janeaxelsson

På gång med Jane, möter Rekabs grundare

Av , , Bli först att kommentera 1

Roger Eriksson

Rekabs grundare Roger Eriksson på gåmöte med Jane Axelsson

——————————————————————————-

I början av 1990-talets lågkonjunktur upplevde entreprenören Roger Eriksson en av sina sämsta arbetsdagar. Som anställd chef fick han i uppdrag att åka runt och säga upp arbetare på olika orter. Dessutom åkte han dit för fortkörning.

Men, mitt i grusade planer och nedsablade förhoppningar, kom modet att våga ta steget. Med två tomma händer, och utan finansiering, startade han byggföretaget som senare utvecklades till Rekab Entreprenad AB.

Roger har en lång erfarenhet som entreprenör och är en hängiven fotgängare, han har också vid flertalet tillfällen observerat att jag flyttat ut delar av kontorsarbetet till älvspromenaden.

Rörelse och motion har många gånger varit Rogers sätt att återhämta sig från stressen i yrkeslivet. På meritlistan finns flertalet Vasa- och maratonlopp.

En viktig del i att han vågade ta steget och starta Rekab var den gedigna arbetslivserfarenhet han samlat på sig efter anställning i ett antal olika byggfirmor. Ett eget nätverk och kontakter till kunnig personal som blivit friställda från tidigare arbetsgivaren ( konkursdrabbade NPL)fanns redan. Dessutom hade han en förebild i en tidigare chef.

- Den chefen var mycket noga med att ha kontroll på ekonomin. En central egenskap i entreprenörskapet som Roger upplever vara avgörande.

En annan förutsättning är att våga ta chanser.

- Många gånger räknade vi på uppdrag och hade kanske tjugo mannar till ett projekt som skulle kräva mer än det dubbla…

I ett tidigt skede kände Roger att det är sårbart att vara ensam företagsägare med ansvar för många anställda. Framgångsfaktorn är att kunna dela detta ansvar med en delägare, det var så Jerry Sjögren kom in i bilden.

- Vi har inte varit osams en enda gång, trots att vi är helt olika personligheter.

Kontakten med honom är alltid öppen – i såväl medvind som motgång, konstaterar Roger.

Båda lägger stor vikt vid varje rekrytering.

- Bra folk gör att du kan ha en bra tillvaro.

Trots att många sömnlösa nätter passerat, kan han ångra att han inte startade eget tidigare i livet.

- Det gör ont att vara entreprenör, och man vill till varje pris undvika att gå i konkurs (vilket alltid är en risk för nystartade).

När vardagen kommit med utmaningar har tålamod och uthållighet många gånger lett till lösningar.

- Man vill framåt, säger han med eftertryck. I annat fall kan man stagnera.

 

Om Roger vore statsminister med möjlighet att förändra för en dag, skulle insatsen gå till skolan. Det är helt avgörande, menar han.

Sverige behöver utbildningsinsatser i bristyrken.

 

Roger, som växte upp i en småbrukarfamilj och gick tekniskt gymnasium i Skellefteå, har passerat pensionsåldern med råge. Trots detta tillbringar han delar av dagarna på företaget;

- Det är en livsstil att vara egen företagare.

Bolaget som startades med två tomma händer omsätter idag närmare en miljard kronor och formellt ikläder sig Roger numera rollen som styrelseordförande.

Några tips – Rogers checklista för entreprenörer:

- Var intresserad av ekonomi och uppföljning.

- Våga ta risk.

- Ha någon fler delägare.

- En vilja av att driva framåt.

- Ta risken att det gör ont ibland.

- Omge dig med bra folk.

 

 

Bli först att kommentera

På gång med Jane

Av , , Bli först att kommentera 5
Gåmöte längs med älvsstråket.

Johanna Björklund, en av grundarna till Codemill tillsammans med Jane Axelsson

Under mitt första gåmöte, ”På gång med Jane”, fick jag chansen att samtala med en av grundarna till Codemill.

Det var under IT-boomens hybris som Johanna Björklund och studiekompisen Rickard Lönneborg började prata om att starta eget. De två läste då civilingenjörsprogrammet i datavetenskap, och bristen på kvinnliga klasskamrater gjorde att Johanna, enligt egen utsago, var så illa tvungen att lära känna sina manliga dito. När Johanna och Rickard väl tog examen hade bubblan spruckit, och Johanna valde att börja forska medan Rickard tog anställning på ITS. Sen gick det några år, men i samband med att Johanna avlade sin doktorsexamen 2007 bestämde de sig för att tiden var mogen, och grundade Codemill.

Passionen, kraften och potentialen

Som entreprenör drivs Johanna av möjligheten att få träffa inspirerande människor, se nya platser & situationer, och arbeta med rolig teknik. Det ger modet till att testa ny teknologi och idag ligger företaget i framkant med digitala videolösningar som efterfrågas över hela världen. Johanna har fortfarande kvar ena benet i forskarvärlden, vilket ger Codemill tillgång till akademiska samarbetspartners och spetskompetens inom relevanta områden, samtidigt som Johanna som forskare får förståelse för vilka problem som är viktiga i samhället.

Utmaningarna och återhämtningen

Johanna berättar att hon och medgrundaren Rickard är olika som personer, men att de ändå kan jobba bra tillsammans tack vare ömsesidig tolerans och respekt. I takt med att Codemill växte och de kunde planera mer långsiktigt kände de att företaget skulle må bra av större kunnande inom affärsekonomi och tillväxtstrategier. De kompletterade därför företagsledningen med ytterligare en delägare, Niklas Jansson, som kunde bidra med den kompetensen.

Utmaningen i företaget är att ha en balans mellan att ”gasa och bromsa”. Oavsett hur det går med företaget vill Johanna betona vikten av att leva efter sina värderingar.

- Företagandet får inte vara istället för vänner och familj. Vi har bara ett liv.

Även om Johanna har dubbla roller i yrkeslivet konstaterar hon att dygnet fortfarande består av tjugofyra timmar.

- Jag tycker ju det mesta är roligt, men jag måste vara selektiv när jag tar på mig uppgifter. Ofta finns det ju någon annan som gör dem både hellre och bättre än mig.

Johannas lösning för att ladda batterierna och få rensa huvudet är löpningen. Efter några kilometer bland stock och sten har stressen runnit av och humöret gått i topp.

Förebilder och jämlikhet

När jag frågar Johanna om förebilder så kommer historikern Bertrand Russell genast på tal, och med ett av sina citat som berör:

-”The time you enjoy waisting, is not wasted time”

Även Angela Merkel är en förebild;

- Jag kan i ärlighetens namn inte så mycket om hennes politik, men jag tänker att om denna dam kan styra runt på hela Europa, då kan jag väl leda en liten forskningsgrupp och ta hand om ett mindre bolag eller två, säger Johanna.

Johanna och hennes man har en dotter som är 5 år idag. Tiden innan hennes födsel hade Johanna jobbat mycket intensivt så det blev en stor omställning att vara hemma.

- Jag fick lappsjuka när jag skulle vara föräldraledig.

De fick hitta sin egen modell för att lösa detta. Det resulterade i att Johanna jobbade på förmiddagar och hennes man på eftermiddagar. Så här i efterhand reflekterar Johanna att det kanske ändå inte var optimalt då hon sov dåligt på nätterna och därmed inte presterade som sitt ”bästa-jag” på arbetet.

- Med tanke på kvalitén i det jag gjorde hade jag lika gärna kunnat stanna hemma, men det var skönt att komma ut ett par timmar bland folk, och det gav mig energin att var en gladare och mer närvarande mamma de övriga 20 timmarna.

Med makt att påverka

Om Johanna hade chans att påverka som statsminister för en dag skulle hon inledningsvis styra upp löftet som 1988 gavs i födelsedagspresent av den dåvarande statsministern till Astrid Lindgren, att hönsen snart skulle slippa ut ur sina pyttesmå burar.

- Jag minns hur glad jag blev som barn av att höra det, att nu skulle hönsen få det bra och springa runt och picka, men nu 30 år senare har väldigt lite förändrats. Jag skulle verkligen vilja att det var en fas som vi blev klara med.

En annan mer långsiktig satsning berör utbildning, där Johanna exemplifierar med Sydkoreas framgångar inom området. Hon tycker att en lösning kunde vara om det vore mer naturligt att varva utbildning med yrkesliv.

Avslutningsvis får man säga att Johannas position inom både forskning och näringsliv ger henne en möjlighet att påverka. Hon har en placering på tio-i-topp listan över Sveriges främsta serieentreprenörer. En sådan utnämning både inspirerar och imponerar.

 

Bli först att kommentera