Abu Muadh predikar idag i Umeå. Han ingår i en miljö där jihadistkrigare har värvats, stöd uttryckts för Usama bin Ladin, folk uppmanats att skänka pengar till Islamiska Staten, andra rest från Sverige till Syrien för att strida för IS, svenska politiker hotats och terrordådet vid Drottninggatan 2010 förringats

I morgon måndag 12 mars kommer en ny blogg-berättelse från min, och andras, tid grundskolan. Och från åren efter.
Men jag kommer att publicera fler blogginlägg om islamismen (som ska skiljas från muslimer i allmänhet) och riksdagspartierna. Det kommer att handla om kopplingen mellan islamismen och vissa av dessa riksdagspartierna. Det första på onsdag 14 mars.

_          _          _          _          _          _          _          _          _          _          _          _

Jag har i fyra bloggar beskrivit de uppfattningar som imamen Abu Muadh, som föreläste i Umeå den 10/ 3 fört fram.

Abu Muadh har bland annat förhärligat martyrdöden i flera videoklipp som ligger ute på Youtube sedan 2013 – det vill säga under den period då alltför många svenska ungdomar reste ned till mellanöster för att strida för Islamiska Staten. Abu Muadh har även beskrivit homosexualitet som ett virus och påstått att muslimska kvinnor som inte bär hijab har lurats av djävulen.

 

Abu Muadh sprider inte dessa budskap i ett isolerat vakuum.
Enligt den liberala muslimska debattören Hanna Gadban har Abu Muadh en viktig position i en grupp av muslimer på den svenska västkusten som på olika sätt sprider extrema idéer. Även journalisterna Magnus Sandelin och Per Gudmundsson samt den socialdemokratiske debattören Torbjörn Jerlerup pekar ut Abu Muadh som en del i ett större nätverk av extremister.

 

Detta nätverk finns kring föreningen Sveriges Förenade Muslimer (SFM), med fäste i Göteborg. SFM uppmärksammades under fjolåret i och med att de blev av med sina statliga bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). SFM blev även återbetalningsskyldiga med 535 000 kronor. I sin motivering till de indragna bidragen skrev MUCF följande: ”De uttalanden som gjorts om kvinnor i föreläsningar arrangerade av SFM strider mot demokratins idéer”. Detta syftade bland annat på föreläsningar där imamer sagt att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet och att kvinnor inte får lämna hemmet utan sin makes tillåtelse.

Journalisten Magnus Sandelin bevakade SFM:s årliga konferens i Göteborg år 2014 för Uppdrag Gransknings räkning. Han och hans kollega skulle intervjua Abu Muadh (som deltog på konferensen) med anledning av att han, i sina videor, uppmanat personer som syndat mycket att göra jihad.

Uppdrag Granskning ansåg nämligen att dessa föreläsningar med goda grunder kunde kritiseras mot bakgrund av att så många unga muslimer från just Göteborg rest till Syrien och anslutit sig till Islamiska Staten (IS). Detta är samma videoklipp som vi beskrivit i tidigare bloggar. I bevakningen av SFM-konferensen noterade Magnus Sandelin att en rad personer med extrema kopplingar deltog:

 • Konferensens värd, Bilal Mizher, hade dessförinnan uttryckt sitt stöd för
  Usama bin Ladin på Facebook.
 • Bland deltagarna syntes Ahmad Qadan från Burlöv, som år 2017 dömdes
  till sex månaders fängelse för terrorbrott efter att ha uppmanat människor
  att skänka pengar till bl.a. Islamiska Staten och Al Nusrafronten.
 • En annan deltagare var en ung man vid namn Khaled Shahade som rest till
  Syrien och återvänt, för att senare åka ned igen.
 • Sandelin noterade även en medlem från den öppet jihadistiska föreningen
  al-Taqwa samt en ung kille från Eskilstuna som senare uppmärksammades
  för sina IS-sympatier och hot mot bl.a. en moderat politiker.

I kretsen kring SFM finns även personer som Amanj Aziz, Anas Khalifa och den s.k. ”IS-svensken” Michael Skråmo.

* Michael Skråmo är en svensk som konverterat till islam. Han har kallats för ”IS-svensken” i media sedan han tog med sig sin fru och fyra barn för att flytta till Islamiska Statens huvudstad Raqqa i Syrien år 2014. Enligt journalisten Magnus Sandelin föreläste Skråmo hos SFM en kort tid innan han reste ned till Syrien och anslöt sig till IS.

På sin Youtube-kanal länkar Michael Skråmo till en rad videor av just Abu Muadh – som alltså håller föreläsningar för muslimer i Umeå.

 

* Amanj Aziz har i många år förekommit i extrema islamistiska kretsar. Aziz var tidigare talesperson för den extrema muslimska föreningen TUFF (Troende Unga Framtida Förebilder).

Föreningen TUFF uppmärksammades då de hade bjudit in en hatpredikant som bland annat förespråkade dödsstraff för homosexuella och otrogna – samt ansåg att våldtäkt inom äktenskapet inte existerade. I ett inslag med radions Studio Ett år 2011 försvarade Aziz inbjudan av denne hatpredikant eftersom han skulle föreläsa om islamofobi. Aziz har även själv drivit en nättidning där han publicerade texter som förringade självmordsbombningen på Drottninggatan 2010 och uppmanade muslimer att bojkotta val.

Abu Muadh föreläste ett flertal gånger för föreningen TUFF.
I en video från 2011 som fortfarande finns tillgänglig på Youtube föreläser Abu Muadh om ”Råd till nygifta” för föreningen TUFF.
I videon säger han bland annat följande: ”En man går ut och strider för Allahs skull, han gör jihad. Han försörjer sin familj. Det är obligatoriskt för honom. (…)

Din uppgift är, om du ber dina fem, fastar din månad, och bevarar ditt könsorgan och lyder din man. Det sägs till dig, kom in i paradiset från vilken port du vill.

Nummer två. Det är väldigt viktigt att en syster ska veta att hennes mans rätt är den största rätten över henne.”

* Anas Khalifa är en annan extrem person som har kopplingar till Abu Muadh.
Khalifa har vid ett flertal tillfällen föreläst på Halmstads moské. Flera av dessa föreläsningar finns tillgängliga på Youtube än idag. Där förekommer bland annat ett videoklipp där Anas Khalifa talar om martyrskapet år 2011.

Anas Khalifa blev bredare uppmärksammad via ett program ur Uppdrag Granskning från 2006 där han talade om jihad och att dö för sin religion inför en publik där en stor del av deltagarna var små barn!

Anas Khalifa var även en av de ledande personerna i föreningen TUFF. Han blev omskriven under 2017 då han la upp en video på facebook där han sa att unga muslimer som festar i samband med att de tar studenten skulle få Allahs vrede över sig. Khalifa dömdes även till fängelse för momsbrott år 2013. Det handlade inte om några småsummor, utan om 20 – 25 miljoner kronor, varav 5 miljoner hade förts ut ur Sverige.

 

Detta är alltså några av de personer som ingår i den krets som imamen Abu Muadh rör sig i. I en artikel i Hallandsposten från den 10 juni 2016 får Abu Muadh frågor om Sveriges Förenade Muslimer (SFM) och de personer som finns kring SFM. När tidningen konfronterar honom säger han följande: ”Jag är föreläsare och står för det jag säger, de andra får stå för det de säger”. Han påstår också att det inte finns någon grund för att påstå att SFM är ett jihadistfäste – där jihad betyder väpnad kamp för organisationer som al-Qaida, al-Nusrafronten och Islamiska Staten.

Och naturligtvis förnekar Abu Muadh detta.

Men de personer, föreningar och kopplingar som vi visat här visar att Abu Muadh just ingår i ett sådant nätverk. Alternativt uttryckt: i en miljö av jihadister.

 

Vi vill avsluta med att rikta uppmaningar åt två håll:
1. Till Umeås kommunalråd: agera mot dessa förespråkare för ett parallellsamhälle styrt av sharialagar och mot dess sympatier till jihadism,
2. Till Islamiska Föreningen i Västerbotten: Bryt med dessa förespråkare för ett parallellsamhälle styrt av sharialagar och mot dess sympatier till jihadism.

Det är allvar nu.

_          _          _           _           _           _          _          _

Du som förstår att det faktiskt är allvar, hör av dig till mig med kommentarer till dessa fyra blogginlägg – så läs alltså även de tre föregående blogginläggen – om du inte redan har gjort detta.

Jag lovar – det kommer mer.
Det kommer att handla om den skuld som speciellt vilar på tre partier: Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna!

 

 

6 kommentarer

 1. Gunnar F.

  Det jag befarar kommer nog tyvärr att hända förr eller senare.Dvs.ännu ett krig i europa mellan muslimer och den sanna västvärlden med massor av döda och detta pga.dessa förbannade radikala islamister,som predikar att alla icke muslimer skall dödas.Jag hoppas att jag inte behöver uppleva detta.Men trots min ålder av 60 år skulle jag strida till sista blodsdroppen för västvärldens sätt att leva om detta skulle ske.Så ni unga icke muslimer gör nåt innan det är för sent.Tyvärr bor jag 24 mil från Umeå för att göra något, som att protestera åt Abu Muadh en dag som denna.Men jag hoppas att det finns folk i Umeå som gör något,men jag befarar att så icke är fallet.Hur i helvete kan sanna Umebor tolerera detta! (Hade det inte varit för det riskfyllda väglaget hade jag varit i Umeå idag och protesterat)Jag är förvånad att Abu Muabh överhuvudtaget får vistas i Europa som den gävla uppviglare han på riktigt är. Det måste göras nåt åt muslimiseringen i västvärlden innan det är försent,det måste börja NU! Vi måste ut ur EU så vi får börja bestämma över vårt eget land, stänga våra gränser till att börja med.Våra förfäder vrider sig nog i sina gravar,för dom har inte slitit för vårt land och sen se det förstöras av allehanda invandrande som inte vill icke muslimer väl.Jag vet vad jag skall rösta i varjefall. Och jag hoppas flera vet det,så vi kan börja jobba för en skillnad. Till sist Islam är ett stort gävla problem,det ser vi ju sen en lång,lång tid tillbaka,där dom redan är de styrande. Och det har vi i västvärlden blivit lidande för tillräckligt länge nu. Upp till kamp mot muslimiseringen Nu !!! Ps.Ni som tvivlar titta och lyssna på inslagen av Mona Walter på Youtube Ds.

 2. Basic Rules

  Kan vi vinna kampen mot denna totalitära religiösa ideologi, det krävs ett ”djävlar anamma ” inom olika områden för att detta ska lyckas.

  GP-kolumnisten Malcom Kyeyune uttrycker det så här:

  ”Vi svenskar gillar att föreställa oss att konflikter mellan grupper – som etniska eller religiösa konflikter – till sin natur bottnar i vidskepelse, i att folk har fördomar om den andra. Om de bara kunde göra något åt fördomarna, är vi bergsäkra på, skulle deras konflikter aldrig bli konflikter. I den svenska världsbilden är botemedlet mot osämja eller hat i slutändan alltid upplysning, och ja, utbildning. Detta är en lögn, och lögnen illustreras i all sin dystra dager av fallet i Solna.”

  Den banala godheten är fördomsfull då vi vill behandla dessa ”företeelser” och förespråkare som mindre vetande, de tillhör en annan tid, 1400 år gammal, ”förlåt dom ty de veta inte bättre” är svenska kyrkan budskap. Svenska kyrkan borde värna sina medlemmar och intressen i stället för denna idiotiskt opportuna politik.

  Centerpartiet förtjänar få ordentligt på käften, då de redan 2006 visste att den drivande nämndemannen i Solnamålet, också riksdagskandidat i tidigare val, ville ha sharialagar för muslimer i Sverige. Förre C-ledaren Maud Olofsson har försvarat nämndemannens åsikter, som en del i det vanliga mantrat om att vi ska ha mångkultur och tolerans här i landet.

  Vi som ser igenom den galna godtrogenheten måste istället se till att välja rätt politiker, de som liksom oss ser fördomsfullheten och konflikterna som är på riktigt.
  Vår civilisation och islam är helt enkelt inte kompatibla. Man får välja mellan Solna-nämndemännens rättsskipning enligt sharia eller svensk rättsstat. Man kan inte vara för båda. Det finns ingen multikulturell position här.
  Den banala godheten står mig upp i halsen !

 3. jonas

  Det är skamligt av Umeå och även den svenska lagen. Man ser nu dessa Imamers synsätt och hur dom vill förändra vårt land och vår demokrati. Kan det nu styrkas att denna Iman, som islamiska föreningen har bjudit hit, har medverkat till rekrytering till IS samt förhärligat dessa islamiska terrorister så borde denna imam m.fl förpassas inom lås och bom.

 4. gr

  För det första, tycker jag att det är jättebra att ni på Arbetarpartiet uppmärksammar problemet med islamisterna i Umeå och Sverige, och detta utan rasistiska/främlingsfientliga undertoner (som istället nåt annat parti har).
  Personligen, som humanist och feminist, är jag mycket bekymrad över det utrymme och respekt som en del islamisterna får i media och bland svenska politiker. Jag kan bara likställa islamismen med fascismen, pga deras metoder, ideologi och mål.

  Angående din vädjan till Islamiska Föreningen i Västerbotten (IFV): jag tvivlar skarpt att de kommer att bryta med såna förespråkare, framförallt om de kommer från Muslimska Brödraskapet. Min uppfattning är, däremot, att de har starka band till Brödraskapet och vill fortsätta enligt deras linje. Det är bara att kolla IFV:s Facebook sida och se vilka de bjuder in:
  9/12 -2016: bjöd de Hussein Halawa, som är generalsekreterare för Europeiska Råder för fatwa och forskning. Det är bara att googla vilka de är och vad de står för.
  Hussein Hamad och Khaleb Deeb är andra två namn som bjöds till Umeå 2016.
  I maj 2017 anordade IFV en konferens för muslimska kvinnor. Den var knuten till Ibn Rushd, Muslimska Brödraskapets studieförbund i Sverige.
  Också andra av senaste IFV:s evenemang går via Ibn Rushd.

  Dessutom:
  Nån som kommer ihåg förra årets artikel i VK (februari 2017) om insamling för moskébygge i Umeå?
  Frontfiguren i text och bild var Niclas Olsson, som föreningsmedlem. Det är intressant att se vad han gillar på facebook (bla: Bilal Philips, Muslims against feminism, mm).
  Han och hans förening får självklart gilla vad de vill, men det känns ändå oroväckande att personer med en sån ideologi får utrymme och respekt utan nån vidare ifrågasättande.
  Likaväl som vi nu tar avstånd från kristna extremister, borde vi göra med fundamentalister från alla religioner.

 5. Enrique

  Först, tack för att du uppmärksammar en viktig fråga!

  Jag håller med om nästan allt, men blir orolig av när kommunen uppmanas ”agera” och vad det agerandet beror på. Jag utgår från att SÄPO ska hålla koll på jihadistiska (och andra potentiellt radikaliserade miljöer), men samtidigt måste vi slå vakt om yttrandefrihetens principer.

  Det är helt okej att uppmuntra andra aktörer att bryta med politiska aktörer på grundval av deras värderingar eller politik, men det börjar bli farligt när vi talar om att det offentliga (staten eller kommunerna) ska gå in och kunna förbjuda vissa aktiviteter.

  Visst, det är fruktansvärt vidriga åsikter som jihadister och andra extremister, såsomvis exempelvis nazister, har. Men ge staten makten att förbjuda människor att organisera sig efter en viss åsikt, och staten får makten att utöva repression mot *allas* åsikter.

  Jag tycker det är bra när extrema salafister och islamister avslöjas och får ställas till svars för sina uttalanden (som de påfallande fegt ofta vägrar ta ansvar för), och jag tror en fördel med yttrandefriheten är att det då finns en större chans att vi kan identifiera och markera ut sådana element. De absolut farligaste extremisterna är de som flyger under radarsystemen och inte kan punktmarkeras.

 6. os

  Försökte hitta info om detta på VK men hittade ingenting. Tyvärr inte så oväntat.
  Men det är mycket glädjande att se att det inte bara är SD som sätter fokus och varnar för fundamentalistisk Islam. Det är hög tid att de andra partierna och media börjar läsa på..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>