Vi ses på manifestationen mot nazism på Renmarkstorget i morgon kl 13.00

 

IDAG är det exakt 100 dagar kvar till valet den 9 september. Jag hade förberett en presentation om vad det Arbetarparti som jag tillhör vill genomföra. Nu får detta vänta. Istället vill jag att du OMEDELBART läser vad som står nedan.

——————————————————————————————–

 

I morgon lördag 2 juni klockan 13.00 hålls en blixtinkallad anti-nazistisk manifestation på Renmarkstorget.

Jag vill att du som läser detta gör ditt allra, allra, bästa för att komma själv och även ta med dig så många arbetskamrater och vänner som möjligt.

Det är nog få umebor som missat att nazister från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) återigen visat upp sig i Umeå. Sju nazister från genomförde en aktion utanför Tegs Centralskola i onsdags med banderoll och fanor. De protesterade mot att skolan agerat mot spridning av nazistisk propaganda. Deras aktion var alltså, i praktiken, en aktion för att få sprida nazistisk propaganda på skolan. Nazistisk propaganda brukar bestå av att förneka Förintelsen, av sjuka konspirationsteorier rörande ett judiskt världsherravälde, av rasbiologiska idéer och av hets mot folkgrupp. Och inte sällan av hat mot aktiva folkvalda inom partier och facket som stått upp mot nazismen samt mot antirasister i allmänhet.

Just nu är deras övergripande mål att ”normalisera” nazismen.

Men vi får aldrig låta nazismen normaliseras. Nazisternas aktioner måste besvaras – snabbt och bestämt. De nazister som finns i Umeå är ännu inte av samma kaliber som de slagskämpar som marscherade rakt in i polisens avspärrningar i Göteborg i fjol. Eller som det tillresta gäng som invaderade Umeå den 7 september 2013 och löpte amok på gågatan. Tre umebor fick söka sjukhusvård den gången. Om de nazister som finns i Umeå, oemotsagda, får genomföra sina aktioner och föra fram sina idéer riskerar deras självförtroende att växa. Och därmed ökar risken att de 15-åriga grundskoleeleverna kommer att stelna och anta samma attityder som de 30-åringar som marscherade i Göteborg.
Jag hoppas att Du följer den diskussion som uppstår då jag besvarar de kommentarer som detta blogginlägg från mig ger upphov till.

ÅTERIGEN. Jag uppmanar alla att sluta upp på Renmarkstorget – i morgon lördag kl 13.00.

 

Jag vill i sammanhanget även passa på att publicera ett tal som en partikamrat höll på fjolårets manifestation den 9 november till minne av Kristallnatten i Tyskland 1938. Talet beskriver på ett bra sätt hur jag anser att man bör bemöta ungdomar som lockats av nazistiska idéer.

 

 ——————————————————————————————————————-

Jag besökte en högstadieskola i Umeå för två veckor sedan.

Eleverna berättade att de fått Nordiska Motstånsrörelsens flygblad i sina skåp, och att det var några på skolan som delade ut dom. När jag packade ihop mina saker och skulle ge mig av började det tisslas och tasslas. Fram till bordet kom två tuffa grabbar och började ställa frågor om manifestationen den 9 november.

Jag berättade att den handlade om att hedra offren för nazisternas övergrepp mot judar i Tyskland på 30-talet, men att manifestationen även handlade om att försvara demokratiska fri- och rättigheter i dagens Umeå. Judiska Föreningens rättigheter angrips idag i Umeå av nazister och anti-semiter.

Det är folkvalda samt ordningsmakten som bestämmer i den här stan. Inte nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen.

Killarna berättade aldrig att de hade något med nazisterna i NMR att göra. Däremot blev de nervösa när jag sa att jag hört att NMR hade medlemmar på skolan. Men jag vill att alla ska komma ihåg detta. Sedan 2015 har NMR en lokalgrupp i Umeå med namnet ”Kampgrupp 602”. De är aktiva. De är ambitiösa. Och de försöker att växa, bland annat genom att värva medlemmar på högstadieskolorna.

Vad kan NMR erbjuda?

De försöker just nu – under hösten 2017 – att sprida sitt material till alla hushåll i Umeå. Och de ser ut att vara på god väg att klara av det. De har redan delat ut materialet på delar av:

- Berghem,
- Ersboda,
- Carlshem,
- Tomtebo,
- Böleäng,
- Marieberg,
- Röbäck,
- Ålidhem
-Centrala stan,
-och Holmsund!

Ta och tänk efter ett ögonblick – så att vi alla kan ta in detta.

Umeå har länge skilt ut sig från andra städer. Ända sedan 1980-talet har nazisterna försökt organisera sig här – men utan att lyckas. Det har funnits individer som varit nazister. Men det har inte funnits någon aktiv grupp. Men det gör det tyvärr idag.

Polisen kan inte vara överallt. Någon ”annan” än du kommer inte heller att vara överallt – för att ta debatten. Situation kräver att vi – du, jag, alla här – tar ett personligt ansvar.

Jag uppmanar ingen att debattera med marscherande våldsverkare som de vi såg i Göteborg. Men, ska vi stoppa NMR:s tillväxt måste vi klara en diskussion med högstadieelever – som fortfarande är påverkbara. Vi måste ta denna diskussion innan elever som knutit kontakt med NMR har ”stelnat” och kanske deltar i angrepp på ett flyktingboende eller hotar medlemmar i  Judiska Föreningen.

För att klara den diskussionen måste vi känna till, och kunna bemöta, NMR:s nazistiska idéer.
Vad svarar du på anklagelsen att du är en rasförrädare?

Vad svarar du om du vill vinna högstadieeleven till en annan åsikt – och har 30 sekunder på dig? Vet du inte svaret på den frågan är det dags att läser på. Vi får nämligen inte överge såna killar som dom jag mötte på högstadieskolan.

Vårt mål måste vara att dom killarna ska stå här tillsammans med oss - med våra värderingar – på Kristallnatten nästa år.”

22 kommentarer

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Du ställer en fråga som ingen i min generation ställer. Min far låg inne båda omgångarna under beredskapsåren. Han låg så nära gränsen till Norge att han såg de tyska soldaterna. Han och hans kamrater visste att de skulle dö inom några minuter om tyskarna fick marschorder. Den tyska krigsmakten var så överlägsen. Han och de flesta av hans kamrater var arbetargrabbar. Hemma i Umeå hade överklassnazisterna, i stort sett allihop, fixat läkarintyg, eller tricksat med de högre befälen på Umeås två regementen, I20 och K4:a, och blivit befriade från militärtjänst.

   Umeå var en mycket liten stad under 30- och 40-talen så alla kände alla. Dessa nationalsocialister (nazister) var för fega för att försvara sitt land mot Nazityskland. Men de kunde kosta på sig att drömma om att styra Sverige, på tysk nåder, som den norske landsförrädaren Vidkun Quisling gjorde i vårt grannland. Så mitt första skäl är att nationalsocialisterna (nazisterna) i Sverige var fega landsförrädare. Det finns fler skäl.

   Till de mest kända nazisterna i Umeå hörde vissa medlemmar i familjen Unander-Scharin. De bodde kvar i Scharinska Villan fram till på 1950-talet. Och deras sommarstuga var Baggböle Herrgård. Jag gick i samma klass som sonen till den mest betydelsefulla i denna familj i ettan-tvåan och trean. Det var i början på 60-talet. Det första hakkors jag såg var via denne klasskompis. Familjen Unander-Scharin hade då flyttat till Scharinsvägen, som denna familj av nazister hade fått uppkallad efter sig, och som än idag ligger (som en skamfläck) nära älven bakom bensinmacken nedanför lassaretsbacken.

   Min klasskompis var olycklig på grund av en sjuk mor och hade svårt att få kompisar då han var liten. Han tog därför ibland med sig pengar och gav bort för att köpa sig kompisar. Det gav honom ingen respekt. Men han och jag var vänner. En dag hade med sig vad jag senare förstod var en nazistisk partinål med ett hakkors på. Jag minns ännu idag vad han sa: ”Det här är Hitlers märke, får polisen veta att det är pappas sätter de honom i fängelse, så ni får inte berätta för någon”.

   Jag förstod, åtta år gammal, att detta var allvarligt eftersom det hade att göra med polisen. Jag verkligen sprang hem och berättade för farsan vad min klasskompis sagt. När farsan fick höra detta förändrades han och jag såg, för första gången, ”stålet” i honom (som jag senare fick se vid några andra tillfällen). Han blev alldeles mörk i ansiktet och kunde knappt tala. Han fick pressa fram orden mellan tänderna. Han sade följande: ”Det var det jag visste, den djäveln var nazist under kriget”. Jag hade aldrig sett farsan sådan. Det var något mycket starkt och djupt som rörde honom. Jag frågade skakad: ”får jag inte leka med X mer”. Farsan var tyst en sekund, som för mig kändes som en evighet, och sedan sade han: ”det är inte X fel, men ni leker här hemma, inte på Scharinsvägen”. Och så blev det. Vi lekte. Men hemma i vår trea på Ålidbacken och inte i deras villa.

   För min far, och för mig, är nazisterna fega landsförrädare. Plus mycket, mycket, annat. Detta är vad jag har emot nationalsocialismen.

 1. Daniel

  Vilka är det som äger bankerna, den amerikanska krigsindustrin och västvärldens största mediehus då, eftersom det inte är judar?

  Jag antar att du kan svara på den frågan?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Det finns ännu idag en seglivad myt som går ut på att det existerar en judisk världskonspiration. ”Sion vises protokoll” tillverkades i början av 1900-talet av en av den ryske tsarens medlöpare. Den gjordes vida känd av Hitler fast den var ett så uppenbart falsarium. Efter andra världskriget fortsatte detta lögnaktiga dokument att spridas i mellanöstern av bland annat Nasser i Egypten. Enligt min mening finns det ingen judisk världskonspiration som sysslar med att skapa krig och som siktar på världsherravälde. Jag har alltid bekämpat USA:s imperialistiska ambitioner och krig i Vietnam, Afghanistan och Irak. Och DN:s ledarsida är inte där jag hämtar min inspiration. Men den kritik som jag riktar mot USA och Dagens Nyheter har inte att göra med judar.

 2. Basic rules

  Dess bättre så ser du nog spöken – nassar utgör inget nationellt hot jmf islamisterna – hur många är nassarna – några hundra?
  dessbättre är kollen från säk god .
  I sak håller jag med.

 3. Bergis

  Jag är ledsen Jan att säga det. Det ni tänker manifestera mot är bara ett gäng missanpassade människor som tagit sin flykt till något dom kallar nazism. Varför ger vi dessa människor maximal uppmärksamhet genom att manifestera? Manifestationen leder inte någon vart och NMR kommer efter manifestationen att fortsätta göra räder i Umeå vare sig vi vill det eller inte. NMR lever på att ni manifesterar mot dem. Då får dom dem uppmärksamhet de inte förtjänar. Så gör nu ett klokt val Jan och avblås det hela.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Jag har arbetat mot nazisterna under cirka 35 år år. Den första organisationen hette Bevara Sverige Svenskt (BSS). Jag tror jag kan säga att vad jag, och många andra har lyckats med, är att skapa ett klimat i Umeå som är svårare för nazister att agera i ä i många andra städer. Men under 1930-talet hade dåvarande Umeå en öppen nazist invald i stadsfullmäktige.
   Jag anser att de stelnade nazister som besökte Umeå den 7 september var skrämmande. De slängde glasflaskor in i samlingar av folk och kunde ha dödat spädbarn i barnvagnar. Detta hände som tur var inte. Men de stötte sina fankäppar in i vecka livet på lördagsflanerande umebor och glassplittret fick en kvinnas ben att blöda ordentligt. Totalt tvingades tre umebor uppsöka sjukhuset. Själv stod jag under en period ensam, öga mot öga, med de tjugo NMR:arna (SMR hette de då). Det var ingen rolig situation. Jag sade bland annat att de inte var välkomna i Umeå.
   Det är en sak att tala med ungdomar i högstadiet som ser upp till dessa brutala män i 30-årsåldern som marscherade i ”uniform” i Göteborg – och som var här och skadade människor för cirka fem år sedan.
   Vi måste visa styrka genom att samlas, snabbt och många, för att tala ett fredligt, men dock, maktspråk riktat mot de 30-åriga männen som verkligen vill slåss. Vi måste visa att VI ÄR FLER ÄN DOM. De förstår endast denna typ av maktspråk.
   Och grabbarna, och även en och annan tjej, i högstadiet ser upp till dessa 30-åriga hårdingar. Men det är, som sagt, skilda språk som krävs. Jag är övertygad om att det krävs att då en högstadieelev häver ur sig ”rasförrädare” måste detta leda till en diskussion och inga vrål. Jag är övertygad om att de nazisterna genomför manifestationer krävs det motmanifestationer.

   Allt som jag, och så många andra, har gjort för att bekämpa nazisterna och förhindra att de får ett fotfäste i Umeå har gjort skillnad. Om vi skulle lyfta bort hela denna epok av motstånd som vi bedrivit så skulle nazisterna åter ha haft ett starkt fäste här i Umeå. Själv är jag säker på att det vi gör i morgon, sedd i samband med 35 år av aktiv kamp, har haft en positiv inverkan. Positiv på det sättet att det har gjort det väldigt mycket svårare för nazisterna att etablera sig i Umeå.

 4. Daniel

  Eftersom du verkar vara en expert på ”förintelsen” så kanske du kan upplysa mig om hur man lyckades göra sig av med sex miljoner kroppar på fem år?

  Den informationen finns nämligen inte någonstans.

  Du kanske tillochmed vet hur man ventilerade gaskamrarna efter varje gasning, utan att alla i hela lägret dog, inklusive ”nazisterna”?

   • Daniel

    Du vet alltså inte och är bara ännu en sektmedlem i förintelsesekten som har blivit hjärntvättad och indoktrinerad sedan barnsben.

    Det var det jag trodde!

    Självklart är ”förintelsen” påhittad, precis som all annan dynga ni vänsterdårar producerar.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Det typiska för en sekt är att den vänder sig inåt och avskär sig från diskussioner med omvärlden. Skälet är att den inte klarar vare sig debatter eller diskussioner.

     Jag har tagit dina frågor på allvar och gett dig utförliga svar med ett tonläge som inte avfärdar dig. Nu bryter du helt detta tonläget i diskussionen genom att kalla mig ”sektmedlem” och ”vänsterdåre”. Jag är en demokratisk och sekulär socialist och varken ”vänster” eller ”dåre”. FÖRINTELSEN är inte heller påhittad av NÅGON sekt.
     Det vet du.
     Den har bevisats av så många överlevare, genom så många öppnade massgravar, genom så många bekännelser från nazister och medlöpare som själva deltagit i massutrotningarna, genom filmer tagna av nazisterna själva, genom vetenskapliga beräkningar av hur många judar som försvann. En av mina kamrater härstammar från Lettland. Hans mormor berättade hur hennes judiska arbetskamrater försvann från hennes arbetsplats.

     Det är din oförmåga att diskutera, utan att hemfalla till den typ av utfall som du gör, som visar att det snarare är du som tillhör en sekt.

     • Daniel

      Varför erkänner du inte bara, att du inte har en aning hur man lyckades ventilera gaskamrarna mellan gasningarna, utan att alla i hela lägret dog, istället för att hålla på och tramsa?

      Jag svarade ju på din fråga huruvida jag förnekar förintelsen.

      Kan du inte eller vill du inte svara på hur det gick till?

     • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Daniel,
      varför erkänner Du inte bara att du tillhör förintelseförnekarna. Jag är av den uppfattningen att bevisbördan ligger på dig – som förnekar Förintelsen.

     • Daniel

      Det enda tekniska bevis du åberopar för ”förintelsen” är ”öppnandet av massgravar”, så då undrar jag var dom här massgravarna finns, som innehåller sex miljoner döda judar?

      Det vet du förstås inte din tramspelle.

      Bibeln är också full av ”vittnesmål” på att Jesus var Guds son, det gör inte heller den sagan sann.

      Fram med dom tekniska bevisen nu experten, du är nämligen på väg att förlora den här debatten inför alla dina följare.

     • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Jag rekommenderar dig, men främst alla andra som läser denna konversation, följande bok: ”I skuggan av Auschwitz” skriven av Artur Szulc. Den är utgiven på förlaget ”Historiska media”, Box 1206, 221 05 Lund, år 2015.

      Där nämns följande förintelseläger:
      -Belzec,
      -Chelmno,
      Sobibor,
      Treblinka,
      Auschwitz,
      Birkenau (Auschwitz II)
      Majdanek.

      Till dessa ska läggas andra läger varav vissa var koncentrationsläger vars främsta uppgift var att förbereda den systematiska förintelsen. Auschwitz och Birkenau fyllde båda funktionerna (förbereda OCH förinta).

      Men det systematiska mördandet av judar började dock inte i dessa läger. När det gäller Förintelsen bestod denna dessutom av otaliga andra massakrer. Från sommaren 1941 sköts sovjetiska judar på östfronten. Dessa massmord utfördes ofta av s.k. Einzatskommandon.

      Det finns även en mer lättillgänglig bok. Boken heter:

      ”OM DETTA MÅ NI BERÄTTA.
      Det är en bok om Förintelsen i Europa under åren 1933–1945. Med hjälp av fakta, dikter, citat och vittnesmål visar författarna Stéphane Bruchfeld och Paul A. Levine en bild av hur det ofattbara blev verklighet. Boken handlar om vad människor är i stånd att göra mot andra människor när demokratins värden bryts ner och ersätts av hatets och våldets ideologi.
      Första versionen av … om detta må ni berätta … gavs ut 1998. Den reviderades senast 2015″.

 5. Peter A

  Du har under senare tid belyst viktiga missförhållanden i vårt samhälle, politisk feghet, att politiker agerar som försäljare istället för ledare, rädda tjänstemän som agerar i linje med vad som är ”mediastrategiskt viktigt” i stället för det som är logiskt o rationellt.
  Du har även haft styrkan att våga belysa islamisternas påverkan på vårt samhälle, trots att alla som gör det riskerar att bli stämplade som rasister.
  Islamisterna är ett enormt hot mot de fundament som gjort sverige till ett bra land att bo i: demokrati, jämställdhet, rättssäkerhet, yttrandefrihet etc.
  Snälla du, förstör inte den trovärdighet du är på väg att bygga upp genom att plocka billiga mediapoäng genom att ge uppmärksamhet till ett fåtal galningar som står utanför en skola.
  Du har mycket viktigare att rikta fokus mot.
  NMR vet alla normala människor vad de har för sjuk ideologi, islamisterna får tyvärr härja fritt

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Jag konstaterar att vi har samma uppfattning om NMR. Detta är bra. Men det som står på dagordningen idag är främst att förhindra att NMR:s ideologi, som du (med mitt fullständiga bifall) kallar ”sjuk”, får fäste bland högstadieelever. Detta borde du uppfatta som positivt.

   Jag själv kommer att fortsätta att rikta fokus mot, och här citerar jag dig, ”missförhållanden i vårt samhälle, politisk feghet, att politiker agerar som försäljare istället för ledare, rädda tjänstemän som agerar i linje med vad som är ”mediastrategiskt viktigt” i stället för det som är logiskt o rationellt. Du har även haft styrkan att våga belysa islamisternas påverkan på vårt samhälle, trots att alla som gör det riskerar att bli stämplade som rasister”.

   Detta redan ikväll. Men jag kan inte stillatigande se hur högstadieelever lockas in, och stelnar, i en ideologi som du själv kallar ”sjuk”.

 6. Daniel

  Vad får dig att tro att jag inte har läst den boken?
  Jag är expert på andra världskriget.
  Berätta nu hur gasningarna gick till rent tekniskt och hur dom gjorde sig av med 6 miljoner kroppar på fem år.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Skälet är att boken inte handlar om Andra världskriget. Berätta om hur du köpte boken? Du skriver att du redan har läst boken. Men då måste du ha burit dig åt på ett mycket speciellt sätt. För denna bok distribuerades på ett mycket speciellt sätt. Fel svar på hur du kommit över boken – och jag vet att du ljuger. Uteblivet svar – jag vet att du ljuger då med!

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Jag vet att det genomfördes fruktansvärda massakrer under 30-talet i samband med tvångskollektiviseringarna, inte minst i Ukraina, samt under ”Den stora terrorn” under 30-talets senare halva. Så jag betvivlar ingenting. Däremot brukar jag ibland fråga om i vilket sammanhang och källan till din upplysning. Detta för att veta om jag själv kan använda mig av detta i en argumentation (eller inte). Så om du kunde ge mig källan, och sammanhanget, vore jag tacksam.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>