Sossetoppars misstänkliggörande av mediala granskningar

När en ledande socialdemokrat kritiseras i media, då dras ett enormt maskineri igång. Efter Hans Lindbergs huvudlösa efterforskande av SVTs anonyma källor gick arbetarekommunens ordförande Harriet Hedlund, riksdagsledamoten Isak From och kommunikationschefen på Region Västerbotten Thomas Hartman ut och slätade över det Lindberg gjort. För att inte tala om de politiska sekreterare som jobbar för partiet. De ägnar dag och natt åt att skriva kommentarer i olika forum för att föra fram sin efterhandskonstruerade version av vad som hänt.

Det är förstås helt förväntat såhär under ett valår. Men hur de gör det är bedrövligt. För det första ägnar de tid åt att blint lojalt försvara sin partikamrat utan att någon av dem varit på plats. Denna beskyddarverksamhet pekar ut det centrala problemet inom socialdemokratin: det styrs av människor som är intresserade av att behålla eller stärka sina positioner, inte av att göra rätt. Därför backar de instinktivt upp varandra för att de vet att de behöver samma uppbackning när de själva trampar över gränsen. För det andra diskuterar de överhuvudtaget inte det som rimligen borde vara huvudproblemet i denna fråga: ett otryggt klimat på kommunala arbetsplatser. Den viktigaste frågan här är vilka åtgärder kommunledningen ska ta till för att skapa ett klimat där anställda vågar rikta kritik och ifrågasätta utan att vara rädda att bli utfrysta, avstängda eller avskedade. Det faktum att man, trots att beslutet fattades år 2011, ännu inte infört en stärkt visselblåsarfunktion är ett övertydligt tecken på att ledningen helt enkelt inte vill ha obekväma anställda. För det tredje ägnar de sig åt att systematiskt misstänkliggöra mediala granskningar. Den som har följt Lennart Holmlunds trumpska utfall på sin blogg vet vad jag talar om. Ett exempel: När VK visade att Region Västerbotten fuskat med statistik i ansökningar om förnyade medel då svarade Holmlund att det pågår ”en liberal kampanj mot Region Västerbotten”. Strategin går ut på att utnyttja en allmän misstro mot journalister och massmedia för att misstänkliggöra de som granskar och ställer kritiska frågor till makthavare och därigenom rikta rampljuset bort från sitt eget ansvar.

I frågan om Lindbergs brott mot efterforskningsförbud går Lindbergs egen politiska sekreterare ut och avfärdar kritiken som ”trams” och ”svepande anklagelser”. När det påpekas att han talar i egen sak, det vill säga försvarar sin chef, svarar han att han INTE diskuterar denna fråga som politisk sekreterare utan [trumvirvel] som jurist [otajmat cymbalslag följt av pinsam tystnad]. Vänta nu… Som politisk sekreterare – en icke folkvald kommunal tjänsteman – går en del av uppdraget ut på att stötta politiker i deras mediala kommunikation. Att inbilla sig att man, med det uppdraget, kan kliva in och ur den rollen när det passar är en märklig inställning. Särskilt när det juridiska fall man förment neutral vill kommentera gäller den egna chefen. Om denna politiska sekreterare skulle engagera sig lika energiskt för att visa hur hans chef och det egna partiet byter på rådande regelverk (som i fallet när man vägrade lämna ut offentliga handlingar till engagerade föräldrar som kämpade för byskolorna eller varför inte den regelvidriga beslutsgången vid utförsäljningen av allmännyttiga hyresrätter) då skulle jag uppriktigt känna respekt för civilkuraget hos denna politiska sekreterare. Nu missbrukar han bara sin akademiska titel i egenintresse. Tack gode Gud för att vi fortfarande har rester kvar av lokalpress som inte lämnar politikers och deras assistenter oemotsagda!

Den goda nyheten med att socialdemokraterna piskar igång denna apparat för att rädda sin magstarke man är att de är nervösa. De vill äga den här valrörelsen. De vill kunna säga att de är ”välfärdspartiet”, att de står för ”stabilitet”, ”trovärdighet” och andra positivt laddade ord utan att bli motsagda. När störiga jävlar påminner om hur partiet under nuvarande mandatperiod brutit vallöften, fällts av Förvaltningsrätten för odemokratiska beslutsgångar svarar de genom att yra om sammansvärjningar från höger och vänster, blockera meningsmotståndare från sina forum, vägra släppa in kritiska kommentarer på sina bloggar och bemöta medborgares frågor och kritik på insändarsidorna med tystnad. Den nervositeten tyder på en insikt om att man håller på att tappa greppet. I den bästa av världar skulle sossarna då svara med att lägga om sin politik och sitt sätt att arbeta istället för att ägna sig åt propaganda och smutskastning. Nu lämnas hoppet till att rörelse-Umeå och andra partier steg för steg bryter upp den osunda konsensuspolitik som socialdemokraterna och moderaterna etablerat.

6 kommentarer

  1. B

    Än en gång skriver du en saklig och informativ blogg. Och den här gången hann du före mig.

    Jag läste Thomas Hartmans blogg redan imorse strax innan sjutiden och kommenterade den. Än har min kommentar inte publicerats, däremot har en kommentar som ännu inte var granskad och godkänd när jag skrev min publicerats. Så jag skrev min kommentar igen.

    Om Thomas Hartman trots mitt upprepade försök väljer att inte publicera min kommentar tänkte jag att den åtminstone får publiceras här; i bloggen där du valt att skriva om bloggen som jag kommenterat på.

    Såhär löd min andra kommentar (med ett extratillägg på slutet samt rättandet av tidigare stavfel): ”Hej, Thomas

    Hela ditt blogginlägg leder oss till frågan ”krävs det uppsåt för att fastställa brott mot 3 kap 4 § i tryckfrihetsförordningen (TF)?” Svaret är nej. Alltså spelar det ingen roll om Hans Lindberg menade eller inte menade att bryta mot lagen, då lagen inte uppställer ett sådant rekvisit.

    Vad gäller inledningen av ditt blogginlägg vill jag peka på tre omständigheter:
    1. Istället för att instinktivt ställa frågan ”vem har sagt det?” på frågan om hur kommunalrådet ställer sig till uppgifter om att kommunen vill ”få bort personal med insyn i budgetprossen” och därmed ”besvara” frågan med en egen fråga bör Hans Lindberg bemöta sakfrågan. I det här fallet är sakfrågan anklagelserna och inte källan.
    2. Förutom politikerna som sitter i riksdagen är kommunalråd och stadsdirektörer (och andra i liknande ställning) de mest mediatränade medborgarna i Sverige. Att någon i Hans Lindbergs position (som har en skyldighet att känna till efterforskningsförbudet efter den mest sannolikt extensiva mediaträning han förmodas ha) gör ett så grundläggande fel ska inte gå obemärkt förbi.
    3. Det allra värsta, enligt mig, är inte tabben han gör när han pratar med den kvinnliga journalisten utomhus, även om det är i samtal med den kvinnliga journalisten som själva lagbrottet begås. Utan den värsta tabben han gör, enligt mig, är i den uppföljande intervjun där han inte svarar på en enkel och rak fråga som ställs till honom hela sju (!) gånger. Att han senare samma eftermiddag kontaktar SVT och då svarar på frågan inger inte förtroende och svaret han lämnar då tål därför att ifrågasättas.

    Istället för att påstå att medias anklagelser inte håller (vilket de gör enligt lag då efterforskningsförbudet inte uppställer ett uppsåtsrekvisit) borde vi diskutera vad som egentligen händer på stadshuset i allmänhet och ekonomiavdelningen i synnerhet.

    Jag skriver min kommentar igen då du inte publicerade den första gången jag skrev den.”

    • johan79 (inläggsförfattare)

      Tack för det! Väl formulerad kommentar till Hartman också! Jag tror de har för mycket av varumärkestänk i sig för att se värdet i att släppa fram motbilder och motargument.

  2. Michael Rönnlund

    Hartman vägrade även ta in mitt inlägg som höll sig till ämnet för hans blogg. Varför förstår jag inte.

    Man ser däremot tydligt att Hartman är ute efter att göra damage control.

    Hartman skriver att han ogillar avundsjuka och småaktighet, små människor som försöker växa genom att såga benen av sina medmänniskor.

    Håller med honom om detta men att han väljer att inte ta med kommentarer som debatterar ämnet av hans blogg säger en hel del om hans egentliga syfte – att lindra skadeverkningarna efter Hans Lindbergs flagranta groda,

    Kommentarer som sågar hans förklaring väljer han helt enkelt att inte ta med.

  3. johan79 (inläggsförfattare)

    Det har blivit allt vanligare att politiker och högt uppsatta chefer drar sig undan från debattsidor och begränsar sig till envägskommunikation via deras bloggar. Det selektiva publicerandet av kommentarer, som du berättar om, är ett bra exempel på att bloggande inte kan ersätta betydelsen av politiker som deltar i en öppna debatten där de tvingas lyssna och argumentera.

    • Jan Sjöström

      Hej

      Umeå förtjänar bättre- kanske kan komma ifråga när vi i neon beskriver vår
      kommuns förträfflighet, detta med den breda penseln vid varje infartsled ?

      Jag applåderar den klarsyn du uppvisar i de omständigheter som i alla delar
      sammanfattas i ”Umeå andan”, en anda som i sin utgång endast har syftet,
      makten för alltid och till varje pris.

      Hartman m f l gör vad som är förväntat av honom när skyddet av ledaren är
      påkallat , inget nytt i detta, jag gissar att han förväntar sig större smulor från
      chefens bord.

      Att riket har regelverk i skydd av dess fundament, har ej heller större intresse
      i en organisation när makten till varje pris skall försvaras, Umeås sossar är
      i inga delar undantagna, tvärtom, all makt korrumperar – makt över tid kräver
      mer. I detta inser de flesta att öppen kommunikation via exempelvis debatt
      eller annat öppet forum endast riskerar negativ konsekvens – nej agitation är
      alltid den svages sista utväg, och således anbefalls absolut tystnad när partiet
      och dess bilder skall sättas.

      Kontroll är ett ledord, symbios och allianser andra. Utgången i makt över tid,
      är alltid beroende av bilden, bilden av någonting, som i allt är gott, som till
      sin grund naturligt kan påvisas kommer ur partiets kärlek och godhet.

      Symbios med allt och alla som ser skäl att medverka i att sak och omständighet
      förblir vad det alltid varit. ( läs exempelvis media och statligt stöd)

      Allianser tas / ingås i den eventualitet makt riskeras.

      Vad annat än pinsam tystnad kan förväntas av de / den i grunden ”rädde”.
      Ledaren som uppenbart helt saknar insikt i de regelverk och normer som även
      en ledare behöver känna i en demokrati. Tja uppenbarligen ställer rörelsen
      inte extremt höga krav i fråga som avhandlar annat än hur makt tas och
      behålls. Återigen ser vi makten – till varje pris.

      Svaret på ett uppfattat hot blir naturligtvis flykt – en flykt som för den rädda alltid
      innebär en regression till någonting inlärt, I nuvarande ledares minnesbank tas
      stöd i konfrontation ” vem har sagt det” blir den naturliga reaktionen från
      en ledare som inte förstår bättre.

      Personligen är jag ytterst luttrad, enär sakernas tillstånd alltid varit desamma,
      makten visar sig vara ”untouchable”, decennium efter decennium passerar, alltid
      redovisas valet i ett liknande, valår efter valår, detta oavsett vilka skandaler partiet
      och dess företrädare utsatt befolkningen för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.