Underbar gourmetpaj

Av , , Bli först att kommentera 6



GetFileAttachment-1


Jag brukar publicera recept som går under kategorierna Clean eating och/eller LCHF.
Denna paj hör inte riktigt till någon av dem, men då den är helt fantastisk och en av mina absoluta favoriter får den komma med ändå.
Den är en av de mest uppskattade grejer jag någonsin bjudit på, och den har därför blivit en självklarhet på diverse tillställningar hos mig.


Ingredienser:


1 kg räkor med skal
400-500 g kallrökt lax (viltfångad är att föredra, men dessvärre inte alltid så lätt att få tag på)
3 mogna avokado
2 ägg
1 röd lök
3 msk majonnäs (Jag gör egen, recept kommer nedan)
1 påse kavring (finns bland brödet på de flesta större matbutiker)
1 lime eller limejuice på flaska
1 burk stenbitsrom
150 g smör
Färsk dill
Salt
Peppar


Majonnäs:


1 äggula
2 dl rapsolja
1/2 msk fransk senap (valfritt)
0,25-0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


Se till att alla ingredienser har samma temperatur – rumstemperatur eller kylskåpskallt, annars skär det sig lätt

Vispa äggulor, salt, peppar och ev. senap fluffigt i en skål

Tillsätt lite olja i taget
När ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan fortare under tiden du vispar

Smaka av med salt och svartpeppar



Gör så här:


Smula kavringen (lämna kvar ca 7 skivor i påsen) fint för hand eller använd mixer

Smält smöret

Blanda kavring och smör i en bunke till en massa, knåda sedan ut det i en pajform och ställ in i kylen

Hacka lax, avokado, lök och de hårdkokta äggen fint och lägg alltsammans i en bunke

Skala räkorna och tillsätt dem i bunken

Blanda I majonnäsen, pressa ner limen eller häll i lite limejuice samt salt och svartpeppar

Rör om och bred ut över pajbotten

Dekorera med rom och dill




Enjoy!



Bli först att kommentera

6 goda alternativ till pasta

Av , , Bli först att kommentera 10

Vad kan man äta om man vill ha pasta, men undvika vete och gluten?
Det börjar finnas en uppsjö av alternativ, och jag har plöjt mig fram i djungeln en hel del den senaste tiden, i jakt på fungerande substitut.

Nedan har jag radat upp och betygsatt sex glutenfria alternativ som jag testat och som jag tycker åtminstone håller måttet.

 

       Rårispasta  tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

biori-fusilli-brown-rice-pasta-250g

Förmodligen så nära man kan komma vanlig pasta. En klar favorit!

       

  Spaghetti på råris tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

0-112616

 

Om man vill ha den goda rispastan i spaghettiform.

       

      Bovetepasta tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

bovetepasta-torteglioni-eko-500g-biori

Lite gummiaktiga i konsistensen med en kraftig smak som är svår att beskiva.

 

         Linspasta tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

0-115492

Lite grynigare än vanlig pasta, med bra smak av linser.

 

Spaghetti på svarta bönor tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458

Nicks_Black_Bean_Spaghetti_200g-960px

Den får mig direkt att tänka på nudlar, och skulle nog passa bra som substitut till det i en soppa.

 

      Sjögräsnudlartumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458tumme-upp-ner_610x458d

nudlar_resultat

En alldeles nyfunnen favorit. De kan ätas råa och är då krispiga, jag personligen föredrar att värma upp dem i någon sås.
När de värms upp blir de mjuka och påminner väldigt mycket om glasnudlar.
Precis som glasnudlar är de ju rätt smaklösa, men blir supergoda om man slänger i dem i en sås eller marinad.




Bli först att kommentera

Saftigt havrebröd

Av , , Bli först att kommentera 4



PSX_20180107_044621


Jag vart så sugen på riktigt gott och saftigt bröd häromkvällen, så det fick bli lite exprementerande i köket och resultatet blev förvånandsvärt bra.
Det godaste ”alternativa” brödet jag bakat hittills, helt klart.




Ingredienser:

6 dl havremjöl
3 ägg
2/1 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader

Vispa ägg, mjölk, salt och bakpulver
Häll i mjölet i och vispa till en jämn smet

Smörj en brödform (avlång, ca 25, 30 cm lång)

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter
(Jag använder varmluftsugn, i vanlig ugn får man höja temperaturen ca 25 grader eller grädda lite längre.)


Enjoy!



Bli först att kommentera

Nytt år, nytt hopp

Av , , Bli först att kommentera 8



ext





För drygt ett år sedan satt jag och skrev ett inlägg här på bloggen, av samma karaktär som det jag kommer skriva nu.
Jag hade så stora förhoppningar inför det kommande året. Planer som skulle förverkligas, drömmar som skulle slå in.
Men…livet kom emellan. Oväntade saker skedde, livsförändringar som slukade större delen av min tid och energi.
Jag kommer att minnas 2017 med väldigt blandade känslor.
Det var till stor del ett av de tuffare åren för mig hittills, men det genererade även nya glädjeämnen vilket skänkt mig lite ny mening i tillvaron.
Under 2018 är jag mer beslutsam än någonsin att ta ett kliv framåt, och försöka forma mitt till något jag kan känna mig mer tillfreds med.


I frustrationen över vad som fattas, är det lätt att ”glömma bort” sådant som trots allt skänker värde till livet – och som bör tänkas på med tacksamhet.
Jag må ha ett psyke som ständigt motverkar mig, men jag har en kropp som är frisk och oftast fungerar ganska bra.
Det är en sak som aldrig får tas förgivet.
Jag har genom årens lopp haft möjlighet att få resa, få uppleva och samla kraft på ställen som alltid kommer ha en plats i mitt hjärta.
Jag har människor i mitt liv som tycker om mig, som accepterar mig för den jag är och som försöker lyfta upp mig.
För dessa saker är jag tacksam.


”Nytt år, nya möjligheter” har aldrig känts så aktuellt som nu.
Att ett nytt år tar sin början innebär givetvis inte automatiskt att någonting alls förändras, men för mig känns det som ett optimalt tillfälle att genom hårt arbete satsa på att lägga fler bitar på plats i livspusslet.
Jag känner mig hoppfull om att sedan få blicka tillbaka på 2018 med större värme och ett lättare sinne.


Jag vågar lova ett år med en flitigt uppdaterad blogg, så häng med!


Önskningar om god fortsättning och välgång under året till er alla! a8878x



Bli först att kommentera

Räk och currysås med kelpnudlar

Av , , Bli först att kommentera 9

20180104_0043481


Efter julens alla gottigheter har jag, och inte minst min mage, längtat efter att återgå till sundare rutiner.
Jag känner stor lust och motivation att under året testa mig fram i jakt på nya, goda och hälsosamma rätter.

Detta fick bli dagens middag, räkgrytan har jag gjort många gånger tidigare – i olika variationer.
Kelpnudlarna (sjögräsnudlar) däremot, testade jag för första men absolut inte sista gången!
Sjögräsnudlar är mineralrika, tillverkas av tång och är kalorisnåla (för den som uppskattar det).
Denna Asien-inspirerade rätt kommer helt klart att tillagas med jämna mellanrum.


Ca 4 portioner

Ingredienser:

1 kg oskalade räkor
800 ml kokosmjölk (krämig)
200 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk röd currypasta
3 msk ketchup (med stevia)
1 gul lök
2 paprikor
4-5 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 dl skivade färska champinjoner
Salt, svartpeppar och gul curry efter behag



Gör såhär:

Finhacka lök och vitlök (eller använd vitlökspress)
Hacka paprika och chili och skiva champinjonerna
Fräs lök och vitlök i stekpannan, släng i paprikan och chilin
Lägg blandningen i en lite större kastrull och stek champinjonerna
Tillsätt champinjonerna, kokosmjölken, passerade tomater, tomatpuré, currypasta och ketchup
Koka upp och krydda med salt, svartpeppar och gul curry

Öppna påsen med kelpnudlarna och häll av vätskan
Lägg nudlarna i ett durkslag och skölj dem i rikligt med kallt vatten
Nudlarna kan ätas råa och är då krispiga, jag föredrog att blanda dem ordentligt med såsen och då blev resultatet väldigt likt glasnudlar
Tillsätt räkorna just innan servering

Enjoy!

Bli först att kommentera

Mumsiga havrescones

Av , , Bli först att kommentera 8



IMG_20171209_091824_079


Nygräddade scones med en klick smör som får smälta och kanske en ostskiva, hur smarrigt är inte det?!
Dessa havrescones är en ny frukostfavorit.
Smaken är inte alls långt ifrån vanliga scones, trots avsaknad av vetemjöl.
Jag gillar havremjöl främst för att det är näringsrikt och för att det är betydligt snällare mot min IBS-mage.

Alternativa recept innebär tyvärr ofta en kompromiss med smaken, därför är det så uppskattat de gånger man hittar ett hälsosamt alternativ som inte känns som en uppoffring. Som det här!
Något smuligare än vanliga scones, men enligt mig nära på lika goda.

Jag använder mig av glutenfritt havremjöl, och då bör degen vara hyfsat kladdig när den klickas ut på plåten.
Annars är det stor risk att det man bakar kommer bli torrt och för smuligt.
Använder du ej glutenfritt havremjöl kan du lägga till upp till en dl havremjöl i detta recept, för en fastare deg som går att forma likt vanliga scones.



Ca 6 stycken


Ingredienser:

3 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
75 g smör
2 dl mjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C
Blanda havremjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Finfördela smöret i blandningen.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg.
Dela upp degen i 8 stycken bullar och lägg på en bakpappersbeklädd eller smord plåt.
Nagga eventuellt ytan med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen mellan 10-15 minuter.


Enjoy!



Bli först att kommentera

Julig granola

Av , , Bli först att kommentera 9



20171207_210105




Granola är något som det äts en del av till frukost hos mig, och jag vill att den uppfyller två kriterier: Nyttig, och så, självklart, GOD.
Båda kriterierna uppfyller man lätt genom att göra sin egen granola, och dessutom sparar man en slant.
Jag älskar både kanel och kardemumma, och en granola innehållande det passar ju aldrig bättre än i dessa juletider.




Receptet ger mängden på bilden.

5 dl havregryn

1½ dl russin

1½ dl annan torkad frukt, typ grovhackade aprikoser eller fikon

1 dl hackade nötter

1 msk kanel

2 tsk kardemumma

½ dl vatten

½ dl honung

1½ msk neutral matolja

1 nypa salt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 180 grader
Värm vattnet något (i kastrull på spisen eller skål i micron)
Rör ut honungen i det varma vattnet och tillsätt oljan
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Häll honungsvattnet över havregrynen och vänd runt så allt blandas
Häll blandningen i en ugnsfast form eller långpanna
Rosta i mitten i ugnen 15-20 minuter
Rör runt några gånger under rostningen
Tag ut ur ugnen och låt svalna



Bli först att kommentera

Kokosrutor LCHF

Av , , Bli först att kommentera 9



20171102_203736




Kokosrutor har så länge jag kan minnas varit en av mina favoriter när det kommer till bakverk.
Jag provade nyligen ett alternativt, LCHF-inspirerat recept på kokosrutor.
Jag hade inga jättestora förväntningar, då det långt ifrån alltid är lätt att få smaken jämförbar med vanliga bakverk.
Jag var mest nyfiken på att prova och se om det kunde bli ett hyfsat gott substitut.


Resultat: En bra bit över förväntan!




Kakan:


75 g smör
2 dl grädde
4 msk kakao
1 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 msk kokosmjöl
11/2 dl mandelmjöl
3 ägg
Stevia och/ eller honung (jag blandade)


Glasyr:


75 g smör
1 dl starkt kaffe
0,5 dl kakao
Mandelmjöl
Stevia och/eller honung efter behag (jag blandade)



Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ihop ägg, stevia och honung (man får smaka av tills smeten fått önskad sötma)

Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kakao i en bunke

Häll grädden i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smällt

Vispa ner mjölblandningen i äggvispet och sedan grädden och smöret

Häll smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, storleken på formen ska vara ungefär 20×30 cm
Fördela smeten till att jämnt lager

Grädda i ca 15-20 minuter

Smält smöret, blanda i kakao, kaffe, mandelmjöl (för att glasyren inte ska bli alltför tunn)
Söta med stevia och/eller honung efter behag

Bred ut glasyren över kakan, strö på kokosflingor och skär upp i bitar




Enjoy!



Bli först att kommentera

Parmalindad brieost i ugn

Av , , Bli först att kommentera 9





20171116_023840


Det här är verkligen superenkelt och supergott!
Som lunch, middag eller varför inte som förrätt.


Sätt ugnen på 175 grader.
Skär osten i trekanter och vira en bit parmaskinka runt, pensla på lite olivolja och skjutsa in i ugnen i några minuter, tills osten smält något.
Tiden kan variera beroende på vilken brieost man använder.
Ananas till vart enligt mig pricken över i:et!



Bli först att kommentera

Back at it

Av , , 2 kommentarer 19



Hej!




Nu är det visst ett par veckor sedan jag tittade in här senast.
Det har kommit lite saker i vägen – positiva som negativa – som tagit både min tid och motivation.
Sist jag skrev var jag mitt uppe i en väldigt tung period.
Jag har fortfarande mina stunder när ångesten är överväldigande, men i övrigt mår jag tack och lov bättre än jag gjorde då.
Jag har ingen direkt förklaring till varför, det är som att den värsta smärtan bara…ebbat ut…och gjort det lite lättare att andas.

Jag längtar så tillbaka till den hälsosamma livsstil jag tidigare hade.
Men även om jag inte kan träna på den nivån just nu, så känner jag mig ändå motiverad till att återigen ta mig tillbaka till hälsosamma kostvanor.
Jag ska så snart som möjligt försöka komma igång med mer matlagning efter recept igen.
Det blir så mycket enklare för mig att hålla mig till planen då och stå emot frestelser om jag inte bara trugar i mig någon nyttig men ack så tråkig mat, utan får äta mat som inte bara är hälsosam utan även riktigt GOD.
Jag ska verkligen satsa på min hälsa rejält framöver!
Jag ska boosta kroppen med nyttigheter, och hoppas att jag på så sätt också kan ge psyket (och i och med det kanske även immunförsvaret) en liten boost.


Det här blir ett kortare inlägg, på grund av förkylning och inte så optimalt med sömn den senaste veckan är min hjärna inte riktigt med.

På återseende snart!





5a0c383e80f0469fd99bb56ac26454e9



2 kommentarer