Johan Mörk

Här kommer jag att vädra tankar och åsikter. Det kan komma att handla om sport, politik eller annat som passerar mig i vardagen..

Valet 2018 – Dags för alliansen och Ågren!

Av , , 2 kommentarer 13

Summerar den senaste tidens kaos inom Socialdemokraterna med försäljning av allmännyttan i direkt strid mot sina egna vallöften, man basunerar ut ett förväntat plusresultat vilket iofs stämmer men detta beror endast på försäljningar av mark och fasta tillgångar, verksamheterna tickar fortfarande minus. 

Man får läsa och höra om interna maktstridigheter där Christer Lindvall och Margareta Rönngren mer eller mindre kuppas bort, Christer Lindvall menar även att Hans Lindberg ifrågasatts internt och hans vara eller icket vara har varit på tapeten.

Jag tar även förgivet att inbitna Socialdemokrater, väljare som politiskt aktiva får sura uppstötningar av den medvetna skatteplanering Lindberg & co drivit igenom genom försäljning av Bostadens 1601 lägenheter. Skatten de förväntas slippa är 250 miljoner kronor och är i mina ögon likställt med att flytta verksamheter till Malta som det gråtits om i media den senaste tiden.

Nä men som rubriken antyder så anser jag med många fler att nu är det dags för Anders Ågren och Moderaterna med samarbetspartier att få möjlighet att  vända skeppet Umeå Kommun på rätt köl innan det är riktigt försent.

 

2 kommentarer
Skärmavbild 2017-10-31 kl. 07.50.17

Bostadens Försäljning – Transparens i budgivningsprocessen?

Av , , 1 kommentar 3

Igår klubbades försäljningen av Bostadens fastigheter igenom igen då, finns mycket man kan fundera på. Detta funderar jag på i alla fall: 

Mycket av fokus har legat på formaliteter kring försäljningen, rubriceringen till ärendet hette Framtida finansieringslösning för AB Bostaden, bara där kan man tycka mycket. Självklart så minskar man belåningen med 1.1 miljard i Bostaden och ges då lagligt utrymme att låna mer pengar för att bygga, investera och renovera.  Kan försäljningen av 1601 lägenheter ses som en framtida finansieringslösning det tycker jag inte. Konstgjord andning är vad det är.

Bernt Andersson sa i en intervju med SVT 2016-10-28 att Bostadens underhållsberg ligger på 3.5 miljarder, och vad man kunnat läsa sig till så bedöms underhållsbehovet i sålda fastigheter vara 0.5 miljarder. Således finns renoveringsbehov för ca 3 miljarder kvar att brottas med!


Bristen på transparens
rubriceringen Framtida finansieringslösning för AB Bostaden smög upp inför Kommunfullmäktige samt att handlingar i ärendet gavs ledamöter ingen större tid att granska inför beslut, detta är ett underligt förfarande tycker jag i samband med en sådan här enorm affär, vad det gäller köpeskillingen 1.1 miljard så kan man ju inte ha någon åsikt då man inte kan jämföra de olika bud som inkommit. LOU sägs inte gälla i denna affär och buden är således inte offentlig handling?

Det sägs alltså ha handlat om 3 aktörer som deltagit i budgivningsprocessen, jag som vetgirig medborgare är väldigt mycket mer intresserad av att titta på processen som ledde fram till att Heimstaden ”vann” denna budgivning! Formaliteter som rubricering i ärendet som var felaktig och således ledde till att förvaltningsrätten avslog affären pga detta är ju en sak men detta var ju något som gick att åtgärda.

Bristen på transparens i budgivningsprocessen tycker jag som sagt är mycket mer intressant och något som av någon anledning inte har skapat så mycket uppmärksamhet!?

Så frågorna som radar upp sig för mig är då alltså, om det ligger i ett renoveringsbehov på 3 miljarder i kvarvarande fastigheter, hur ser egentligen Framtida finansieringslösning för AB Bostaden ut?

Kommer vi vetgiriga medborgare att få våran nyfikenhet stillad och få veta hur budgivningsprocessen sett ut?

1 kommentar
Skärmavbild 2017-10-30 kl. 14.50.44

Henrik Agerhäll: ”Frysande EU-migranter ska bussas ut ur landet”

Av , , 12 kommentarer 3

Sitter och lyssnar / tittar på Umeå Kommunfullmäktige och håller tammefan på att sätta kaffet i vrångstrupen. Blir bestört över hur Henrik Agerhäll uttrycker sig i Umeå Kommunfullmäktige. 

Agerhälls åsikt i frågan gällande ett nödboende för EU-migranter är att han hellre vill att ”Frysande EU-migranter bussas ur landet” än att vi i Umeå uppför ett nödboende.


Precis som det låter så är det ett boende där folk i nöd väldigt tillfälligt får möjlighet till husrum, detta är i mina ögon en självklarhet, vi är medlemmar i Europeiska Unionen och har därmed ”öppna gränser”, människor som är i nöd i vårt land måste vi ju hjälpa. 

Upprörs av tonen i dessa rasistiska utspel som Agerhäll konstant ägnar sig åt och jag anser att detta är inget som ska ges plats i vårt Kommunfullmäktige.

Rasism i alla former måste bekämpas! 

12 kommentarer
Skärmavbild 2017-10-21 kl. 18.57.09

Umeå Kommuns ekonomi – Dags att bromsa?

Av , , 3 kommentarer 2

Man blir som medborgare i Umeå genuint oroad över ekonomin, jag ska förklara varför. Nedan ett axplock av projekt som belastar 2017/2018: 
*Vasaplan har byggts om för ca 100 miljoner varav 49.5 miljoner är finansierat av Trafikverket.
*Fridhemsgymnasiet eller Östra som det heter i folkmun renoveras för omkring 300 miljoner.
*Följetongen utan märkbart slut, ombyggnaden av Rådhustorget hade en budget på 65 miljoner. Synar den siffran!

Ja ni förstår säkert var jag vill komma. Det byggs, renoveras om investeras som aldrig förr och listan kan göras väldigt lång.

Problemet är bara att Umeå kommuns låneskuld måste göras något åt, låneskulden 2012 var 859 miljoner och 2016 uppe på rekordnivån 1746 miljoner, dvs en ökning på ca 1 miljard på 4 år. Detta är väldigt skrämmande siffror då det tex resoneras om höjda räntor.

På bilden nedan kan ni se en bild från Umeå Kommuns årsredovisning för 2016, det ljusblåa fältet är Umeå Kommuns låneskuld och hela pelaren gestaltar Umeå Kommun inkl dess koncernbolag. Skrämmande som sagt!

 

Screenshot_20171021-181344

 

Detta får då som konsekvens att Kommunens självfinansieringsgrad blir rekordlåg, 2012 låg självfinansieringsgraden på 91 % och 2016 är vi då nere på 64 %. Enkelt förklarat, är finansieringsgraden 91 % så finansieras 91 % av egna medel och 9 % av tex lån.

2016 så var facit alltså 64 % självfinansierat och 37 % via lån.

 

20171021_181705
Nu räddades 2016 resultat och landade på ett plus på 85 miljoner, detta möjliggjordes tack vare försäljning av Kommunala tillgångar. Ett exempel är försäljningen av Scharinska Villan för ca 30 miljoner.

Min poäng är: Vi kan inte enbart rädda Umeå Kommuns ekonomi genom att sälja ut tillgångar. Nu 2017 så pressar man igenom en försäljning av 1601 lägenheter för 1.1 miljard, ett kvm-pris på 13500:-, marknadsmässigt pris för lägenheter i Umeå ligger på 20000:- / kvm. Ska man nu sälja så kan man kanske titta på vad marknaden betalar?

Hade man sålt i närheten av marknadspris så hade man kanske inte behövt känna paniken för att drabbas av Socialdemokraternas egna paketeringsregel som tros slå in Juni 2018. Klubbas denna försäljning inte igenom innan årsskiftet 2017/2018 så finns det en stor chans att vi drabbas av en skatt på 250 miljoner.

Nä väljare och medborgare, rösta rätt 2018 så det finns en affärsmässighet att slå in handbromsen i tid och kompetensen att fatta affärsmässiga beslut som inte dränerar vår stad på tillgångar. 

3 kommentarer
ladda ned

Northvolt – Refaat El Sayed

Av , , 3 kommentarer 1

Vill inte upplevas negativ men när företaget Northvolt dyker upp och ska etablera batterifabrik i som det nu blev i Skellefteå bla, och de säger att de ska skapa 2-3000 jobb så känns det lite Refaat-El Sayed över det hela.

De ska alltså från noll etablera denna fabrik i Sverige med svenska industrilöner och konkurrera ut kinesiska tillverkare av ”samma” produkt?

Kommunalråd och statsministern knäböjer och upplåter markområden stora som normala stadsdelar innan ens den initiala investeringen på 40 miljarder är landad.

Hoppas jag har fel men jag tycker det luktar luftslott över det hela och det kan lika gärna bli långnäsa av det hela.

Ha en bra helg.

3 kommentarer
insamling-582

Slicka uppåt, sparka neråt

Av , , 6 kommentarer 3

Nu börjar det kraftsamlas inför valrörelsen och ett av Moderaternas bidrag till ett bättre samhälle för oss svenskar är alltså en vilja att införa ett nationellt tiggeriförbud?

Detta är självklart inget annat än ett smaklöst försök att plocka över röster från SD.

En självklarhet för mig och många fler är viljan att hjälpa folk i nöd, fattigdom och nöd går inte att lagstifta bort.

Tycker Moderaternas försök att införa ett nationellt tiggeriförbud är empatilöst och ett tecken på en vilja att de rika ska ha mer och de fattiga ska helst inte synas. Hemskt om du frågar mig.

Som sagt Moderaternas slagsång för dagen blir Ebba Gröns Slicka uppåt, sparka neråt.

6 kommentarer

Bostaden – Köpeskillingen

Av , , Bli först att kommentera 1

Skrev tidigare idag om hur (S) & Bostaden skyndar till försäljning innan årsskiftet 2017/2018 för att undslippa skatt på 250 miljoner kronor som Hans Lindberg (S) påpekar räcker till många förskolor. Som sagt, Socialdemokrater som skatteplanerar för att slippa moderpartiets föreslagna ändring i vad det gäller paketeringsregeln. Intressant.

Något som också är intressant:

Bostadenförsäljningen:

Lgh: 1601 st.

Boarea: ~88000kvm

Köpeskilling: 1.1 miljard

Pris / kvm: ~ 13500:- / kvm

Snittpris / kvm för samtliga hyreshus som finns ute på öppna marknaden i Umeå är 20000:- / kvm

Att på tveksamma demokratiska grunder pressa igenom en sådan här försäljning till underpris samt att man skatteplanerar känns bara underligt.

Jag är glad om det blir omtag i denna affär så kan man kanske pressa upp priset till något som åtminstone är i närheten av gällande marknadspris.

Bli först att kommentera
Skärmavbild 2017-10-13 kl. 09.22.33

Försäljningen av Bostadens fastigheter

Av , , 2 kommentarer 0

Vill börja med att säga att jag är för en försäljning av dessa fastigheter.

Det jag tycker blir fel är mycket, Sverige styrs som bekant av en Socialdemokratisk regering och i deras kamp att jaga in så mycket skattepengar som möjligt har de tex för avsikt att införa en paketeringsregel som kortfattat innebär bland annat att det blir en avsevärt högre beskattning för att paketera fastigheter i Aktiebolag.

Det Socialdemokraterna i Umeå nu gör med ljusets hastighet trots att allianspartierna har föreslagit försäljning av vissa av Bostadens fastigheter i åratal är att som sagt trycka igenom en försäljning och paketera fastigheterna som säljs i Aktiebolag skyndsamt för att slippa betala de skatter som blir resultatet av paketeringsregeln som tros falla in den 1 Juni 2018.

Affärsmässigt rätt men att skatteplanera som kommun med Socialdemokratiskt styre på detta sätt måste ju till & med förvåna inbitna Socialdemokrater?

Det glädjer iofs mig att Umeå Socialdemkrater bedriver en tydlig högerpolitik men får jag välja så får hellre partier som ärligt står för sin högerpolitik styra nästa period efter 2018.

Att betala skatt är roligt! Ha en bra helg / Johan

 

2 kommentarer

Väntade skandalscener i Gbg

Av , , Bli först att kommentera 1

IMG_20170930_162114

 

Väntade skandalscener då nazister tilläts inleda sin demonstration i Göteborg, ren skandal att denna våldsbejakande och ickedomkratiska nazistiska organisation får tillstånd till detta.

Ska bli väldigt intressant att få reda på vad polisinsatserna kommer att kosta,

Som jag skrev redan igår: Förbjud extrema organisationer att demonstrera.

Bli först att kommentera

Nazistdemonstration i Göteborg

Av , , Bli först att kommentera 0

IMG_20170929_174744IMG_20170929_175205

 

Polisen i Göteborg har alltså gett nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tillstånd att demonstrera i Göteborg imorgon, detta tros alltså leda till sådana problem att Nationell krisinformation skickas ut.

Hur kan det vara möjligt att detta tillåts undrar då jag? Andra städer i Sverige har låtit bli att tillåta Nazister marscherara fram på stadens gator. Rimligtvis så borde det inte finnas någon demokratisk rättighet att utöva icke demokratiska demonstrationer.

Man får hoppas att denna demonstration med antifascistiska motdemonstrationer förflyter utan våld men det är ju högst osannolikt.

Hoppas styrande element i Sverige fort nog tar krafttag mot nazistiska organisationer, borde som sagt inte finnas rättigheter att utöva extrem främlingsfientlighet.

Bli först att kommentera