Socker = lyxprodukten som blev hälsoproblemAtt socker inte är bland det nyttigaste vi kan stoppa i oss, det har man ju länge varit väl medveten om.
Men att det skulle vara så pass skadligt som det faktiskt är, är det fortfarande relativt få som känner till.
Vore det inte för mitt stora intresse av kost och hälsa skulle jag också vara ”lyckligt ovetandes”.

Socker är en skapad kulturprodukt, som ökat sedan 1600-talet, då det var en lyxvara som endast de allra rikaste fick tag på.
För ca 100 år sedan ökade användningen även bland vanligt folk, och från 50-talet har konsumtionen ökat för varje år som gått, tills idag då socker blivit en naturlig del av vardagen för de flesta människor i västvärlden.
632@80


Varför är socker så skadligt då?

Det mänskliga insulinsystemet är skapat för att kunna hantera den lilla mängd socker som finns i grönsaker, frukt och bär, och inte för produkter som pasta, bröd, bakverk och så vidare.
Sådana produkter tvingar bukspottkörteln att frisätta mer insulin än vad den är gjord för, vilket gör att inflammatoriska cytokiner frisätts och signalerar till kroppen att den är i fara.
Det bidrar till saker som inflammation, värk och övervikt.

Inflammation är kroppens försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, virus eller gifter.
Men om man ständigt utsätter kroppen för skada i form av ämnen som den aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation.
I en kropp helt utan inflammation finns det inget sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka några av våra största välfärdssjukdomar, som hjärtsjukdomar och stroke.
Utan inflammation kan kolesterolet röra sig fritt i kroppen som naturen avsett.

Kronisk inflammation kan också visa sig som bland annat koncentrationsstörningar, trötthet, ångest, depression, irritation, magproblem, allergier, utslag, astma och candidaöverväxt (svamp) i kroppen.
Genom att utesluta socker och minska på kolhydrater eliminerar man en stor del av den inflammatoriska belastningen för kroppen.
Ett samlingsnamn för långvarig kronisk inflammation är metabola syndromet.

Digital illustration of human body

 

Läs mer här, här och här
Avslutningsvis: Hur ”hård” man ska vara när det gäller socker och kolhydrater är självklart upp till var och en.
Personligen äter jag endast en mindre mängd kolhydrater per dag (ofta från banan) och jag har inga problem med att utesluta pasta, bröd, ris och potatis i vardagen och istället få mer av min energi från hälsosamma fetter.
Det gör inte bara så att jag mår bättre i kroppen och även psykiskt, sedan jag började med detta på allvar har det också fått mig att tappa ett par kilon på kort tid trots att jag ätit samma mängd mat som vanligt.
Man får helt enkelt testa sig fram till vad som passar en själv och ens kropp bäst.
Något som dock är säkert är att alla gynnas av ett minskat intag av socker och snabba kolhydrater (vare sig man känner av det eller ej).2 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Om du inte redan känner till den här tjejen så kolla in hennes sida:

  martinajohansson.se

  Jättebra sida som drivs av Martina som kan otroligt mycket om kosten och kroppen. Hon skrev ett jättebra inlägg om det här med hur socker påverkar både hjärnan och kroppen för något år sen!

  Sidan rekommenderas verkligen! :-)

  • johannahsundberg (inläggsförfattare)

   Ja, jag har faktiskt nyss hittat till henne – mycket intressant läsning helt klart! :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>