janeaxelsson

På gång med Jane möter Vitecs VD Lars Stenlund

 Jane Axelsson och Lars Stenlund på vinterpromenad

________________________________________________________________________________________

Lars Stenlund avverkar med lätthet sjutton tusen steg på en dag. Han är koncentrerad och fokuserad och ser en ny utmaning bakom varje krön. Det är med sann glädje han tar varje steg, han är en riktig golfare. Hos de allra flesta är han dock mer känd som VD i det börsnoterade bolaget Vitec Software AB.

Milstolpar och turen på sin sida

 Vitec grundades 1985 av Lars Stenlund och Olov Sandberg. De lärde känna varandra på Umeå universitet när Olov fungerade som operativ handledare i samband med Lars forskning i fysik. Lars programmerarkompetens passade Olovs idé om att fastighetsbolag behövde hjälp med en programvara för energiuppföljning. Räknesticka gällde under de tidiga skolåren och det var miniräknaren Texas 57 som väckte Lars intresse för programmering, ett område inom vilket han är självlärd.

Efter några år tog Lars steget och lämnade den trygga anställningen på universitetet för en helhjärtad satsning på företaget – ett gemensamt beslut med frun Carin som med sin fysioterapeutanställning kunde bidra med en fast inkomst till hushållet.

De två Vitecgrundarna kompletterade varandra bra. Olov hade ett stort nätverk med de rätta kontakterna och tog ansvar för försäljningen.

– Jag är mer av en idéspruta. Sen kunde Olov avgöra vad som skulle fungera på marknaden, berättar Lars.

Många gånger har turen varit på deras sida, något som bidragit till framgången. Ett exempel är att de valde att programmera i Windowsmiljö.

– Det var mer av en slump, för att det var billigast. Och idag är det standard, konstaterar Lars.

År 1990 plockade de in externa ledamöter till styrelsen. Då valdes Nils-Eric Öquist, med sitt finansiella kunnande, till styrelseordförande.

– Det kunde inte vi vid den tidpunkten. Vi såg mer att det var ”pengar in, pengar ut och det som blev över”, berättar Lars.

Första gången som Lars gjorde en affärsplan var inför nyemissionen 1998 då de tog in tio miljoner för att möjliggöra tillväxt.

– Vi trodde att vi skulle expandera till Tyskland, vilket visade sig vara helt fel. I stället satsade vi på ett flertal bolagsförvärv i Sverige.

 Framgångsfaktorer

Att jobba med en extern styrelse blev tidigt ett sätt att kunna lyfta blicken från det vardagliga och fokusera på det långsiktigt strategiska. Genom att ta in externa styrelseledamöter breddas perspektiven, något som är oerhört berikande.

– Och att med jämna mellanrum ta fram styrelseprotokollet och därigenom påminna mig om vad vi bestämt har underlättat strategiskt beslutsfattande även i löpande verksamhet.

Att ha en affärskompis anser Lars vara viktigt, då finns alltid någon som för dagen har energi, driv och en lojalitet för bolagets bästa. Den gemensamma nyfikenheten och viljan att bolaget ska växa, är viktiga drivkrafter och en del i framgångsreceptet. Vitec har idag en förvärvsstrategi där lönsamheten möjliggör tillväxt.

– Vi är ganska ensamma om denna strategi, säger Lars. Då många har det omvända förhållandet.

 Entreprenörer och bönder

Lars växte upp i Skellefteå i en familj där ingen är entreprenör, men han berättar att han tidigt fick lära sig att man ska göra rätt för sig. Han trodde att han skulle bli proffs bland landsvägscyklister, men visade sig ha större talang för studier i matematik vid Umeå Universitet som ledde honom vidare in på entreprenörsbanan.

– Att vara entreprenör är lite som att vara bonde. Du går upp på morgonen, det finns en struktur, det finns något att göra, som ständigt kan hålla en sysselsatt. Det är en livsstil, säger Lars.

-Ja, det första jag tänker på när jag vaknar är företaget. Sen är det under morgonduschen som jag gör dagens agenda.

 Ledarskapet idag

Lars och Olov är fortsatt majoritetsägare i Vitec. Men under 2017 klev Olov av den operativa verksamheten när han pensionerade sig. Bolaget har vuxit till en stor koncern med närmare 650 anställda som erbjuder programvaror för många branscher.

– Jag är inte med längre och bestämmer i vardagen, det gör andra, berättar Lars.

Han har mer fått fokusera på rollen som bärare av företagskulturen.

– En riktigt bra dag på jobbet är om jag har fått lära mig något nytt. Blivit utmanad i nya tankebanor, säger Lars entusiastiskt.

Nyfikenheten lyser igenom och jag förstår att det också är en orsak till att Lars engagerat sig i fyra andra bolagsstyrelser:

– Det är ett sätt att lära sig nya saker.

 Nyhetsjunkie och inbiten golfare

Det blir ett ”nja” på frågan om Lars har några förebilder. Däremot vill han gärna lyfta fram ett givande möte han haft med dåvarande företagaren, Samme Lindmark, från Skellefteå som drev Karolin Invest.

– Vi delade erfarenheter i strategin att se potential och köpa upp bolag för att utveckla dem vidare.

Lars beskriver sig själv som lite av en ”nyhetsjunkie” och är intresserad av att läsa populärvetenskaplig litteratur.

Hur är det med fritiden och golfandet?

– Det var min fru Carin som för femton år sen tog ett initiativ och bokade in oss båda till en kurs i grönt kort. Sen dess är vi bitna golfare.

Fem snabba med Lars:

Familj: Frun Carin (sen över trettio år) och två vuxna barn på 25 och 28 år.

Favoritbok: ”Good to great” av Jim C. Collins, om hur vanliga företag tar språnget till mästarklass.

Favoritplats just nu: Åka till södra Spanien den här årstiden för att ladda lite solljus in i kroppen.

Fascineras av: forskningens utveckling, och att man nu till och med kan mäta gravitationsvågor.

Framtiden: kommer de närmaste femton åren handla mycket om robotar. De blir intressant att se dem bygga växthus på Mars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.