Julig granola
Granola är något som det äts en del av till frukost hos mig, och jag vill att den uppfyller två kriterier: Nyttig, och så, självklart, GOD.
Båda kriterierna uppfyller man lätt genom att göra sin egen granola, och dessutom sparar man en slant.
Jag älskar både kanel och kardemumma, och en granola innehållande det passar ju aldrig bättre än i dessa juletider.
Receptet ger mängden på bilden.
5 dl havregryn
1½ dl russin
1½ dl annan torkad frukt, typ grovhackade aprikoser eller fikon
1 dl hackade nötter
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
½ dl vatten
½ dl honung
1½ msk neutral matolja
1 nypa salt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader
Värm vattnet något (i kastrull på spisen eller skål i micron)
Rör ut honungen i det varma vattnet och tillsätt oljan
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Häll honungsvattnet över havregrynen och vänd runt så allt blandas
Häll blandningen i en ugnsfast form eller långpanna
Rosta i mitten i ugnen 15-20 minuter
Rör runt några gånger under rostningen
Tag ut ur ugnen och låt svalna