Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sverige vs Danmark & EU

Såg tidigare idag det här diagrammet. Danmark har jämfört med oss ungefär dubbelt så stor andel jobb som kräver lite eller ingen utbildning. Vi har lägst andel i hela EU. Man kan fråga sig varför?

Jag menar absolut att vi ska jobba för att alla unga får (och inser betydelsen av) en bra utbildning, men alla kommer inte att nå det målet. Av högst olika anledningar.
Många som nu kommer till Sverige som asylsökande har hög, eller relativt hög utbildning. Men många saknar också utbildning, eller har inriktningar som det är svårt att få jobb inom. Och här ska man kämpa sig till ett helt nytt språk, vilket inte är lätt för alla. Här behövs också enkla arbeten om ekvationen ska gå någorlunda ihop.

Ingen politik och inga lärare i världen gör det möjligt och lockande för alla att studera framgångsrikt. Vi behöver definitivt också de ”enkla” jobben. Det är inget självändamål, men att de är så få är allvarligt för både individer och samhälle. Jag ser det som ett hot på flera plan, en ekonomisk och social fara.

Varför kan högkostnadslandet Danmark ha dubbelt så stor andel ”enkla” jobb, kan någon förklara det?

(null)

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>