Skrytprojekten riskerar att ruinera Umeå

2014 kommer att innebära ytterligare nedskärningar på kommunens basverksamheter. 150 miljoner i nedskärningar kommer att drabba både personal och brukare inom exempelvis äldre och barnomsorg, skola, snöröjning, underhåll av fastigheter och brandkåren. Där är blocken, S och V, och alliansen, slående överens.

Nedskärningarna genomförs trots att Umeå är en rik och välmående kommun. Under åren 2002-2013 har kommunen, inklusive sina bolag, gjort överskott på sammanlagt hela 2300 miljoner kronor. Det är helt unikt. Tidigare års överskott och pengar från de kommunala bolagens vinster kan användas för att stoppa nedskärningarna och satsa på skola, omsorger och tekniska verksamheter.

Men det finns ett hot mot Umeå kommun. Skrytprojekten, som de båda huvudblocken stöder, riskerar att på sikt ruinera kommunens ekonomi. Kulturhuset på kajen kostar 910 miljoner att bygga, varav kommunen står för hälften. Äventyrsbadet kommer kosta c:a 400 miljoner att bygga, med nuvarande kostnadskalkyl.

Byggkostnader är dock engångsutgifter, driftskostnader kommer att behöva betalas årligen. Kulturhuset på kajen, och ett äventyrsbad mitt i stan, skulle öka kommunens utgifter med 125 miljoner per år ! År efter år i all evinnerlighet!

Detta jämfört med att ha kvar stadsbiblioteket vid Vasaplan och dagens simhall vid Gammlia. 125 miljoner per år, år efter år, motsvarar ett nedskärningspaket, år efter år. För att bara ta ett exempel så räcker 125 miljoner till att anställa c:a 300 undersköterskor på heltid under ett år.

Skrytprojekten måste skrotas. Det är det enda sättet att ta ansvar för kommunens ekonomi på sikt.

 

 

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Håller med, med ett tillägg. Det blir allra billigast och bäst med 50:a och hoppbassäng på IKSU, då behövs endast dessa eftersom 25:a och en undervisningsbassäng redan finns. Så interpellera om alla kostnader och om outredda miljöutredningar om trafikberäkningar, o s v, om svar finns genom att detaljplanearbetet stoppades och 1948 års stadsplan används.

    Skriv motioner om tilläggsutredning för Umeå simhall och IKSU, detta saknas nu. Då kommer hela tiden badhusfrågan upp, en slags filibustermodell för kommunala beslut och planer som blir fel samt behöver tid. Samt blir återkommande ärenden för fullmäktige och därmed indirekt för allmänheten.

    Inom kort måste också Fritidsnämnden/Umeå Fritids igång med siffror om driften och då kan mycket ändras pga missar nu i jämförelser med besökande i andra bad i Sverige. Det är nu när beslut är tagna som man vet vart man ska rikta sig. En annan riskfylld svaghet är den växande alkoholomgivningen som i Tranås fick nej till utskänkning och fastslogs i Regeringsrätten pga närhet till bl a simhall och skolor.

    Simsporterna, skolorna och alla badare är förda bakom ljuset och särskilt simningen har hotats om ingen 50:a om inte Nannaläge, så därifrån kommer ingen kritik, än.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.