Räk och laxtårta
Jag brukar publicera recept som går under kategorierna Clean eating och/eller LCHF.
Denna paj hör inte riktigt till någon av dem, men då den är helt fantastisk och en av mina absoluta favoriter får den komma med ändå.
Den är en av de mest uppskattade grejer jag någonsin bjudit på, och den har därför blivit en självklarhet på diverse tillställningar hos mig.
Ingredienser:
1 kg räkor med skal
400-500 g kallrökt lax (viltfångad är att föredra, men dessvärre inte alltid så lätt att få tag på)
3 mogna avokado
2 ägg
1 röd lök
3 msk majonnäs (Jag gör egen, recept kommer nedan)
1 påse kavring (finns bland brödet på de flesta större matbutiker)
1 lime eller limejuice på flaska
1 burk stenbitsrom
150 g smör
Färsk dill
Salt
Peppar
Majonnäs:
1 äggula
2 dl rapsolja
1/2 msk fransk senap (valfritt)
0,25-0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Se till att alla ingredienser har samma temperatur – rumstemperatur eller kylskåpskallt, annars skär det sig lätt
Vispa äggulor, salt, peppar och ev. senap fluffigt i en skål
Tillsätt lite olja i taget
När ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan fortare under tiden du vispar
Smaka av med salt och svartpeppar
Gör så här:
Smula kavringen (lämna kvar ca 7 skivor i påsen) fint för hand eller använd mixer
Smält smöret
Blanda kavring och smör i en bunke till en massa, knåda sedan ut det i en pajform och ställ in i kylen
Hacka lax, avokado, lök och de hårdkokta äggen fint och lägg alltsammans i en bunke
Skala räkorna och tillsätt dem i bunken
Blanda I majonnäsen, pressa ner limen eller häll i lite limejuice samt salt och svartpeppar
Rör om och bred ut över pajbotten
Dekorera med rom och dill
Enjoy!