Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Osund konkurrens i Vännäs?


61A49BB9-A341-4B6C-96F1-098978849109
I morse var det företagsfrukost i Vännäs kring temat osund konkurrens. Motarbetar kommunen näringslivet med överstor egen verksamhet?
Enligt avgående kommunalrådet Johan Söderlings redovisning utför kommunen en bra bit under hälften av jobben i de stora verksamheterna, gator och fastigheter. Det är godkända siffror för en lite kommun, vi ska inte lägga invånarnas skattepengar på att ligga med överkapacitet.

Varför ligger då Vännäs, med ganska korta beslutsvägar och ambition till god näringslivsdialog, lågt i rankingen just kring osund konkurrens? Trots att näringslivet nöjdhet med kommunen ligger över snittet.
Sannolikt ligger förklaringen mest i att vi inte konkurrensutsätter något inom välfärdstjänster. Parametrarna för rankingen utgår ifrån en större mångfald. Kommunen ligger bättre till i umgänget med det näringsliv vi har jämfört med näringslivet vi inte har…

I små kommuner är det ofta svårt och dyrt att lägga ut mycket av välfärden. Det behövs t.ex. fortfarande en kontrollerande och myndighetsutövande överbyggnad som ska fördelas på få brukare och konkurrensen uteblir lätt. Den lilla kommunen blir ofta beroende av någon stor utförare. I större kommuner blir det andra förutsättningar.

Många små kommuner med fler utlagda välfärdsverksamheter har betydligt högre kostnader per brukare än Vännäs. Inför byggnationen av Vännäsby äldrecenter hade vi besök av en företrädare för en välfärdskoncern (var det Attendo?) som sa att de inte kunde driva särskilt boende lika billigt som Vännäs gjorde.
Då är valet ganska lätt. Valfrihet och skärpande konkurrens är bra och eftersträvansvärt, men ideologi får inte kosta vad som helst. Varken åt ena eller andra hållet.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Magnus Johansson

  Hej Jan!
  Jag kan inte hålla med dig mer.
  För mig är det frågan om medborgarnyttan.
  Var/Hur får vi mest ”pang för skattepengarna”?
  Om det är i privat eller i offentlig regi är sekundärt.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Ja. Vi ska se mer på detta och det blir spännande. Jag tror att brukare ofta får en bättre upplevd kvalitet med konkurrensutsatta verksamheter. Men det gäller att att se mycket nyktert på saken och utreda noga när man är en liten kommun. Mest pang för pengarna.
  I Västerbotten varierar t.ex. kostnaden per brukare i hemtjänsten över 100 000 per år. Det är väldiga skillnader. När man som Vännäs ligger bland de lägsta bland jämförbara kommuner vill man verkligen veta vad man gör innan man ändrar något. (En konservativ hållning)

 3. Ulf Parde

  Det finns aldrig något skäl att kriminalisera eget bruk. Sker nästan bara i förbudssverige.
  Haschplantor kan växa upp till polcirkeln. Om man låter det växa upp före eget bruk så ska inte storebrorssamhället lägga ner resurser på att skicka ut poliser. Inget tyder heller på att denna politik är framgångsrik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>