Ledande socialdemokrater bekräftar min och Beatworlds poäng om en osund politisk kultur

Det blir allt trängre i ankdammen. Nu har ytterligare en sosse-profil hoppat i. Denna gång har man dammat av en ett och ett halvt år gammal debattartikel där jag presenteras som disputerad i sociologi. Lite bakgrund: debatten gällde en visselblåsare, Fredrik Gunnarsson, som gick ut och vittnade om missförhållanden inom Region Västerbotten. Läs mer om detta här.

Visselblåsare tenderar att vara förtvivlat ensamma. De blir visselblåsare för att de försökt lyfta frågor internt men insett att klimatet är så hårt och ängsligt att de problem de lyft fram inte kan lösas inom organisationen utan att man måste gå via media. I mina debattartiklar lyfte jag fram ett par vetenskapliga studier samt en rapport från Riksrevisionen som pekar på att organisationer av Region Västerbottens typ rör sig inom en gråzon. Det är en typ av organisation som saknar fullgoda revisionsprocedurer vilket öppnar för risker för jäv och vänskapskorruption. Mitt ganska blygsamma förslag var att det skulle utföras en oberoende extern granskning av Region Västerbotten för att klargöra huruvida visselblåsarens kritik var befogad eller ej.

Även i detta fall skickades Lennart Holmlund fram som ”debattör” där han bemötte mig och visselblåsaren med osakliga angrepp. Precis som nu handlade det om ett desperat försök att flytta fokus från sakfrågor till att misstänkliggöra meningsmotståndare. Holmlund menade att det inte låg något alls i kritiken och att jag och visselblåsaren är ”kommunister” som ”hatar Frimurare” osv. Ironiskt nog skrev den före detta socialdemokraten tillika ordföranden i kommunfullmäktige Inge-Bert Täljedal ett debattinlägg samma dag som i princip lyfte samma frågor som jag. Det inlägget valde Holmlund att helt ignorera, antagligen eftersom till och med han förstod att snacket om ”kommunister” skulle framstå som löjligt i fallet Täljedal.

Tillbaka till det jag skrev inledningsvis: Holmlund, och bevisligen också några av hans partikamrater inom Region Västerbotten, upprörs alltså över att det under mitt namn stod att jag är disputerad i sociologi. För det första så är det upp till debattredaktörer att avgöra hur en debattör lämpligen presenterar sig (vilket kan variera från fall till fall). För det andra så tänkte jag faktiskt efter när dessa inlägg publicerats och har sedan dess aktivt bett om att INTE presenteras med min akademiska titel när jag skriver debattartiklar. Detta för att undvika just den här typen av diskussioner. När jag för ett par månader sedan skrev en debattartikel riktad till Region Västerbottens Anders Sellström bad jag istället att få bli titulerad som vänsterskribent och aktiv i sociala rörelser.

Men dessa sosse-profiler är förstås inte intresserade av att se en sådan förändring. Det skulle tvinga dem att inse att jag är en reflekterande människa och inte den tok de vill framställa mig som.

Det ironiska i det bråk som pågår nu mellan mig, bloggaren Beatworld (som jag rekommenderar er att följa om ni inte redan gör det) och några sosse-profiler är att det jag tidigare hävdat om en osund politisk kultur i Umeå illustreras klart och tydligt. Ledande socialdemokrater är helt oförmögna att ta kritik. Istället för att diskutera sakfrågor försöker man smutskasta och/eller misstänkliggöra meningsmotståndare. Det handlar heller inte om att man bara har problem med det de kallar ”kommunister”. Minns exempelvis hur Holmlund gav sig på en chef vid Västerbottens museum under förra mandatperioden. Det som är än mer oroväckande är att det inte tycks finnas några socialdemokrater som ser denna metod som problematisk. Ingen ställer sig upp och markerar mot det här sättet att ”debattera” utan tystnaden är kompakt. Ytterligare ett bekymmersamt faktum är de dubbla måttstockar man jobbar med. När en socialdemokratisk tjänsteman kritiseras av moderater för att blanda samman sitt arbete med sitt politiska etablissemang sluter man stridbart upp och värnar om den demokratiska rättigheten att vara politiskt engagerad. Samtidigt går man med full kraft ut för att försöka misstänkliggöra och i förlängningen tysta de som uttrycker åsikter de själva inte gillar.

Det är fantastiskt oseriöst.

2 kommentarer

  1. Ville-Valle

    …du och Beatworld gör ett fantastiskt jobb med era avslöjanden, fakta som ”vanligt folk på golvet” inte hade en susning om. Vi är medvetna om att ni får mycket skit för ert osjälviska arbete, men ge er inte för ni har redan skakat om den politiska makteliten i Umeå så att det står härliga till. Men ni ska också vara medvetna om att Lennart Holmlund bara är ”första instansen” i S-partiets strategi att smutskasta sina kritiker. Det är bara en tidsfråga innan ”nästa instans” träder in på banan i form av Thomas Hartman.
    Ni har själva kunnat följa att allt fler läser era bloggar, men det är bara en del av det hela. Nu har era avslöjanden om den arroganta och maktfullkomliga politiska makteliten i Umeå blivit en del av det vardagliga samtalet människor emellan, det som avhandlas vid fikaborden på arbetsplatserna, i hemmen och till och med i parkerna där människor träffas och umgås.
    Jag hoppas också att även Arbetarpartiets Jan Hägglund vågar fortsätta med sina avslöjanden på sin kant för jag vet att han också får mycket skit för det han offentliggör. Och inte att förglömma alla pensionerade kommunanställda som sitter på mycket fakta. Höstens val närmar sig med stormsteg och tillsammans är ni starka för ni har ”småfolket” mer er…

    • johan79 (inläggsförfattare)

      Tack för det! Hoppas just att det ska sporra till diskussioner. Det har hänt så mycket eländigt under mandatperioden som vi borde ta hänsyn till när vi funderar hur vi ska rösta.

      Fick igår höra att Hartman redan är igång via sin Facebooksida. Han försöker ”avslöja” mig som nåt slags extremist. Själv ser jag inget extremt i det jag skriver här. Känns mer som saker som förtroendevalda borde se som självklarheter men det är uppenbarligen mycket provocerande 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.