Vem styr S? Arbetarpartiet ingick en uppgörelse med Hans Lindberg som S nu har svikit. Andreas Lundgren förnekar detta. Men med vilken rätt?

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________________

 

INGRESS

Det är talande för Socialdemokratin i Umeå idag att den som dyker upp som gubben ur lådan och förnekar det som klart och entydigt skrevs av Hans Lindberg på dennes blogg den 26 september ifjol är … Andreas Lundgren. Andras Lundgren skriver ”… Den som bryter löften är inte Hans Lindberg och (S) …”.

Jag vill att alla noga ska lägga märke till att det inte är Hans Lindberg som förnekar att han skrev det han skrev. Alla kan också själva läsa Hans Lindbergs blogg från den 26 september. (Länk till Lindbergs blogg)

Det är Andreas Lundgren (S) som förnekar att Hans Lindberg (S) skrev det som Hans Lindberg (S) skrev. Trots att alla själva kan se att Andreas Lundgren trampar på sanningen om vad Hans Lindberg skrev. Andreas Lundgren agerar som någon sorts överdomare inom Socialdemokraterna i Umeå.

Detta reser frågor:
a) Vem styr egentligen Socialdemokraterna i Umeå?

b) Vilka friheter kan Andreas Lundgren ta sig i förhållande till exempelvis Hans Lindberg?

 

Första delen av sex

Hans Lindberg, Kommunstyrelsens ordförande, vet naturligtvis vad han själv skrev i sitt blogginlägg den 26 september 2018. Han vet också att han menade det han skrev, då han skrev det, samt att alla själva kan gå tillbaka och se vad Hans Lindberg skrev. Och då framgår det också att Socialdemokraterna har begått ett dubbelt löftesbrott.

Detta trots att Andreas Lundberg verkar vilja tolka det Hans Lindberg skrev på ett för det svenska språket helt nytt sätt. Typ en spade är inte en spade när detta passar Andreas Lundgren.

Kanske är Andreas Lundgren någon sorts överinstans inom Socialdemokraterna i Umeå, en ”grå eminens”, som besitter den verkliga makten och därför styr och ställer bakom kulisserna. OM det är så – låt då Andreas Lundgren kliva fram ur skuggorna och TA ANSVARET för Socialdemokratin och dess agerande i Umeå.

Kom då ut ur skuggorna och visa att du vågar ta ansvaret Andreas !

 

Andra delen av sex

Jag ska återigen citera den ståndpunkt som gjorde att vi beslöt oss för att göra en överenskommelse med Socialdemokraterna. Och jag ska göra detta endast för Andreas Lundgrens skull. Andra har redan fattat att det som Hans Lindberg skrev faktiskt också var vad Hans Lindberg skrev. Alltså att en spade är en spade. Så jag repeterar det, för oss i Arbetarpartiet avgörande, i det som Hans Lindberg skrev på sin blogg den 26/9 ifjol – just för Andreas Lundgrens skull. Här kommer det:

”…Till följd av uppgörelsen fortsätter Socialdemokraterna att styra ensamma i minoritet.
I budgetfrågor kommer samtal att föras med Arbetarpartiet och Miljöpartiet.
Dessa två partier får också olika poster i våra styrelser, nämnder och utskott…”

Hans Lindberg fortsatte bl a med följande ord:
”…Socialdemokraterna styr inte tillsammans med Miljöpartiet till följd av denna uppgörelse. Samarbeten kommer att variera i olika sakpolitiska frågor…” [boldningarna, som är till för Andreas Lundgren, är gjorda av mig Jh]

 

Tredje delen av sex

Nu framstår frågan om ifall Hans Lindberg verkligen skrev det han skrev som en fråga om vem som bestämmer inom Socialdemokraterna i Umeå.

Jag upprepar: Det är verkligen konstigt att Andreas Lundgren går in i en debatt som berör Hans Lindbergs uppgörelse med oss – en uppgörelse i vilken Andreas Lundgren inte deltog i – och som ingen har ifrågasatt under de sju månader som gått sedan överenskommelsen redovisades offentligt på Hans Lindberg blogg för cirka sju månader sedan. Låt mig nu understryka att Hans Lindberg verkligen skrev det han skrev genom att även publicera innehållet i det pressmeddelande som Socialdemokraterna sände ut redan dagen innan – alltså den 25/9 ifjol. I detta pressmeddelande kan vi bl a läsa följande:

”…Socialdemokraterna kommer med olika hoppande majoriteter att arbeta för att fortsätta leda kommunen med målet att växa med hållbarhet, säger Hans Lindberg… ”[min boldning Jh]

Ordförklaring
Begreppet ”hoppande majoriteter” understryker i detta fall det som som Hans Lindberg skrev på sin blogg den 26/9 – nämligen att ”Socialdemokraterna [fortsätter] att styra ensamma i minoritet”. Innebörden av begreppet ”hoppande majoriteter” understryker att Socialdemokraterna ska styra ensamma. De ska söka stöd hos vissa partier för att (försöka) få tillstånd en majoritet i vissa frågor, och de ska söka hos andra partier för att (försöka) få tillstånd en annan majoritet i andra frågor. Detta var exakt vad C G Ekman gjorde för att kunna styra Sverige under stora delar av 1920- och 1930-talen. Detta utgör urtypen för ”hoppande majoriteter” i den svenska politiska historien.

Innebörden i det Hans Lindberg skrev den 26/9 ifjol är uppenbar, vad än Andreas Lundberg anser, och det uppenbara är följande:

1. Socialdemokraterna fortsätter [   ] att styra ensamma i minoritet …
Kommentar: att styra ensamma betyder alltså att inte styra Umeå tillsammans med Miljöpartiet – vilket förhoppningsvis även Andreas Lundgren slutligen kommer att acceptera att Hans Lindberg verkligen skrev.
Andra har klarat detta.

2. ”… I budgetfrågor kommer samtal att föras med Arbetarpartiet och Miljöpartiet. …”

När Socialdemokraterna, utan att ha träffat oss en enda gång när det gäller budgeten för 2020, går ut tillsammans med Miljöpartiet – Hans Lindberg och Miljöpartiets nye gruppledare – så innebär detta två löftesbrott:
a) Socialdemokraterna har inte låtit oss föra fram våra synpunkter – exempelvis på att lagstadgade basverksamheter som skola, förskola, äldreomsorg och underhåll av byggnader och gator, ska gå före skrytbyggen – i några samtal mellan Socialdemokraterna och oss i budgetfrågor,
b) Socialdemokraterna markerar att de numera styr Umeå kommun tillsammans med Miljöpartiet – enligt modellen på riksplanet. Detta innebär motsatsen till vad hans Lindberg skrev att de skulle göra (26/9-2018). Då skulle de styra ”ensamma” och ”inte tillsammans med Miljöpartiet”.

Och detta innebär löftesbrott från Socialdemokraternas sida.
Ett dubbelt löftesbrott från Socialdemokraterna.
Vilket blir till ett grovt löftesbrott från S.

Vi i Arbetarpartiet drar nu konsekvenserna av att Socialdemokraterna har brutit de två löften som framgår av Hans Lindbergs blogginlägg från den 26 september ifjol. Hellre än att förnedra oss förklarar vi att vi förstår att Socialdemokraterna nu, ensidigt, har sagt upp överenskommelsen och vi kontrar därför genom att göra detsamma.

 

Fjärde delen av sex

Vår lojalitet ligger hos umeborna, speciellt hos de som har röstat på oss, och hos det ökande antal som funderar på att rösta på oss i nästa val. Vi kommer att sträva efter att bredda och fördjupa dialogen med de väljare som fortfarande ser S som ett alternativ att rösta på. Det är sosse-bossarna vi vänder oss bort i från – efter deras dubbla löftesbrott. Inte gräsrötterna som fortfarande röstar på S.

Vi har tidigare avsagt oss positioner vi blivit lovade av S som ersättare i olika nämnder, detta redan innan vi tog dessa positioner i besittning, då vi varit väldigt besvikna på vissa Socialdemokrater. Nu avsäger vi oss vår ersättarplats i Kommunstyrelsen. Detta för att stå 100-procent fria från ALLA falanger inom Socialdemokraterna i Umeå. Det går, för närvarande, inte att lita på någon av dem. Det handlar om tre falanger!

 

Femte delen av sex

Andreas Lundgren har uppenbarligen inte kommit över att vi röstade för att behålla LOV – och därmed inte gick på samma linje som Vänsterpartiet och sossar som Andreas Lundgren, Janet Ågren och Alejandro Caviedes.

Andreas Lundgren presenterar nu det faktum att vi ändrade oss som någon sorts nyhet!

Men alla läskunniga kunde följa vår ”interna kamp” med denna fråga. Jag har hittills skrivit hela 20 blogginlägg om LOV vs LOU. Och att vi i Arbetarpartiet ändrade oss i denna fråga redovisade jag, öppet och ärligt, den 30 november respektive 1 december i fjol. Se bloggarna nedan.

Blogg 1:
http://blogg.vk.se/janhagglund/2018/11/30/vi-skapar-onodig-oro-hos-vardtagare-hemtjanstforetag-och-anstallda-om-vi-skjuter-pa-valet-mellan-lov-och-lou-arbetarpartiet-maste-skynda-pa/

Blogg 2:
http://blogg.vk.se/janhagglund/2018/12/01/de-som-valt-privat-hemtjanst-har-okat-fran-2-till-54-procent-sedan-2007-de-1600-som-valt-privata-utforare-maste-respekteras-liksom-foretagen-och-deras-personal-forbattringarna-maste-ske-inom-ramen/

Andreas Lundgren (S) kunde också läsa dessa bloggar.

Men ändå försöker han nu presentera detta som en nyhet!
Syftet är att försöka ”trolla bort” uppmärksamheten från Socialdemokraternas dubbla löftesbrott mot oss i samband med de förhandlingar som avgjorde vem som skulle styra Umeå fram till 2022.

 

Sjätte delen av sex
Jag skrev alltså att vi bytt ståndpunkt för hela sex månader sedan – i två blogginlägg. Vi bytte ståndpunkt efter att alla hade kunnat följa vår ”inre kamp” med frågan under lång tid i en rad av mina blogginlägg. Och många gjorde det också. Vi bytte ståndpunkt cirka två månader innan omröstningen skedde i Umeå fullmäktige i slutet på januari i år.

Det är lite väl tunt av Andreas Lundberg att komma dragandes med detta nu. Om man vill bli tagen på allvar.

Arbetarpartiet stod helt enigt bakom beslutet att ändra ställningstagandet. Jag och övriga i Arbetarpartiet skäms inte för att vi ändrar oss – då och då. Har vi haft för lite beslutsunderlag, och får mer och bättre beslutsunderlag, eller lyssnar på folk som kan övertyga oss om att vi initialt har tagit fel position, då ändrar vi oss.

Fler partier borde sätta sig över sin prestige och ha mod nog att ändra sig.

Det som Hans Lindberg och S har gjort är något helt annat än att ändra sig i en sakfråga. De har ändrat på hela förutsättningen för vår uppgörelse fram till valet 2022. Här handlar det inte om någon enskild sakfråga.
Hans Lindberg m fl gav oss löften som skulle gälla under hela mandatperioden 2018 – 2022!  För Hans Lindberg m fl ville säkra Socialdemokratins maktinnehav under hela fyra-årsperiod fram till nästa val. Det handlade, kort sagt, om makten över Umeå fram till året 2022.

Och då Hans Lindberg och Socialdemokraterna (inklusive Andreas Lundgren) nu sviker sina löften i sin överenskommelse med oss har vi nu avsagt oss alla platser vi blivit lovade i nämnder (platser som vi aldrig tog i besittning). Vi har även avsagt oss platsen som ersättare i Kommunstyrelsen. Vi ska inte göra detta. Vi har redan gjort det.

Den eftersmak som detta efterlämnar är följande: Vem eller vilka styr Socialdemokraterna?
Varför går Andreas Lundgren ut och förnekar att hans Lindberg skrev det alla vet att han skrev. Är Andreas Lundgren någon överinstans inom S i Umeå som bestämmer vad som är sanning och inte sanning?

Varför går inte Hans Lindberg ut och ger oss i Arbetarpartiet en förklaring?

____________________________

Du som vill läsa de blogginlägg som jag hittills har skrivit om
den svenska politiska fegheten kan göra detta genom att
gå in på www.arbetartidningen.se – eller klicka här.

10 kommentarer

  1. MB

    Läste just att man överväger att sälja ut personlig assistans för att spara pengar. Stackars brukare och personal, sveket mot de svaga i samhället blir bara värre.och värre. Med tanke på försäkrings kassans inskränkningar i denna fråga och de privata utförarnas vinst iver bävar man för dessa stackare.

  2. Fredrik

    Hur kommer det sig att Socialdemokraterna ska vara tvingade att hålla löften till er efter att ni brutit löften till dom? Att det är olika typer av frågor som löftena gäller låter för mig som utomstående som en dålig ursäkt.

    Hur kommer det sig förresten att ni gav löften om LOV vs. LOU till Socialdemokraterna innan ni satt er in i frågan ordentligt? Det borde ju vara det som är första steget i alla politiska frågor.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Fredrik.
      Del I av II.
      Varje parti har rätt att byta uppfattning i sakfrågor. Varje parti borde göra detta oftare. Men du har fel när du jämställer tyngden i enskilda sakfrågor med frågan om vem som ska styra Umeå under en hel mandatperiod. Tänk efter på varför det tog hela fyra månader att lösa denna fråga (vem som ska styra) på riksplanet. Den senare formen av överenskommelser har en mycket djupare betydelse. Både jag och Hans Lindberg undertecknade en överenskommelsen med våra namnunderskrifter på ett dokument. Det Arbetarpartiet har lovat Socialdemokraterna, som är av betydelse (via min namnunderskrift) är följande: ”Inför budget förbinder sig arbetarpartiet att inte ingå samverkan med övriga partier och godkänner att budgetförslagen i sin helhet ställs mot varandra”.
      Det Socialdemokraterna lovade utvecklade Hans Lindberg på den blogg som han blev tvingad att skriva för att vi inte skulle riva sönder detta dokument. Det Hans Lindberg skrev på bloggen var nämligen en förnyelse av de muntliga löften som vi fått av den person inom S som höll i förhandlingarna. Hans Lindberg skrev det som jag citerat från hans blogg för att vi skulle lovat att inte samarbeta med budgeten med exempelvis partierna i Alliansen. Utan Hans Lindbergs blogg – ingen överenskommelse.
      Men trots detta har inte Socialdemokraterna brytt sig om att hålla sina löften. De hade kunnat träffa oss och höra på vad vi ansåg om den ekonomiska situationen. Det hade inte kostat dem mycket. Men det gjorde de inte. Vårt uttalade, och enda, krav i samtalen med S var att inte Miljöpartiet inte skulle göra till ett lokalt ”regeringsparti”. Detta har nu skett genom ett gemensamt budgetarbete som presenterats gemensamt av S och MP inför media. Kort sagt: dessa både partier styr Umeå tillsammans. Och ingen av de som deltog i samtalen med oss, samtal som ledde fram till att vi lovade att inte samarbeta med Alliansen när det gällde budgeten, har gått ut och sagt att min beskrivning att det som inträffat är fel. Jag vill att du ska notera detta. Men Socialdemokraterna bröt sitt löfte till oss. Det enda vi nu kan göra är att jag lämnar min plats som ersättare i kommunstyrelsen (vi intog aldrig de platser vi erbjöds i olika nämnder). Den mest konkreta innebörden av Socialdemokraternas dubbla löftesbrott kommer i framtiden. Allianspartierna sade ifjol att de vill sänka skatterna under hela mandatperioderna. Detta vill inte vi. Därför kommer vi inte att delta i något budgetsamarbete med Alliansen trots Socialdemokraternas dubbla löftesbrott mot oss. Effekterna av deras löftesbrott kommer längre fram. Efter valet 2022 kommer vi sannolikt inte att underteckna någon uppgörelse med S om någonting.

      När det gäller frågan om LOV vs LOU är du självklart i din fulla rätt att tycka att denna har samma principiella betydelse som frågan om vilket parti som ska styra Umeå under fyra år. Men du är väldigt ensam när det gäller denna åsikt. Andreas L och Janet Å kontaktade oss och berättade vad de påstod var Socialdemokraternas åsikt. Men det visade sig snabbt att det som Andreas L och Janet Å presenterade inte alls var Socialdemokraternas åsikter. Det var EN DEL av Socialdemokraterna som delade deras åsikter – men många socialdemokrater vill behålla systemet med LOV. Vi kände oss mycket lurade av Andreas L och Janet Å då vi insåg detta. Till detta kom även att vi kände oss mycket lurade av Alejandro Caviedes som helt fräckt förvanskade vad fackförbundet Kommunal ansåg i frågan.
      Vår principiella uppfattning var, och är, att den offentliga sektorn ska driva exempelvis förskolor, skolor och lasarett. Och därför sade vi att vi ansåg att detta borde gälla även för hemtjänsten. Men ju mer insikt vi fick i frågan om hemtjänst desto mer insåg vi att de privata utförarna av hemtjänst ofta (inte alltid) både var lika bra eller bättre än den kommunala (som inte är dålig). Del II senare.

      • Fredrik

        Hej, det är helt ok att man bedömer att dessa frågor har olika tyngd men ett löftesbrott är trots allt alltid ett löftesbrott. Varför ska Socialdemokraterna hålla sina löften när ni inte håller era löfften?
        Att byta uppfattning i en fråga gör alla partier emellanåt. Problemet för er är att ni lovar att rösta på ett sätt men sedan ändrar er. Det gör att en förtroendebrist är fullt rimlig från Socialdemokraternas håll. Sedan kan det mycket väl ha funnits olika åsikter angående LOV inom Socialdemokraterna. Det intressanta i det här fallet är nog framförallt hur deras fullmäktigegrupp röstade. För er spelar väl deras interndemokrati mindre roll eftersom ni företräder era medlemmar och väljare.

        När det kommer till LOV vs. LOU så kan man såklart ha långa diskussioner. Båda alternativen tillåter dock privata alternativ så att erkänna de privata hemtjänstföretagens goda kvalitet kan egentligen tala för båda dessa alternativ. Att ni förespråkade LOV beror förhoppningsvis även på andra faktorer.

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar till Fredrik, Del II
          Skillnaden är att vi inte begick något löftesbrott. Vi fick nämligen inte veta förutsättningarna. OM Andreas L, och Janet Å, hade talat om förutsättningarna för oss hade vi aldrig någonsin intagit samma ståndpunkt som dessa. De utelämnade följande fakta:
          a) det gick att åstadkomma samma förändringar inom ramen för LOV som via LOU – vilket de inte berättade,
          b) de påstod att Kommunal ville ha LOU (i enlighet med vad Alejandro Caviedes påstod) vilket var en direkt lögn,
          c) de låtsades tala för Socialdemokratin – vilket de INTE gjorde -Andreas L och Janet Å talade endast för en del av Socialdemokratin.
          d) deras resonemang kring de privata utförarnas ovilja / oförmåga att erbjuda fast anställning anser jag inte var ärlig, beroende på nyckfullt satta krav på andel undersköterskor och olika villkor vad gäller utbildning.

          När någon ger dig ett felaktigt beslutsunderlag, och du upptäcker detta, vem är det då som begår ett löftesbrott? Den som medvetet inte berättar om de egentliga förutsättningarna – eller den som ändrar sig då de egentliga förutsättningarna framträder?

          Därför har jag ALDRIG uppfattat det som att vi begick något löftesbrott vad gäller LOV vs LOU. Jag har ALLTID uppfattat det som att Andreas L och Janet Å manipulerade oss. Enligt vårt sätt att se det hela innebar det att vi inte var bundna av något löfte. Därefter kunde vi själva sätta oss in i frågan om LOV vs LOU utan bindningar. Men frågan var svår i alla fall. Men vi landade rätt. Det är min övertygelse. ’
          Men jag upprepar: det är inget löftesbrott att ändra sig när du blir manipulerad och ursprungligen vinns vinns för en sak via falska förespeglingar.

          Nu vill jag gärna veta om du är beredd att svara lika öppet och ärligt som jag har gjort (när det gäller LOV vs LOU) när det gäller Socialdemokraternas uppenbara offentliga löfte som Hans Lindberg redogjorde för på sin blogg den 26 september i fjol och som S redogjorde för i pressmeddelandet dagen före. Tycker du att vi har rätt då vi anser att vi har blivit utsatt för ett dubbelt löftesbrott?

  3. Fredrik

    Enligt din version av händelseförloppet så kan jag ha förståelse för att ni uppfattar det som ett löftesbrott från Socialdemokraterna. Eftersom Hans Lindberg enligt min vetskap inte uttalat sig om det som hänt så är det dock svårt för mig som utomstående att dra några definitiva slutsatser kring denna fråga (då jag bara har den ena sidans version av händelseförloppet). Jag skulle dock inte kalla det för ett dubbelt löftesbrott utan enbart för ett löftesbrott. Att ni väljer att lämna de ersättarplatser ni haft låter som en rimligt agerande då ni anser att Socialdemokraternas agerande är djupt beklagligt.

    Jag förstår att ni har många skäl till att ha ändrat åsikt kring LOV vs. LOU. Trots era skäl så kan jag fortfarande ha förståelse för att Socialdemokraterna uppfattade eran vändning i frågan som ett löftesbrott.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Fredrik.
      Jag brukar besvara tre kommentarer, som har substans, men inte mer. Annars en eller två. Det beror på att jag helt enkelt inte hinner mer. De citat från Hans Lindberg – om att inte regera Umeå ihop med MP samt att diskutera budgeten med oss, är dock bevisligen något som han HAR skrivit. Och som vi har tagit på största allvar. Därav vår häftiga reaktion. Jag hoppas du har uppfattat att jag har gett dig en så öppen och ärlig redovisning av våra handlingar och motiven till dessa som jag har kunnat. Trevlig kväll.

      • Fredrik

        Hej, jag uppskattar att du tagit dig tid att svara på de inlägg jag skrivit. Du har vart öppen med vilka skäl ni haft till att ha fattat era beslut. Sen drar du och jag olika slutsatser utifrån det som skett men så är det ibland. Man behöver inte vara enig i alla frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.