Glädjande att socialdemokraterna tappar i Umeå kommun

Enligt en färsk opinionsundersökning tappar socialdemokraterna mark i Umeå. Det demokratiska haveriet med Bostaden-affären, oskicket att möta kritik med smutskastning eller pinsam tystnad, är några av de saker som gör det, milt uttryckt, välförtjänt att de förlorar stöd.

Till detta ska läggas att socialdemokraterna i Umeå har ett enormt valmaskineri i ryggen för att genom olika PR-kampanjer dominera den bild av partiet som når ut till väljarna. Trots detta hänger missnöjet mot partiet kvar. Att väljare framförallt tycks gå till Vänsterpartiet är glädjande. Det är nämligen ett av de få partier som aktivt vänt sig emot socialdemokraternas och moderaternas Umeåanda. Denna förskönande omskrivning för det fiffel och båg som varit återkommande de senaste åren har oftast att göra med att ledningarna för dessa partier valt förhandlingar med fastighetsbolag och enskilda näringsidkare framför en öppen debatt där allmänheten ges insyn och kan ta aktiv del i frågan om hur Umeås omvandling ska se ut. Vinnarna är förstås de företag som köpt upp offentligt ägda fastigheter till ett finfint pris, byggt nya dyra fastigheter som de sedan hyr ut till höga kostnader till – just det – kommunen. Väven är förstås paradexempel här men det finns flera andra exempel. Förlorarna är de som bekostar dessa projekt och som får ta smällarna när de visar sig kostsamma och försätter kommunen i ekonomiska trångmål (skattebetalande medborgare och anställda och brukare i offentliga fastigheter).

Nu får vi hoppas att denna nedåtgående trend bara är en början på ett större tapp i kommunvalet för socialdemokraterna. Och att borgerliga väljare vänder moderaterna ryggen. Det är antagligen det som krävs för att den osunda kultur som klibbat sig fast i Umeå kan börja brytas upp och ersättas av en kultur som sätter öppenhet och insyn främst och präglas av en debatt med högt i tak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.