Svenska pansarskott har nått Azov-bataljonen. Precis som vi varnat för. Redan 2018 förbjöd USA:s kongress allt stöd till dessa högerextremister.

Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
_   _   _

 

Inledning
Låt oss återigen slå fast: Skulden för det nu pågående kriget i Ukraina ligget på den ryska statsledningen. Denna ståndpunkt måste utgöra utgångspunkten för de beslut som bör tas av riksdag och regering. Arbetarpartiet anser att Sverige ska hålla fast vid tidigare ståndpunkter. En av dessa är att inte sända vapen till krigförande länder. Detta gäller även Ukraina. Vi har framfört denna ståndpunkt tidigare. Detta av två skäl.

 

Skäl ett
Livsmedel och sjukvårdsbistånd (samt observatörer av krigsbrott) måste kunna nå fram till de allra mest utsatta områdena i Ukraina.
Detta innebär att kontakt måste upprättas med representanter för de ryska angriparna. Men detta kommer att försvåras extremt mycket – eller helt omöjliggöras – om Sverige samtidigt beväpnar Ukraina.

Vi vill också göra ett tillägg: Mellan 2014 och januari 2022 har USA sänt militärt bistånd i form av vapensystem och träning till en summa av 2,5 miljarder dollar till Ukraina. Idag sänder hela Europa militärt bistånd till Ukraina. Om något land i detta läge, med allra största beslutsamhet, riktar in sig på att bistå de mest utsatta förbättras balansen mellan humanitärt och militärt bistånd. Vi anser att Sverige ska ta på sig ansvaret att försöka nå fram till de mest utsatta.

 

Skäl två
De svenska vapen som skickats har nu hamnat i händerna på den av högerextremister och nazister dominerade Azov-bataljonen.
 Redan 2018 beslutade den amerikanska Kongressen att stoppa all form av militärt bistånd – vapen samt utbildning på dessa – till Azov-bataljonen. Ett av skälen var risken för att de högerextremister och nazister som, från USA och hela Europa, sökt sig till Azov-bataljonen skulle återvända hem både med militära erfarenheter, kunskaper om avancerade vapensystem och i värsta fall även med tillgång till själva vapensystemen! USA:s kongress beslöt alltså att skära av Azov-bataljonen från alla former av militärt bistånd och annat stöd redan 2018. Detta efter en debatt som varat under flera år. I USA var man både rädd och uppmärksam för faran av den värsta tänkbara form av högerterrorism!

I Sverige har varken regering, riksdag, militär, andra myndigheter eller tongivande media ens rest frågan om faran att svenska vapensystem ska hamna i händerna på den av högerextremister och nazister dominerade Azov-bataljonen. Detta är inte bara anmärkningsvärt utan riktigt ansvarslöst.

 

Del tre
Vad döljer sig bakom begreppet Azov-bataljonen?

Azov-bataljonen bildades 2014 i samband med utropandet av de två utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk. Initiativtagarna hade alla bakgrund inom högerextrema och nazistiska grupper i Ukraina. Azov-bataljonen blev tidigt en magnet för högerextremister och nazister från USA och en rad europeiska länder, inklusive Sverige, som ville ”kriga på riktigt”. En av de svenskar som anslutit sig till Azov-bataljonen heter Mikael Skillt. Skillt har ett förflutet inom både Svenska Motståndsrörelsen (numera Nordiska Motståndsrörelsen) och Svenskarnas Parti (f.d. Nationalsocialistisk Front).

Redan 2014 blev Azov-bataljonen en officiell del av det ukrainska Nationalgardet. Detta förändrade dock inte bataljonens högerextrema karaktär. Det är bland annat mot denna bakgrund som beslutet i den amerikanska Kongressen 2018 måste ses.

Bataljonens symbol är en variant av den symbol som användes av ett av de stridande militära nazistiska förbanden under andra världskriget (Waffen-SS-divisionen ”Das Reich”). Se symbolernas uppenbara släktskap på bilderna nedan.

 

Den nazityska originalsymbolen (t v), Azovs originalsymbol (mitten) och Azovs nuvarande symbol (t h).

_     _     _

Runt Azovbataljonen har det vuxit fram en hel högerextrem subkultur, med musikkonserter, MMA-tävlingar, försäljning av kläder och andra modeartiklar, m.m. Kopplat till Azov-bataljonen finns också ett högerextremt parti kallat ”Nationella kåren” (Національний корпус) som leds av Andryj Biletskyj. Denne Biletskyj har en lång historia inom nazistiska grupper i Ukraina och var den mest tongivande av initiativtagarna till Azov-bataljonen.

Azov-bataljonens existens legitimerar på intet sätt den ryska statsledningens försök att framställa regeringen i Ukraina som nazistisk. Azov-bataljonen legitimerar inte heller Vladimir Putins lögnaktiga påståenden om att Ukraina måste ”avnazifieras”. Detta argument har den ryska statsledningen använt för att motivera den oförsvarliga invasionen. Till saken hör dessutom att högerextremister även stridit för de två, av Ryssland stödda, utbrytarrepublikerna i östra Ukraina.

 

Del fyra
Nu har de 5000 pansarskott som regering och riksdag beslutat sända till Ukraina kommit fram. De har bland annat hamnat exakt där vi varnade för att de riskerade att hamna. Nämligen i händerna på Azov-bataljonen. Här nedanför kan du se en video som lagts ut på ”Nationella kårens” Youtube-sida. Där syns en medlem ur Azov-bataljonen (detta framgår av videons beskrivning) som visar upp hur tre olika typer av pansarskott används. En instruktion rörande hur de svenska ”Pansarskott 86” ska användas börjar 1 minut och 45 sekunder in i videon. Det råder alltså inga som helst tvivel: den av högerextremister och nazister dominerade Azov-bataljonen har mottagit delar av den sändning på 5000 pansarskott som riksdagen beslutade om!

Efter att du tittat på videon nedan ska du även få se en bild.

I bilden nedan syns Azov-bataljonen få instruktioner om hur en mycket modernare typ av svenskt pansarskott ska användas. Detta pansarskott började inte tillverkas 1986 som de 5000 pansarskotten i videon ovan. Det pansarskott som du kan se på bilden nedan, kallat ”Robot 57”, började tillverkas 2009. Detta är ett mycket mer modernt och effektivt vapen. Detta gör det ännu mer skrämmande att högerextremister och nazister från bland annat Sverige, som anslutit sig till Azov-bataljonen, just nu får utbildning på detta vapen.

Det syns tydligt att det handlar om Azov-bataljonen. Se märket på vänster arm på soldaten längst ned till höger.

Källan till bilden är nyhetsmediet Nexta.

 

Avslutning
De som – i parlament, på torg och i bloggar – talar sig varma för svenska vapenleveranser till Ukraina bör tänka på det beslut som redan 2018 togs av Kongressen i USA.

14 kommentarer

  1. Tomas

    I en rimlig värld borde det bli en stor debatt om detta i Sverige. Men eftersom Sverige är Sverige lär knappast de stora medierna ta upp och ”problematisera” detta.

    De ser på sina läsare som hjälplösa barn som inte klarar av att hålla två tankar i huvet samtidigt (något så självklart som att den ryska statsledningens invasion OCH att Ukrainska nazister får utökad beväpning båda faller under kategorin ”dåligt”, även om det finns olika grader i helvetet), eller hantera de grånyanser som verkligheten så gott som alltid är målad i. Sen finns så klart ”Sverige ska med i NATO till varje pris, fort, helst igår”-faktorn, och då blir uppgifter som visar att fiendens fiendes armé inte består av änglar till 100% något besvärande…

    Förresten, du skrev tidigare att du mailat försvarsdepartementet och någon annan instans och frågat om risken för svenska vapen i nazisthänder. Hann du få ett svar innan ”the smoking pansarskott” visade sig?

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Tomas 22/3-22
      Nej. Något svar kom aldrig från Försvarsdepartementet. Jag håller helt med dig då du skriver: ”I en rimlig värld borde det bli en stor debatt om detta i Sverige. Men eftersom Sverige är Sverige lär knappast de stora medierna ta upp och ”problematisera” detta”.

  2. Olle

    Sveriges regering är en samling outbildade, okunniga , oerfarna och naiva stadsbyråkrater
    Som saknar förmåga att analysera konsekvenserna av sina beslut. Uppenbart fattas
    för landet viktiga strategiska beslut , på underlag
    av medias framställning av nyhetsläget. En vecka senare kan nyhetssituationen vara en annan och politiska inriktningen måste ändras.
    Livsfarligt i dagens labila säkerhetsläget i världen

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Olles kommentar 22/3-22
      Det du säger gäller väl inte endast regeringen. Det gäller, anser jag, alla riksdagspartierna. Titta bara på hur de, rent destruktivt, förstörde stora delar av infrastrukturen när det gällde det svenska försvaret. Beredskapslagren utgör ett exempel.

  3. Frank Pettersson

    Hoppas verkligen ingen av de svenska nazisterna i Ukraina tar med sig ett pansarskott hem till Sverige och blir en ”svensk Breivik”.

  4. Markus

    USA, och många anda länder, har redan skickat massor av vapen och betydligt tyngre sådana än vad Sverige skickat. De (och lyckligtvis vår regering och riksdag) anser att Ukrainas akuta behov av att försvara sitt land och befolkning mot ett invaderande och folkmördande fascistiskt ryssland väger tyngre än tidigare policys.

    Om det är några som bör anklagas för nazism så är det ryssland, som anlitar öppet nynazistiska legosoldater för att lönnmörda en judisk president i ett demokratiskt land.

    Det mest skrämmande idag är fredsvurmande antiamerikaner som tycker det är viktigare att smutskasta västvärlden än att bekämpa de riktiga fascisterna.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Markus 22/3-22
      Du har, uppenbart och säkert helt medvetet, missat huvudpoängerna i det jag bevisade:
      * De svenska pansarskotten bidrar till att skapa nazistiska terrorister från Sverige av samma kaliber som IS-resenärerna. Vi kan få nya attentat i Sverige som blir lika blodiga som det på Drottninggatan 2017. Eller som det norske Breivik genomförde. Detta har Kongressen i USA fattat. Redan 2018. Men du kanske anser beslutet som ledamöterna i USA:s Representanthus och Senat fattade kan avfärdas med att de tillhör ”fredsvurmande antiamerikaner som tycker det är viktigare att smutskasta västvärlden än att bekämpa de riktiga fascisterna”.
      * I kommande bloggar kommer jag att visa att nu använder även de ryska soldaterna de svenska pansarskotten – som de erövrat.
      Vissa problem kan inte lösas genom att ropa på krig genom proxy (ukrainarna) på det sätt som du gör. Vissa problem kan endast lösas genom att Putin och hans regim störtas av krafter i Ryssland.

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Svar till Ulf Pardes femte kommentar 24/3-22
        Naturligtvis. Därför återpublicerar jag mitt svar till denne Markus även som svar till Parde:
        ”Du har, uppenbart och säkert helt medvetet, missat huvudpoängerna i det jag bevisade:
        * De svenska pansarskotten bidrar till att skapa nazistiska terrorister från Sverige av samma kaliber som IS-resenärerna. Vi kan få nya attentat i Sverige som blir lika blodiga som det på Drottninggatan 2017. Eller som det norske Breivik genomförde. Detta har Kongressen i USA fattat. Redan 2018. Men du kanske anser beslutet som ledamöterna i USA:s Representanthus och Senat fattade kan avfärdas med att de tillhör ”fredsvurmande antiamerikaner som tycker det är viktigare att smutskasta västvärlden än att bekämpa de riktiga fascisterna”.
        * I kommande bloggar kommer jag att visa att nu använder även de ryska soldaterna de svenska pansarskotten – som de erövrat.
        Vissa problem kan inte lösas genom att ropa på krig genom proxy (ukrainarna) på det sätt som du gör. Vissa problem kan endast lösas genom att Putin och hans regim störtas av krafter i Ryssland”.

  5. Jonsson

    Sverige tillverkar dock, och säljer, vapen. Vapen som ju kan hamna i orätta händer. Som gör det också. Problemet för Sverige, är nedrustad försvarsmakt. Nedlagda beredskapsförråd. Åkrar i träda enligt EU:s önskemål, till förmån för jordbruk i sydeuropa. Och en provocerad Putin. Detta ser jag som mer påtagliga hot mot Sverige, än Azovbataljonens tillväxt. Ukraina hade ju begärt krigsmateriel för att kunna försvara sig.
    Utan Azov, inget ryskt anfall mot Ukraina? Det tror inte heller jag riktigt på. Ukraina borde ha givit upp direkt och låtit Putin, ta för sig?
    Klimathotet får inte döljas av massakern i Ukraina?
    Hur stoppar man Putin? När han lagt Ukraina, under sig, då kan han segerviss fortsätta erövra fler länder. Ingen vågar ingripa.
    NATO har högkvarteret i Bryssel, tror jag. I hjärtat av EU, som trasslat till det med energiberoende till just Putin. Hur ogärna jag än vill att Sverige, går med i NATO, så tror jag det är oundvikligt. För det verkar pågå en kraftmätning mellan NATO/EU och Ryssland. Läget är så låst som det kan bli.
    Flera kommuner i länet har avslutat vänortssamarbeten med ryska orter. Det är dags att Umeå, gör det nu.
    Skulle tro att WW3 inte går att stoppa … hoppas jag har fel.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Jonsson 22/3-22
      *Om det Tredje världskriget inte går att stoppa så spelar det mindre roll vad Sverige, denna lilla nation, gör eller inte gör. Själv är jag mer optimistisk än du när det gäller WW3.
      *Låt oss resonera som om det Tredje världskriget går att undvika.
      *Jag vill understryka följande: Försvarsallianser kan, i sig, leda till att konflikter eskalerar. Detta är den entydiga erfarenheten av det Första världskrigets utbrott. Jag ber dig läsa min blogg från den 16 mars.
      *Ett medlemskap i en försvarsallians kan faktiskt öka sannolikheten för att Sverige dras in i ett krig.
      När det gäller specifikt Nato: Artikel 5 ”Nato-stadgan” – som handlar om att ifall ett land angrips så är det som om alla länder angrips – gör att Sverige kan råka in i ett krig utan att ha beslutat detta själv. Nato har idag 30-medlemsländer. Detta anser jag ökar risken att landet, utan eget ställningstagande, (i praktiken) hamnar i krig.
      *Detta anser jag utgöra ett tungt vägande skäl till att inte gå med i denna USA-ledda militärallians.

  6. Peter

    Ja detta är helt sjukt och nu har det idag också skrivits om att Sverige tänker skicka ytterligare 5000 tusen pansarskott till kriget i Ukraina.
    Detta trots att den förra leveransen pansarskott har nått Azov bataljonen.
    Finns det inget konsekvenstänk hos Sveriges regering?

  7. brorson

    Har återigen sett svenska pansarskott i ryska händer. Den är gången var det enligt den ryska talespersonen två skott, som hade erövrats och nu kommer att användas mot ukrainska pansarfordon – förmodligen från sovjettiden. Saken bagatelliserades av en företrädare den svenska försvarsmakten, som menade att dessa skott är värdelösa. För någon vecka sedan så jag ett annat inslag med flera svenska pansarskott, kanske ett tio-tal i ryska händer. Minns inte om något sas om de hade erövrats i strid eller var köpta på på den svarta marknaden.

    Tids nog kommer Ukraina-vapen att användas i svenska gängkrig. Vapen ur de ukrainska förråden delas ut till alla som kan hålla i ett vapen – även kriminella som har släppts ur fängelserna för att försvara sitt land. Står de under något ansvarigt befäl? Enligt samordnaren av de svenska frivilliga deltar nu 678 svenskar i striderna som jägare och spanare, som pekar ut mål för det ukrainska artilleriet. Svenskarna uppges – enligt den svenska källan själva ha dödat 500 ”ryssar”. Har alla döda haft ryska uniformer? Hur kan man annars veta att alla varit ryssar och inte ukrainska civila, som har uppfattats som landsförrädare?

    Kommer de att ställas inför rätta i Sverige för eventuella krigsbrott? Eller bara IS-kvinnor, som inte själva hållit i något vapen? Har sett uppgift att ”motståndsrörelsen” mördar ”kollaboratörer” i Cherson samt ryska trupper tillfångatar civila i samma stad. Båda påståendena i samma mening i en svensk lägesanalys. Båda påståendena är förmodligen sanna. Svenska journalister borde skämmas ögonen ur sig för hur de döljer att Ukraina-kriget även är ett inbördeskrig – huvudsakligen mellan den nordvästra, EU-vänliga, och den sydöstra, Rysslandsvänliga, delen. Informationskriget i Sverige börjar likna det i början av Vietnamkriget.

    Jag minns sedan tidigare media-notiser att svenska nazister deltagit i mördandet av civila i Mariupol, sedan staden återtagits från Donetsk-folkrepubliken. Idag verkar Mariupol huvudsakligen försvaras avden nazistiska Azov-bataljonen. Saknar dock uppgifter om att svenskar skulle delta där idag. Antal döda civila i Mariupol verkar vara vida högre än i de andra städerna, som har attackerats a v ryska förband. De städerna verkar i större utsträckning ha varit evakuerade före beskjutningen av bostashus och andra civila mål. Parterna skyller brutaliteten på varandra. Zelenski verkar ha ljugit om detta inför den svenska riksdagen, i ett tal som verkar vara skrivet av ambassaden i Stockholm, med alla anspelningar på den svenska debatten.

    Efter Bidens ”felsägning” i sitt tal på en amerikansk flygbas i Polen, borde inte längre råda något tvivel om att Nato redan deltar i kriget i Ukraina med egna soldater – som beviljats ledighet med full lön för ”semester” eller liknande. Kanske en variant av låne- och uthyrningslagen i början av andra världskriget, då det neutrala USA försåg England med vapen utan att ta betalt, Vad lagen sa, var i princip att de begagnade bomberna skulle lämnas tillbaka efter kriget. Biden har också sagt att sanktioner inte kan få Ryssland att ändra sig.

    Vilket syfte tjänar de då? Enligt Biden att skapa ”enighet”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.