janeaxelsson

På gång med Jane möter tvåfaldig Gasellvinnare

Jane Axelsson i gåmöte med Niclas Lundell

Jane Axelsson I gåmöte med Niclas Lundell, Personalkollen AB

——————————————————————————————————

Personalkollen AB har de två senaste åren utsetts till Årets Gasell i Västerbotten. För att kvalificera sig till det prestigefyllda priset krävs en rejäl omsättningsökning och det stämmer väl på bolaget som bland annat mer än dubblerat sin omsättning.

Grundaren Niclas Lundells resa har varit själva motsatsen till en räkmacka, den har präglats av hårt arbete och stark tro på sin affärsidé.

Oundviklig konkurs väckte revanschlustan

Niclas hoppade av gymnasiets samhällsvetenskapliga linje och tog istället ströjobb som tidningsutdelare och arbete i mataffär.

 – Jag var inte motiverad att plugga, jag är en för rastlös själ, berättar han.

Som tonåring på Ålidhem ägnades fritiden åt att, tillsammans med en polare, bygga en dator från grunden. Detta intresse ledde sedan till ett erbjudande om att ta över ägande och driften av ett internetcafé. Så här i efterhand kan det te sig som en naiv satsning då de höga fasta lokalkostnaderna resulterade i en oundviklig konkurs.

 – Jag befann mig på botten och låg hemma i flera veckor, berättar Niclas.

Tack vare sin inre drivkraft kunde han vända mörkret till något ljust. Niclas åkte till Norge och jobbade som snickarlärling med arbete tolv timmar per dag, sju dagar i veckan. Sen kunde han resa hem och betala ner en del av sina skulder från konkursen.

 – Det väcktes en revanschlusta hos mig att komma igen. Att visa för mig själv, för mitt ego att ”jag kan”, jag kan driva företag, jag kan lyckas…. 

Behov väckte affärsidé

Väl tillbaka på banan i Umeå startade Niclas bolaget PC-akuten. Här genererades dagligen ett kassaflöde som i sin tur möjliggjorde att idéerna till något nytt kunde få utvecklas.

Niclas har en vän som drev restaurang där det uppstod ett behov av en lösning kring de ineffektiva rutinerna med stämpelklocka, spridda schemabilder, mycket personal och ett komplext kollektivavtal. Behovet väckte en idé hos honom. 

År 2008 tog Niclas de första stegen till det som idag är Personalkollen AB, tillsammans med sina medgrundare Andreas Pelme (systemvetare) och Johan Strandberg . En resa med ekonomiska uppoffringar och hårt arbete. Även om det funnits tvivlare har Niclas genomgående haft en benhård tro och viljestyrka kring affärsidén.

Avgörande steg och vändpunkter

Ett avgörande steg i bolagets utveckling blev kontakten med Uminova Innovation och deras säljutbildning. Niclas beskriver den som mycket konkret, och det var bara att ta steget ut i det okända och börja gilla säljet.

 Han fick göra en Språngbräda för Connect, där entreprenörer matchas med kompetens och kapital från näringslivet.

 – Jag gjorde också en pitch för Moggliden AB (Stieg Larssons stiftelse), som resulterade i att vi hade pengar på kontot tre dagar senare! Det var ett välkommet kapitaltillskott i bolagets utvecklingsfas.

 Tack vare Uminova togs också initiativet att tillsätta en skuggstyrelse i bolaget.

 – Jag fick tipset om att Lars Stenlund (VD i börsbolaget Vitec) var i branschen, så jag ringde upp honom och lyssnade.

 Det var ett modigt telefonsamtal som har betalat sig i otaliga råd men även delade meningar. Följande citat från ett av budgetmötena i skuggstyrelsen:

 – Då slog Lars Stenlund näven i bordet, och menade att det var dags att sälja mer, istället för att öka kostnaderna ytterligare.

 – Dessa möten med skuggstyrelsen var nästan som en Livets Ord-tillställning, det kändes som att komma ut från ett upplyftande väckelsemöte.

I oktober 2015, efter år av produktutveckling och röda siffror, var lyckan stor när bolaget gjorde breakeven och vände till plusresultat.

Niclas beskriver sin styrka – att få saker och ting gjorda samt att driva på och peppa teamet.

 – Jobba hårt, då kommer turen, säger han.

Det var väl något av ett motto för Ingemar Stenmark, och så har det även varit i Niclas familj. Nu finns ett pris för även detta, och i december 2017 kom en dramatisk vändpunkt.

Akut sjuk i Dubai

Niclas befann sig på en efterlängtad semester i Dubai när han plötsligt drabbades av hjärtflimmer och fick akut åka till sjukhus.

 – Jag ringde till min storasyster och sa ”Jag dör nu!”

 Med sina 37 år tyckte Niclas att det var väl tidigt, men han insåg allvaret och att han måste ändra sina levnadsvanor. Sen den dagen har han slutat att snusa och dragit ner på stressen i tillvaron. Nu återstår att hitta tillbaka till någon form av rörelse och motion i vardagen.

Med tanke på allt han har fått lära sig, säger Niclas att hans entreprenörsresa är som en högskoleutbildning.

 – Entreprenörskap är att vara i gränslandet mellan att vara smart eller galen.

Uppoffringar längs vägen har varit den personliga ekonomin, den egna hälsan och spruckna relationer.

 – Men det var någon mening med det också, annars hade jag inte mött mitt livs kärlek och min nuvarande sambo Maria, konstaterar Niclas.

Fem snabba med Niclas:

1. Äter helst:vegetariskt sen 11 års ålder.

2. Mål med företaget: att om 5 år omsätta 100 miljoner kr.

3. Alternativt yrkesval: socionom som jobbar med utsatta ungdomar & inger de hopp

4. Vem jag ringer när det är jobbigt: storasyster Helen, Fredrik Nyström på Uminova

5. Förebild i Umeå: Lars Stenlund (Vitec), Peter Renkel (Konftel)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.