Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Oväntat om hotell och turism

Det känns just nu alldeles rätt att starta en hotell- och turismutbildning med ambitioner i Umeå. De totalt fullbelagda hotellen i Umeåregionen härom veckan bidrog. Två saker har förstärkt den positiva känslan i dagarna. 

Först premiärträffen med personalen som ska undervisa och samordna teoretisk och praktisk utbildning hos oss på Eductus. Jag är mycket glad över de erfarna lärare och utbildare som ska jobba med utbildningen. Det blir mer sagt om dem på Eductus hemsida senare.

Knappt två månader innan utbildningen drar igång så är de flesta i första startgruppen placerade på hotell där de ska få den praktiska delen av sin utbildning. Vår gemensamma ambition är att den här kommunala vuxenutbildningen ska bli riktigt bra och gå lite utöver det vanliga. Till exempel har vi fått löften om gästspel av en och annan hotellprofil med visioner, överblick och insikt om all personals betydelse för helhet, upplevelse och resultat. Vi ska jobba för att de som går ut HoT ska ha både goda kunskaper, yrkesstolthet och jobb.

Den andra saken som stärkte känslan var Tillväxtverkets rapport om hotell- och turismbranschen som presenterades igår. Den som är intresserad kan gärna se det här inslaget som sammanfattar rapporten på en knapp halvtimme. Det finns också en kort textsammanfattning här.

Har du inte tid med sånt kan du få ett par snabba siffror som var oväntade för mig. Under 2014 var bara momsintäkterna från utländska turister 12,4 miljarder. Det blir en hel del skola eller äldreomsorg av det. (Från andra exportindustrier blir det inga momsintäketer) Intäktsökningen från de utländska besökarna var 12,5 %. Antalet sysselsatta inom turismnäringen ökade med 4,9 % och antalet var totalt 159 200 anställda. Det är mer än det sammanlagda antalet sysselsatta inom: Volvokoncernen, Ericsson, Volvo Personvagnar, Scania, Peab, Sandvik, Skanska, ABB Norden, Vattenfall, TeliaSonera, SSAB, AstraZeneca, ÅF AB, SCA, Atlas Copco och LKAB. 

Man kan diskutera andra värden kring den traditionella och mycket betydelsefulla industrin, men jämförelsen om sysselsatta förvånade mig.

HoT-utbildningen söks genom Viva vägledning om man bor i Umeå, annars via KOMVUX i hemkommunen. Andra intaget blir 26 oktober och söks senast 24 september, men Viva kan släppa igenom någon sen ansökan även till första start 17 augusti. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>