Uppdaterad söndag: Vi var uppåt femhundra som markerade mot nazisterna idag. Vi klarade att skilja på förhärdade medlemmar i NMR och högstadieelever som vi måste diskutera med istället för att stöta bort – rakt i armarna på just NMR

UPPDATERING

Vissa av mina bloggar har sitt största intresse i vilka som känner ett oemotståndligt behov att kommentera det jag skriver. Och hur jag bemöter de kommenterar jag får. Detta är en sådan blogg.
Någon kanske undrar varför jag besvarar vissa inlägg. Skälet är att jag gör det för att en eventuell publik ska kunna ta del av hur vissa åsikter kan bemötas. Jag började diskutera dessa frågor på mellanstadiet. Vi var ett gäng som alla gillade historia. Detta skapade en drivhuseffekt. En i gruppen hade svårt att skilja på sin beundran för den tyska krigsmaskinen och Hitler. Jag var elva år. Han ett år äldre. Sedan dess har jag fortsatt att diskutera. Kanske kan någon ha nytta av det jag lärt mig under alla dessa år.
______________________________________________

 

Vissa dagar svänger humöret från en extrem till en annan, och sedan tillbaka igen, på mycket kort tid.

Dagen började MYCKET illa.
Jag slog upp VK och påmindes om Umeås undermåliga personalpolitik då jag läste om hur illa de två ekonomicheferna Aidanpää och Malm behandlats. Jag kopplar alltid ihop övergreppen mot dessa två med brutaliteten som visades över tusen undersköterskor, och andra, då nya heltidsmodellen infördes. Då lät det så här: ”Skriv under inom fem arbetsdagar eller så riskerar du att få sparken”.

Men sedan blev dagen MYCKET bättre – titta gärna på bilderna längst ned
* Vi var uppåt femhundra umebor på Renmarkstorget som markerade mot nazisternas försök att slå rot på Umeås grundskolor och skapa anti-semitiska (judehatande) miljöer där rasbiologiska myter odlas och Förintelsen förnekas. På samma sätt som jag skäms för Umeås personalpolitik blir jag stolt över att vi i Umeå kan mobilisera uppåt 500 personer på mindre än tre dygn – trots både sommarstugeväder och brännbollsyra.

* Jag har arbetat aktivt för att hålla nazisterna borta från Umeå under cirka 35 år. Den första organisationen som på allvar försökte etablera ny-nazismen i Umeå hette Bevara Sverige Svenskt (BSS). Men kampen mot apartheid i Sydafrika och fascistdiktaturen i Francos Spanien har ännu äldre rötter. Jag tror att vi, de i min ålder och äldre, tillsammans har lyckats skapa ett klimat i Umeå som gör det svårare för nazister att agera i, om vi jämför med en rad andra städer.

* Men det kommer hela tiden nya UNGA som stärker denna anti-nazistiska kamp-tradition som så länge existerat i Umeå. Jag blev väldigt positivt berörd och imponerad av den beslutsamma tjej som tidigare gått på Tegs Central, och som nu kom till manifestationen, för att slå vakt om sin gamla skola. Hennes betoning låg, som jag uppfattade det, på att vi måste hjälpas åt att diskutera med dessa ungdomar. Detta eftersom de ofta bär på ett berättigat missnöje mot många inslag i samhället men tyvärr har kanaliserat sin energi fel. Och i helt fel organisation. Detta är klokare tänkt och uttryckt än vad många i min generation står för.

* Jag vill ansluta mig till denna uppfattning. Vi ska inte överge högstadieelever, genom att lämna dem i händerna på mer förhärdade NMR:are, utan vi ska diskutera vidare med dem i syfte att kanalisera deras missnöje och energi i mer sunda riktningar. Och via helt andra organisationer.

* I mina ögon är detta den ena sidan av myntet. Den andra består av de, i åsikter och arbetsmetoder, stelnade och brutaliserade nazister som angrep Umeå den 7 september 2013 – och som marscherade i Göteborg hösten 2017. Dessa medlemmar i NMR var skrämmande att se här i Umeå för snart fem år sedan. Det var en festival i centrum och det stod stora grupper av folk längst gågata och Rådhustorg. Nazisterna slängde glasflaskor in i dessa folksamlingar och kunde ha dödat spädbarn i barnvagnar. Som tur var hände inte detta. Men splittret från krossat glas skar upp benen på en kvinna medan nazisterna stötte käpparna till sina fanor in i vecka livet på lördagsflanerande umebor. Om jag mins rätt tvingades tre umebor uppsöka sjukhus.

* Själv stod jag under en period ensam, öga mot öga, med de tjugo NMR:arna (som då kallade sig Svenska Motståndsrörelsen). Jag sade bland annat att de inte var välkomna i Umeå. Det var garanterat ingen rolig situation. De ville slåss. Och självklart var jag rädd. Men det som måste sägas, det måste sägas.
* Det är en sak att tala med ungdomar i högstadiet. Det är, det kan jag gå i god för, helt annorlunda att tala till män i 30-årsåldern iklädda ”uniform”. Dessa förstår endast ett språk och det är maktspråk. Det är därför det är så viktigt att vi visar styrka genom att samlas, många och snabbt, för att visa att vi är fler än medlemmarna i NMR.

* Poängen här är inte att vi tror att vi, genom att vi samlas snabbt och många, kan omvända de mer förhärdade nazisterna (annat än i undantagsfall). Poängen är att eleverna i högstadiet ofta ser upp till NMR:are av den typ som angrep Umeå den 7 september 2013 eller marscherade i Göteborg i höstas. Och då vi visar att vi, umebor, är fler och starkare än de som redan är medlemmar i NMR sänder vi en signal till de yngre. Vi är inga mesar.

* Denna signal utgör sedan den grund på vilken vi står då vi diskuterar vidare med högskoleeleverna. Men låt mig tala klarspråk. Även dessa diskussion måste föras från en form av fredlig, men dock, styrkeposition. Därför är jag övertygad om att när nazister genomför manifestationer krävs det motmanifestationer som är många gånger större. Skulle vi ”lämna gatan fri” för NMR finns det risk för att de högstadieelever, som just nu befinner sig i en fas av livet då de ser upp till ”hårdheten” hos NMR, skulle komma att förakta oss anti-nazister.

* Jag och många andra har alltså bekämpat ny-nazisternas försök att etablera sig i Umeå under minst 35 år. Om vi skulle lyfta bort hela denna epok av motstånd så skulle nazisterna ha en mycket starkare position i dagens Umeå. Jag säker på att det vi gjorde tillsammans idag, då vi upprätthöll denna långa tradition av aktiv kamp mot nazisternas försök att etablera sig i Umeå, har spelat en väldigt viktig roll i att hålla tillbaka tillväxten hos en grupp som NMR.

* Jag är tacksam för att jag fick vara med och tala på Renmarkstorget idag. Jag vill också tacka alla andra som hade modet att tala på Renmarkstorget. Och framförallt vill jag tacka de uppåt femhundra umebor vars närvaro gav våra ord mening och tyngd.

 

Till sist: Det har varit de som ifrågasatt hur många som deltog på torget i lördags. Se bilderna nedan. Detta var antalet människor som fanns på torget då första talaren började. Sedan anslöt sig 150-200 ytterligare under manifestationens gång.

IMG_2839IMG_2840IMG_2841IMG_2842

—————————

Nu är det kväll. Det är ljust ute men mörkt i mitt sinne. Och jag förbereder ett nytt blogginlägg mot bakgrund av  VK:s mittuppslag.

____________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

 

13 kommentarer

 1. Daniel

  Det känns som att du slåss en förlorande kamp, det var över 1000 nationalsocialister på demon i gbg förra året!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Det var inte 1000 nazister som marscherade i Göteborg. Snarare 200. Var de andra 800 befann sig vet ingen. Nu tillhör det saken att när nazisterna marscherar någonstans är detta resultatet av ett års mobilisering runt hela Norden (Nordiska Motsåndsrörelsen). I Umeå var vi 500 efter tre dygn där dubbelt så många skulle ha kommit om det inte var sommarstugeväder och brännbollsyra. Men när Nordiska motståndsrörelsen (då SMR) var i Umeå och misshandlade umebor den 7 september 2013 lyckades vi mobilisera uppåt 3000 umebor på två dygn.

   Jag har förlorat många strider. Många kamrater. Men kampen mot nazismen är INTE en av de som jag kommer att förlora. Och för varje kamrat som jag tappat ansluter sig ständigt nya. Just när det gäller kampen mot nazismen. Eller Nationalsocialismen – om du så vill.

 2. Daniel

  Du sprider påhittad vänsterdynga som vanligt, jag var där och räknade er och ni var ungefär 180 stycken!

 3. Carl

  Det är som vanligt med vänsterpacket, ljuger och hittar på! Uppåt 500 st? Till och med vk har skrivit runt 200 st på plats så sluta med dina lögner.
  2013 var ni 3000 st på plats och nu 200 st, ta och inse att folk inte köper ditt skitsnack längre.
  Vi nationalsocialister kommer att vinna kampen vare sig du vill det eller inte.
  Du är svenskfientlig, kvinnohatande hycklare!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Nu tillhör jag inte ”vänstern”. Jag är medlem i Arbetarpartiet som är ett demokratisk socialistiskt och sekulärt parti.

   Men du som vet hur många vi var – kan du berätta NÅGOT om innehållet i mitt anförande ”Carl”.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Inget svar på NÅGONTING av vad jag sade i mitt anförande. Varken från Daniel eller från ”förstärkningen” Carl.
   Är det så att INGEN av er var på R-torget i går lördag?

 4. Carl

  Spelar ingen roll om du tillhör Arbetarpartiet eller ej, du är en del av det ljugande vänsterpack som sliter sönder vårt land.
  Även om jag ”vet” att ni var under 200 st på plats då jag hade kamrater på plats så innebär det inte att jag varit på plats. Men när vk skriver 200-300 st på plats och som gärna håller upp siffrorna så förstår ju till och med den dumme Jan Banan att 500 st är ett påhitt, du skulle lika gärna kunna skriva att det vart 6 miljoner på plats.
  När du återigen ljuger om att vi var 200 st i Göteborg så tänker jag iallafall inte ställa någon motfråga då jag direkt förstår att du inte var där. Finns inte ens någon media som rapporterat om så låga siffror, 200 st var vi dock i Boden, jämför det tåget med det i Göteborg.
  Titta dig i spegeln och inse att du är ett ljugande kräk!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Nu byter du ämne Carl.
   Jag frågar återigen om du kan nämna någonting som jag sade i mitt anförande på torget igår?
   Eller var du inte där – och bara kastar ur dig de förolämpningar som du alltid kastat ur dig. För vi har ju kommunicerat tidigare. Jag med fakta och du med förolämpningar.

   Kom igen: nämn NÅGOT som jag sade igår på torget.

   • Carl

    Om du läser det jag skrivit så ser du att jag skrivit att jag inte var på plats utan att kamrater till mig var det, men jag kan svara på det ändå.
    Du talade bland annat om att du varit på Tegs central skola och försökt hjärntvätta eleverna och inte låta dom tänka själva.

    Nu vill jag att du istället ska svara på vad du ska säga till den unga kvinnan som blev våldtagen efter brännbollsyran igår? Vad har hon gjort för ont för att sådana som du ska försätta henne i denna situation? Svara på frågan nu slingra dig inte med att det kan varit en svensk eller liknande, vittnesuppgifter säger att det var en Afgan.
    Varför väljer du att sprida hat om Nordiska Motståndsrörelsen istället för att göra något åt det mångkulturella helvete som bland annat unga kvinnor upplever varje dag?

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Carl, nu byter du samtalsämne igen. För andra gången.
     Till detta ska läggas att ALLA som var på torget VET att jag inte talade om att jag besökt Tegs Central. Den sista gången jag var där var 1969. Däremot talade jag, bland annat om hur man bemöter en 14-åring som kallar en för landsförrädare. Min far var inkallad i den svenska krigsmakten under båda omgångarna under ”beredskapsåren” under Andra världskriget. Han och de andra arbetargrabbarna visste att de skulle dö om den nazistiska krigsmaskinen fick marschorder och anföll Sverige. Men de var beredda att dö, eftersom de försvarade sina fruar eller flickvänner, sina föräldrar och sina barn. Men vilka var landsförrädarna?
     I Umeå var det nästan uteslutande överklassungdomar som utgjorde hemmanazisterna. Dessa hade fixat läkarintyg hos någon bekant för att slippa försvara sitt land. För att slippa dö. Istället satt de och drömde om att få förråda sitt land som Vidkun Quisling gjorde i Norge. Idag är begreppet ”en quisling” liktydigt med landsförrädare i större delen av världen. Och i land efter land i Europa visade det sig att landsförrädarna, de som förrådde sina landsmän som stred vid fronten, det var hemmanazisterna.

     Det jag talade om på torget var INTE om att jag varit på Tegs Central. Det jag talade om var att landsförrädarna visade sig vara hemmanazisterna. I Norge vet ALLA detta. Och detta fenomen lärde alla länder känna som ockuperades av Nazityskland. När Nazityskland var besegrat och Norge fritt igen avrättades landsförrädaren Vidkun Quisling för sina brott.

     När det gäller våldtäkter har jag erfarenhet av män som sysslar med sådana brott. Jag arbetade under en tid som kriminalvårdare på anstalten i Västervik med män som begått övergrepp i nära relation: sexuella övergrepp, misshandelsövergrepp samt både och.
     Jag har ingen misskund med dessa. Svensk eller invandrare.

     Men du har bytt samtalsämne två gånger nu Carl. Och dessutom ljuger dina kamrater för dig. Ni har fått er chans på min blogg – men ni tog den inte. Ni klarade inte av att föra en civiliserad debatt. Utan du vräkte ur dig förolämpningar, bytte ämne, ljög om vad jag sade på torget. Detta betyder att du har förbrukat dina chanser i denna fråga.

 5. Olof

  Jag är minst sagt imponerad att du orkar bemöta dessa individers inlägg här Jan. Absolut ingen kritik, men det är lite tröttsamt att allt de har att komma med är ”Näää… det var faktiskt många fler nazister än vad du säger och mycket färre som var emot nazism, så det så..”

  Men inspirerad av ditt tålamod så provade jag att göra följande:
  1) Kollade hur många VK skrev att det var. 200-300. Och Carl påstår att vk skrev att det var 200 som manifesterade mot nazism.
  2) Kollade hur många Jan skrivit att det var: uppåt 500. I vissa media till exempel svt lokala nyheter så rapporterades en betydligt högre siffra.
  3) Provade att räkna hur många huvuden jag kunde se på fotot i vk. Resultat 178 st. Men det verkar rimligt att anta att manifestationen inte tog slut helt tvärt utanför kamerans perspektiv och att det fanns folk bakom plakat och banderoll.

  Min slutsats är följande. Jan verkar på inget sätt överdriva antalet deltagare på manifestationen, däremot verkar Carl och co vilja skriva ner den till färre än vad som de själva kan se på foton. Men det exakta antalet verkar vara mycket viktigare för Carl och co än för Jan. Kanske beroende på att Carl och co inte har så mycket annat att säga?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>