulle behöva betydligt fler. Gärna i form av någon fler modern industri, vi behöver definitivt även den typen jobb. Vi behöver bli bättre på att ta underlätta för de företag vi har.
Vi har också många kommunanställda som sliter hårt för att få sin del av vår helhet att fungera. Under förhållanden en fritidspolitiker ofta inte har koll på. Och i regel inte kan ha. Det är en utmaning att kunna vara en arbetsgivare dit folk söker sig och blir kvar fast man inte kan erbjuda det man skulle vilja.

Det är för övrigt svårt att hinna med politiken. Inte för att någon hindrar mig att ta ledigt, men det jag inte gör sådana här dagar måste göras ändå. Sen.
En god medarbetare som stöder det ”politiska bortalaget” :-) undrade igår skämtsamt om det inte var dags att välja sida. Han inser nog att jag förblir borgerlig och tänkte mest på tiden.

Hade tänkt få vara med och ge tillbaka lite till det svenska samhälle genom vilket jag fått så mycket mer än jordens medelmänniskor. Jag fortsätter försöka ett tag till, även om det går sisådär att vara fritidspolitiker utan så mycket fritid.

På torsdag kväll är det månadsmöte och på måndag är det kommunstyrelse.