Det fd kommunalrådet tycks ha missat att fri åsiktsbildning gäller i Sverige

Lennart Holmlund har tagit smutskastningskampanjandet till en ny lägstanivå. Denna gång pekar han ut mig som en olämplig ”representant” för Umeå universitet. Detta är så vridet. Inte någonstans i denna blogg nämner jag ens en gång vilken min arbetsgivare är. Än mindre skriver jag i egenskap av forskare eller lärare utan – naturligtvis – som privatperson.

Holmlund brukar ofta krydda sina inlägg med att nöjt konstatera att han jobbat med politik i trettio år. Men om man nu varit i politiken i tre decennier hur kan man ha missat något så grundläggande som att vi har fri åsiktsbildning i Sverige?

Holmlund gissar vilt kring hur jag sköter mitt jobb och när jag bloggar. Den delen av inlägget är bara pinsam. Mer beklämmande är att han tycks mena att enskilda universitetsanställda inte ska få ägna sin fritid åt att som privatpersoner kritisera Umeå kommun för att kommunen samverkar med universitetet.

Nu har ju Holmlund gjort sig ökänd som en som kan säga och skriva lite vad som helst. Minns t.ex. det skandalösa uttalandet om hur tiggande romer ”bajsar”. Därför är jag inte ett dugg förvånad över denna kortslutning. Det man funderar över är förstås hur sanktionerat detta sätt att bemöta politiska motståndare är hos övriga socialdemokrater. Är det såhär man bemöter partikamrater och kommunanställda med avvikande uppfattningar då fattar jag att många räds att uttrycka sin åsikt.

Som jag skrivit flera gånger tidigare i denna blogg: Min personliga uppfattning är att socialdemokraterna och moderaterna förverkat sitt förtroende att styra denna kommun och bör ersättas. Det är förstås provocerande för de som tillhör ledningen i dessa partier att höra men det är faktiskt inte förbjudet att framföra den åsikten.