Holmlund bekänner borgerlig färg i Folkbladet

Senaste tiden har socialdemokratiska och moderata kommunpolitiker upprörts över ”lögner” om att partierna styr Umeå i samförstånd. De vill få det till att de är varandras motsatser. Det hela blir komiskt när dessa politiker bekräftar att de inte utgör alternativ till varandra i sina egna utspel. Senast i raden är Lennart Holmlund som i en insändare i Folkbladet uppmanar läsarna att ”inte rösta på Vänsterpartiet”.

Varför ska vi då inte göra det enligt Holmlund? Jo för att Vänsterpartiet föreslår en höjning av skatten för öronmärkta satsningar på skolan. I likhet med moderaterna tycks Holmlund tro att en skattehöjning skulle innebära först Umeås och sedan jorden omedelbara undergång.

Samtidigt ignorerar de frågan hur den helt akuta situationen i dagens skola ska hanteras. Med akuta syftar jag inte minst på det faktum att duktiga lärare, som brinner för sitt pedagogiska uppdrag och som aktivt sökt sig till ett yrke där de får jobba med barn och ungdomar inte orkar stanna kvar. I ett sådant läge bör förstås varje seriös politiker, som fortfarande har markkontakt med arbetarrörelsens grundvärderingar, tänka långsiktigt och kreativt för att hitta lösningar på problem som man uppenbarligen inte klarar av att hantera i nuläget.

Ytterligare en omständighet är det ekonomiska trångmål som Umeåandans politiker grundat för genom de senaste årens skuldsättning av kommunen. Vilka är det som vanligtvis brukar få betala för sådana kriser i den kommunala ekonomin? Jo, de som arbetar inom, eller som är beroende av, verksamheter inom vård, skola och omsorg. Om vi ska få bukt med de redan tunga villkor som gäller inom dessa områden så krävs ökade resurser. Med tanke på de demografiska förändringar vi står inför så kommer välfärden att ”kosta mer”. I ett sådant läge vore det rimliga att socialdemokrater, med utgångspunkt i värden om solidaritet, jämlikhet och sociala rättigheter, argumenterar för varför vi måste vara beredda att ta den kostnaden tillsammans.

Istället för att föra denna viktiga framåtsyftande debatt bekräftar Holmlund än en gång att det är moderaterna som han ser som socialdemokraternas självklara parhäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.