Arbetarpartiet blir kvar i Umeå kommunfullmäktige – tack alla ni nya väljare som hjälpt oss till denna framgång.

Det finns dagar då man känner sig ödmjuk.

Idag är en sådan. Vi blev nästan lika stora som KD (de fick ungefär 150 röster mer). Vi fick fler väljare än vad vi någonsin fått i något val om man räknar antalet människor som anförtrodde oss sin röst  (även om andelen väljare har varit större exempelvis 2002 om vi räknar om rösterna till procent). Jag vet inte vad utjämningsmandaten kommer att innebära. Men i skrivande stund har Arbetarpartiet tagit närmare fyra procent av rösterna och hoppas på att kunna erövra ett tredje mandat med hjälp av just ett sådant utjämningsmandat.

Upptäckten att vårt tidigare andra namn stod åtalad för ett grovt ekobrott, fyra dagar före valdagen, var inte rolig. Dels gav det inte, direkt, god publicitet i media. Dels höjde det inte, direkt, kamp-stämningen i partiet då vi fick veta att en av våra egna gått bakom ryggen på oss andra under nästan tre månader. Jag var säker på ett valresultat på mellan 4 – 6 procent. Efter insikten om ekobrottet hoppades jag på ett valresultat på mellan 4 – 6 procent.

Åtalet av vårt andranamn innebär att vårt valresultat trots allt känns som en seger. Vi gick framåt i nästan alla av Umeås cirka 65 valdistrikt. Detta visade att vi hade rätt när vi berättade att vi aldrig har mötts av en sådan stark värme och ett sådant brett intresse som inför detta val.

Jag vill tacka alla som ställt upp, så oerhört mycket, för vårt parti under denna långa valrörels. Jag tänker naturligtvis på alla våra medlemmar och aktiva valarbetare. Men jag tänker också på alla som har hört av sig, och som har berättat att de tidigare ”alltid röstat S” eller alltid ”lagt rösten på ett [visst] borgerligt parti”, men att nu fick det vara nog. Det måste bli en förändring.

Och det håller vi med om.

I framtiden måste Umeå präglas av
a) ett långt mer öppet ledarskap och mycket större personalinflytande,
b) en utrensning när det gäller den utbredda vänskapskorruptionen,
c) av att någon vågar sluta upp bakom oss i Arbetarpartiet för att hjälpa oss att ta tag i, och komma till rätta med, det skenande budgetunderskottet som kan komma att ödelägga Umeå kommuns lagstadgade kärnverksamheter som skola, omsorger och teknisk service – det krävs hårda prioriteringar framöver och då är nya skrytprojekt inte en av dessa prioriteringar,
d) en upptrappad kamp mot hedersförtryck och religiös extremism,
e) en förbättrad luftmiljö – det måste gå att andas i centrala Umeå utan att invånarna tar skada – även under kalla vinterdagar,
f) en rejäl satsning på framtiden i form av grön industriell produktion – Umeå måste skaffa lite av Skellefteås industriella attityd och väva ihop denna med de stora forskningsresurser som Umeå har när det gäller att bekämpa den NÖDVÄNDIGA industrins behov av en grönare teknik.

Det Arbetarparti som jag tillhör håller på att göra detta ”regeringsprogram” klart att sjösättas. För det krävs verkligen en förändring i Umeå kommun – och vårt mål är att bidra till dessa förändringar.

Återigen: Tack för det stora stöd som vi fick.

Vi ska göra allt för att visa oss värdiga detta nya förtroende.

18 kommentarer

 1. Pingback: Umeå har tur | Motorbloggen BigPapa.se

 2. Ville-Valle

  … underbart Jan Hägglund och stort grattis, nu väntar vi gräsrötter på nya avslöjanden om den självgoda makteliten i Umeå…

 3. Thomas Ryberg

  Arbetarpartiets representanter med dig i spetsen har gjort ett utomordentligt och beundransvärt jobb! Partiet behövs i Umeå – mer än någonsin. Håller tummarna för ytterligare ett mandat.

 4. Tompa

  Första gången jag röstade på Arbetarpartiet. Det känns bra att lagt sin röst på ett parti som jag håller med i nästan allt. Läser din blogg regelbundet och det var väl därför som jag blev informerad om allt mygel och vänskapskorruption inom Umeå kommun. Ni behövs verkligen. Lycka till.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Tack. Vänskapskorruptionen. Den står mig upp i halsen. Bra motiv att rösta på oss. Men kolla in vårt Valmanifesta så får du se att vi har fler strängar på lyran. Du vet, inget är så billigt som ett valmanifest efter valet. Vi behåller politiken. Men själva papperstrycket är svårt att återanvända 2022. Vill du ha ett valmanifest. Säg till. Tack igen.

 5. Den som gräver en grop åt andra.......

  Vänsterpartiet hjälpte M och S att gräva en djup grop (genom att rösta igenom den odemokratiska 3% spärren) endast för att en gång för alla bli av med Janne ”nageln i ögat” Hägglund och Arbetarpartiet. Nu föll istället bästa kompisen Feministiskt Initiativ rakt ner i det djupa hålet. Kanske trodde de att F! befann sig på betryggande avstånd från fallgropen eller kanske var de rent av beredda att offra sin bästis på den falska solidaritetens altare bara för att bli av med Janne och AP.

  Stort grattis till framgången i årets val!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   En tänkvärd iakttagelse. Mycket tänkvärd. Speciellt borde medlemmarna och sympatisörerna till Fi ta sig en funderare på hur vänsterpartiet har agerat gentemot Fi. Å ena sidan har V låtsats vara Fi:s bästa vänner för att kunna framstå som politiskt (och när det gäller Ulrika Edman ett falskt personligt) kompisskap. Å andra sidan var det endast två av nio från V som gick emot tre-procentsspärren (av taktiska skäl). V var precis lika mycket för tre-procentsspärren som någonsin S, M och C. Och då det såg illa ut för Fi kunde V föra fram sitt budskap i Fi kretsar:”det ser ju mörkt ut för er i Fi på grund av den där tre-procentsspärren. Det vore synd att alla era röster skulle gå till spillo. Men vi i V är ju OCKSÅ ett feministiskt parti. Varför inte rösta på oss.
   V har satsat ALLT för att få umeborna att glömma att detta parti drev igenom kulturhuvudstadsjippot 2014 och Kulturhuset väven, och därför är lika ansvariga för dessa skrytprojekt som S+MP och Alliansen. De styrde ju Umeå tillsammans med Socialdemokraterna, då ledda av Lennart Holmlund, under åren 2010-2014. Och känner jag V rätt så har de satsat lika mycket på att få Fi att glömma att Vänsterpartiet agerade lika aktivt som S, M och C för att få tillstånd en tre-procentsspärren. Fast bra mer falskt. Precis som när det gäller Vänsterpartiets ansvar för skrytprojekten Kulturhuvudstadsjipport, Kulturhuset väven samt Äventyrsbadet.
   Vänsterpartiet Umeå kommunfullmäktiges mest falska parti. Detta smittar av sig på de som leder V – dessa personer tar över partiets dubbla naturer och blir därför alldeles förbannat opålitliga. Intressant iakttagelse av ”Den som gräver en grop åt andra ……”

 6. Carola

  Hurra! Vaknade till så glada nyheter! Ett Umeå utan Arbetarpartiet är dömt att gå under. Nu finns hoppet kvar, för oss anställda och de äldre/ brukare/ barn/ elever som behöver våra arbetsinsatser varje dag. Men vi som valde er måste nog fortsätta att hjälpa till att hålla kvar trycket mot (S)torslagna planer som står på (M)otsatt sida när det handlar om att rädda, och kanske t o m förbättra de verksamheter vi arbetar inom. Kostnaderna för FÄRJAN och VÄVEN måste finnas på samma konto som våra verksamheter. ( som faktiskt är reglerade enligt lag.) Stort tack för det arbete ni gjort!!

 7. Nina

  Första gången jag röstar på er (27 år och varit dåligt insatt). Sett arbetarpartister lite överallt före valet- bra jobbat!! Ni inger förtroende, förmåga att driva tydliga politiska mål och som inget annat parti presenterar ni fakta och problemlösning, och SOM din blogg hjälp mig att se detta! Önskar mer PR så fler kan få ta del av er politik. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>