Holmlund fattar inte vad som tagit åt mig. Låt mig svara: 1. Hotet mot de anställda då heltidsmodellen infördes, 2. den kuppartade utförsäljningen av hyresrätterna, 3. de medvetna lögnerna om och försöken att krossa Aidanpää, 4. den livsfarliga fegheten mot religiös extremism. Räcker det?

Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.
Men den måste bekämpas. Det är detta som jag och vissa andra gör. Bland annat.

_____________________________________

Holmlund vill ha strid – och det ska han få.

 

Först en snabbkurs i Umeås politiska struktur.

Del I.
Det finns minst tre falanger inom Socialdemokraterna i Umeå:


1. De insiktsfulla
.
Den grupp i fullmäktige som jag och Arbetarpartiet helst samarbetar med,
2. Strutsarna.
Den falang som Lennart Holmlund tillhör tillsammans med Hans Lindberg. Dessa anser att det är arbetarna och folk som tidigare har röstat på S som nu sviker ”deras” parti. De är oförmögna att inse att antalet arbetare och många andra som tidigare röstade på S anser att det är detta parti som svikit dem. Det hjälper inte att S riskerar att halveras i höstens val om man jämför med valet 1994.
3. Schwänstern.
Några av de yngre inom S, inte alla, som strävar efter att vara mer vänsterpartister än V. De vågar följaktligen inte säga ett knyst till försvar för de kvinnor och barn som utsätts för hedersförtryck och religiös extremism.

Denna Schwänster har inte nominerat Holmlund till valbar plats – vilket Holmlund själv är mycket medveten om.

 - – - – -

 

Del II.
Arbetarpartiet samarbetar gärna med de insiktsfulla socialdemokraterna – både inom och utanför partiet.

Jag vill att de allt färre socialdemokratiska väljarna, både de som står innanför och utanför själva S-partiets strukturer, ska veta att jag och Arbetarpartiet inte alls dömer ut hela detta partiet med sin långa tradition. Men vi är kritiska mot två av de (minst) tre konkurrerande maktcentra som finns inom dagens sönderfallande Socialdemokrati i Umeå.

Mitt budskap till alla som nu överger Socialdemokraterna:
* Bli inte soffliggare.
* Proteströsta inte på SD eller V när det gäller valen till kommun och landsting.

Gå med i Arbetarpartiet som medlem eller stödmedlem istället – det går 1461 dagar mellan valen och du borde göra något under denna tid och inte endast på valdagen,
Rösta på ett modigt och kunnigt oppositionsparti som inte är Nej-sägare – utan som lägger alternativa förslag. Se bara på vår Alternatvibudget – det är ett långsiktigt handlingsprogram för Umeå och Norrland som Socialdemokraterna saknar.

- – - – -

 

Del III: ”Vad som tagit åt Jan Hägglund” – svar till Lennart Holmlund

Det vi i Arbetarpartiet vänder oss emot, med allt större skärpa, är att det allt oftare sker sådana saker som jag skrev om i rubriken:

a) Sossarnas metod att hota arbetarna
att skriva under på heltid inom fem dagar – eller att riskera att få sparken – det är så långt borta ifrån den reformering av arbetslivet som ägde rum under Olof Palme i början och mitten av 70-talet (mycket tack vare gruv- och skogsarbetarstrejkerna),
Dagens sossar har lyckas lyckades förvandla något som skulle ha kunnat vara positivt till att bli något negativt,

b) att sälja ut 1601 hyresrätter på ett kuppartat sätt
oavsett hur ekonomiskt bra denna affär var (eller inte var). Faktum kvarstår: S lovade att inte sälja ut hyresrätter något år före valet 2014. Även om det inte drevs av S som ett vallöfte tog jag och många andra de ledande socialdemokraternas ord på allvar: det sätt på vilket S nu bytte fot innebar stora likheter med en ”kupp”. Det var nästan som när V bytte fot när det gällde stadsbiblioteket och Kulturväven – V lovade nämligen att gå emot en flytt av stadsbiblioteket (och därmed bygget av kulturväven) inför valet 2010.

c) den vedervärdiga smutskastningskampanjen mot Aidanpää
som jag inte har sett maken till inom Umeå kommun sedan en mellanchef släpades i smutsen vid mitten av 1990-talet – för 25 år sedan – för att han hade övernattat i en kommunalägd stuga vid Nydalasjön i samband med en kris i sitt äktenskap och sitt liv.
Då fick kommunen betala ett skadestånd på en miljon. Det tror jag de får göra denna gång med. Men denna gång riskerar de att kvadda sin tjänsteorganisation – vars syfte det är att leda 14 000 anställda individer.

- – - – -

 

Del IV.
Den omtalade ”ume-andan”.

En gång var den omtalade ”ume-andan” positiv.
Den handlar om att samarbeta. Men frågan är om vad man samarbetar OM. Är samarbetet till för umebornas bästa? Eller är samarbetet till för vissa partiers bästa?

En gång bestod samarbetet i att få hit regionsjukhuset NUS. Sedan gällde det att vinna striden om Umeå universitetet och därefter om Skogshögskolan. Då gynnade samarbetet Umeå och dess invånare. Men idag har ”ume-andan” förvandlats till något negativt.

Idag har begreppet blivit synonymt med att bevara ett maktmonopol. Socialdemokraternas och Moderaternas maktmonopol.

- – - – -

Del V.
Det är rätt att tala om Social-Moderaterna: i Umeå kommunfullmäktige och i Region Västerbotten

Sossarna och (M)odsen har monopoliserat den politiska makten. Bakom S springer V och MP för att få ”va med”. Och bakom M har FP, C och KD också sprungit – i samma syfte. De vill få ”va me”.

Jag hoppas att Mattias Larsson bryter sig lös från Anders Ågren. Jag hoppas på att Veronica Kerr gör detsamma. Vi måste bryta Social-Moderaternas maktmonopol i Umeå kommun.

- – - –

Revolutionen

Året var 2012.
Det var INTE revolutionsåret 1917 i Ryssland. Men Holmlund hade missat detta. Han kände sig hotad. Precis som Hans var det av en kvinna. På Folkbladet. Det var fredag den 29 juni. Och året var 2012. Lennart Holmlund hade ingen bra dag. Han hade börjat gå i barndomen och var tillbaka i år 1917. I Ryssland.

Fortsättning följer i morgon eller på måndag:

______________________________
Arbetarpartiet utgör en kunnig och orädd opposition som bekämpar skrytprojekt och vill skapa personal- och medborgarmakt i Umeå. Våra motståndare inom S, M, C och V har infört en tre-procentsspärr för att hindra oss från att återväljas till kommunfullmäktige. Hjälp oss därför att få 10 %  av rösterna – så att vi kan fortsätta att utmana de etablerade.

 

 

 

 

 

6 kommentarer

 1. Jan Sjöström

  Hej

  Helt rätt, vi medborgare måste ta tillbaka demokratins förutsättningar, inte bara i Umeå.

  Umeå – andan, eller mer riktigt, samarbetet mellan (S) och (M) ett samarbete som
  numera handlar om de svagas rätt till en ograverad position vid maktens köttgrytor,
  detta för evigt.

  Demokrati (folkets makt) tillåts således offras i egenintressets namn, helt reflektionslöst
  och aningslöst – vadå blir partiernas uppfattning, syftet med engagemanget är ju spelet
  om just makten, ingenting annat göre sig besvär, är och förblir den enkla konklusionen.

  Försvaret av makten blir i o m detta ”överordnad allt och alla”, teser som tar utgång i
  kan du inte slå din fiende – så gör gemensam sak i vad ni båda värderar högst – blir vad
  som återstår. Alla vet (eller borde veta), att vi medborgare inget har att vinna på att
  fortsätta stödja de som vägrar ta strid för demokratiska fundament.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Du har rätt – det jag idag kallar Social-Moderaterna måste brytas.
   Finns det några livskraftiga delar kvar inom partiväsendet i Sverige, exempelvis inom Socialdemokratin, måste dessa visa att de klarar av att bryta med de andra delarna inom S: (S)trutsarna och Schwänstern. I en rad länder över hela det tidigare väst-europa håller socialdemokratin POLITISKT på att förvandlas till den traditionella borgerlighetens osjälvständiga kopior samtidigt som de storleksmässigt KRYMPER från verkliga masspartier till rester av masspartier. Ta Frankrike. Mellan valet 2012 och 2017 krympte Socialdemokraternas motsvarighet i Frankrike (Socialistpartiet) från att få nio miljoner väljare till att endast på en miljon. Partiet höll nästan på att utplånas.
   Socialdemokratin måste genomgå ett sorts politiskt stålbad där stålet blir kvar och slaggen rensas bort. Annars blir vi kvar med dagens Social-moderater.

 2. Ville-Valle

  … när man läser Lennart Holmlunds blogginlägg om dig Jan Hägglund förstår man att du ännu en gång fått ”svart på vitt” att dina avslöjanden skakat om i den politiska makteliten. För Guds skull Jan Hägglund, ge dig inte utan fortsätt vara ”en tistel i röven” på den politiska makteliten i Umeå. Och vad Lennart Holmlund anbelangar så är han en föredetting som i sin fantasivärld fortfarande tror sig vara Umeås överstepräst, ja om inte till och med Guds ställföreträdare i Umeå…

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Tack för dina ord. De värmer. Du har rätt om Holmlund. Hans egna har satt honom på vad de tror är en icke-valbar plats. Men tyvärr reproducerar sig hans sätts sätt att argumentera. Detta består i följande ingredienser. A. Han kommentera nyheter och åsikter som alla redan har läst. Exempelvis: ”Trump är dum”. Här är Holmlund oförarglig. Den andra metoden består i misstänkliggörande utan fakta. Han påstår att jag skriver om döda människor som inte kan försvara sig. Det är sant. Men detta var självbiografiska bloggar och helt opolitiska. Alla i min ålder, som beskriver sin skoltid, tvingas skriva om döda människor som inte kan försvara sig. Skulle man inte få göra detta så skulle inget självbiografiskt bli skrivet. Inte ens om Stalin och Hitler. Logik har aldrig varit Holmlunds starka sida. Det som läst mina bloggar om min skoltid – och är ärliga – vet är följande: den person som jag anklagar mest av alla är mig själv. Här är Holmlund djupt OÄRLIG och jag måste tyvärr bemöta honom av – personliga skäl.

   Men jag ta fasta på kärnan i det du skriver, det lovar jag, och ägna så litet tid som möjligt åt Holmlund. Dock: om det blir så att alla andra försöker vänta ut mig, och inte svara, men Holmlund gör det – då blir det nödvändigt att bemöta Holmlund. Eftersom han i detta fall kan tänkas skriva på uppdrag både av Hans Lindberg OCH Anders Ågren. när jag använder begreppet Social-Moderaterna (som var i svang inom bland annat Centerns ungdomsförbund under 1970-talet) tänker jag främst på Lennart Holmlund på S-sidan och Anders Sjölund respektive Anders Ågren på M-sidan. Och sedd med dessa glasögon tvingas man bedöma Holmlunds inlägg ett och ett: när sitter han och skriver rakt ut i luften. När försvarar Holmlund en politisk struktur som han var med om att grunda.

   Återigen: så lite uppmärksamhet åt Holmlund som möjligt – men han var kommunalråd under två decennier och har en långt arv att försvara – ett arv som Hans Lindberg har ärvt. Så ibland går det helt enkelt inte att komma förbi Holmlund på grund av den långa skugga som hans arv kastar. Tack för din kommentar. Jag ska ta till mig så mycket av den som jag kan.

 3. Eva

  Jag fölger med många politiska bloggar,tycker det är interessant och läsa vad var och en har på agendan. Jag är ingen tillhängar av att man ska tycka och vara enig med et parti i allt,bara för att man ev ska stämma på det partiet.Men jag måste säga att dina bloggar interesserar mest,för du tar upp aktuella tema som gäller idag,mer än för 10-20 år sedan. Du tar opp dagens Sverige inte det som var gårdagens. Allt är så förändrat,och korruption och oärliga stategier från våra folkvalgda ska upp i ljuset,det får vara gränser vad vi ska tolerera av folk i ledande positioner. Att några f.d politiker blir provoserade,ja det säger ju det mesta! Go on keep smiling????

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>