Dödshot är inte roligt. TV 4 Nyhetsmorgon ville ta ned mig till Stockholm för att tala om hoten. Dagens blogg om ”politisk feghet” blir därför annorlunda. Tyvärr.

Kära läsare,

Jag har varit aktiv i politiska sammanhang sedan 1975. I Umeå kommunfullmäktige har jag varit ledamot sedan 1991. Under dessa år har jag blivit utsatt för många hot. Direkta och indirekta. År 1999 sköts den fackligt aktive syndikalisten Björn Söderberg till döds. Vid husrannsakan hos de som tros ha utfört mordet hittade ett större antal namn. Dessa var personer som de nazister som mördade Björn Söderberg ville ”få bort”. Jag var en av dessa. Men inte endast det. Inte endast jag utan även min familj var kartlagt med personnummer, och så vidare. Även min då 75-åriga mamma!

Under årens lopp har jag, via polisen, fått reda på att jag stått på ytterligare två sådana listor. Efter mordet på Björn Söderberg löd en rubrik så här: Hägglund på nazistisk dödslista.

Det är mindre roligt att se sitt namn i sådana sammanhang.

Hoten och trakasserierna började ganska snart efter att jag tog plats i Umeå kommunfullmäktige. Vanligtvis har de kommit från nazistiska kretsar. Men ibland händer det att personer blir fixerade vid en som ibland syns i media och på torg. Det har jag också varit utsatt för.

Däremot har jag aldrig tidigare fått höra att jag ska få ”skallen inslagen”. Inte heller har jag, tidigare, fått höra följande: ”säger du ett ord till i mikrofonen dödar jag dig”.

Jag önskar inte att någon – vänner eller fiender, politiska motståndare eller allierade – ska behöva titta in i ögonen på en person som uttalar dessa ord på 2 meters håll med ett tonfall som om personen verkligen menade vad han sa.

 

Det är många politiskt aktiva som utsätts för berättigad kritik. Jag har själv gått hårt fram och andra har gått hårt åt mig. Men det har handlat om politiska åsikter och politiskt agerande.

Tyvärr ökar de fysiska hoten. Årets valrörelse riskerar att bli den värsta i modern tid när det gäller just fysiska hot. Årets valrörelse kommer troligen också att bli en av de hårdaste valrörelserna rent politiskt. I detta läge kan den hårda politiska debatten riskera att få labila personer att begå våldshandlingar. Partierna i Umeå kommunfullmäktige har under de senaste slutit upp på en gemensam manifestation i samband med Kristallnatten. Detta för att gemensamt uttrycka sin avsky både för nazismens brott mot judarna i Tyskland på 1930-talet och mot den anti-semitism (judehat) som blivit allt starkare under senare år runt om i Europa – däribland i Sverige.

Det skulle vara värdefullt om partierna i Umeå kommunfullmäktige kunde göra ett gemensamt uttalande – ett sorts upprop eller öppet brev – riktat mot de allt vanligare hoten och trakasserierna som folkvalda tvingas utstå. Ofta vanliga fritidspolitiker utan varje form av personskydd.

Du som vill se och höra om det som hände mig på Rådhustorget, i höjd med gågatan, nu i lördags kan klicka på denna länk: https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/3965926

Nästa blogg kommer i morgon.

4 kommentarer

 1. Carola

  Janne jag kan vakta din rygg varje dag i veckan. Men, även om skjortan var ett klart steg upp i din stilutveckling.. aldrig randigt i tv! Partierna och gruppledarna i Umeå kommunfullmäktige borde rimligen kunna ställa sig upp till försvar för dig, och mot det hot mot yttrandefrihet och det demokratiska systemet som en sådan här händelse i förlängningen innebär. Jag vet ju, precis som du,hur det känns. Men jag pallade inte trycket. Jag är glad att du fortfarande verkar göra det. Stay strong! (Typ som Liston)

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Carola, jag tackar för att någon vill vakta min rygg. Det stödet tar jag ytterst allvarligt på. Okej. När det gäller min skjorta har jag nu fått höra följande: skjortan var snygg – fast utan mig. Detta på grund av att vi (skjortan och jag) var för lika i TV. Och nu detta. Randigt! Jag ska ha min Liston-tröja på mig i fortsättningen. Den fick jag för 15 år sedan. Och den har jag tränat i sedan dess.

   • Carola

    Nej, snälla inte den..????Men det är något med randigt som gör att det flimrar och rör sig i bilden i tv. Du skötte dig för övrigt utmärkt i intervjun. Vad gäller övriga partiers stöd i denna fråga; du får säkert en klapp på axeln vid nästa KF. Men om det är tillräckligt? Vete tusan… Hur får man slut på hot om det inte ens är tillräckligt att lämna politiken? Sorgerliga saker hända, än i våra dar minsann.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>