Ytterliggare skäl att nobba s & m i kommunvalet

Till skälen att inte rösta på socialdemokraterna och moderaterna i höstens kommunval kan tilläggas: s & m har omvandlats till PR-byråer. Det över allt annat överordnade målet är att stärka det egna partiets varumärke. Istället för att föra en aktiv och seriös debatt om viktiga framtidsfrågor skickar de ut de politiska sekreterare som administrerar deras Facebookkonton för att systematiskt rensa ut kritiska frågor och avvikande uppfattningar. Varför? För att få det att framstå som om deras partier är älskade av alla . Allt enligt mottot: Det som inte syns eller hörs finns inte.

Antingen plockar de helt sonika bort kommentarer de inte gillar. Eller så utnyttjar de en funktion på Facebook där administratören för en sida kan ställa in så att en kommentar som postas bara kan ses av de som är vänner med den personen. Det är ett effektivt sätt att se till att kritik inte når personer utanför filterbubblorna. Ytterligare en åtgärd är att helt blockera användare från att kommentera.

Här är ett exempel på en kommentar som raderades av moderaternas administratör:

20180826_104258

Socialdemokraterna sätter ribban lika lågt när de friserar sina egna sidor.

Jag skulle vilja avfärda socialdemokraternas och moderaternas rädsla för kritik som barnslig. Men nu har vi att göra med partierna som har kommunalrådsposter i kommunen. Tillsammans med misstänkliggörandet av media och smutskastningen mot kritiker utgör rensandet av kritiska kommentarer i sociala medier ett sabotage mot det offentliga samtalet. Det är inte bara respektlöst mot allmänheten. Dessutom innebär det att partierna som de facto styr Umeå i en ohelig allians systematiskt undviker att debattera frågor som är obekväma och kan påverka deras image negativt. I den meningen har man svikit folkvaldas skyldighet att aktivt vara i dialog med omgivningen och gått upp i PR-världens fixering vid varumärkesbyggande. Det kan vi inte låta fortgå. Det just nu effektivaste sättet att protestera mot denna kultur är att rösta på ett demokratiskt alternativ till Umeåandan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.