Valet är här och denna blogg lägger ner

Jag bestämde mig att starta denna blogg för lite mer än ett år sedan. Det var i juni 2017 och jag hade tillsammans med många andra bevittnat den skandalösa beslutsprocessen kring Bostaden-affären. Vi som var på plats under kommunfullmäktigesammanträdet hade precis bildat Folkinitiativet. Vi hade, inom loppet av två dagar, samlat in över 2000 (!) namnunderskrifter där Umebor krävde en lokal folkomröstning i frågan. De som kunde var där under större delen av dagen för att kunna följa debatten och visa politikerna att vi var många som var kritiska mot kuppmakarna.

Jag hade inte särskilt höga tankar om den politiska ledningen innan kommunfullmäktige. Men jag måste ändå medge att jag blev förbluffad över hur arroganta många av politikerna uppträdde gentemot oss som var där. Många vägrade överhuvudtaget svara på frågor och diskutera. Andra var hånfulla och skadeglada. Men det som gjorde mig mest illa berörd var hur ledande moderata och socialdemokratiska politiker satt i samma soffa UTANFÖR fullmäktigesalen och pratade om ölen på Lottas krog samtidigt som debatten om utförsäljningarna pågick därinne. Detta helt oförblommerat, som att de var så arroganta att de inte ens såg sig nödgade att spela engagerade och insatta i en fråga som berörde så många.

När jag efter att beslutet om utförsäljningen var fattat gick nedför trappan på väg hem stötte jag ihop med två socialdemokratiska fullmäktigeledamöter. Jag påpekade att de är svikare och frågade om de inte skämdes över att ha brutit ett vallöfte och gått bakom ryggen på Umeborna. Den ene av dem tittade ner i golvet. Kanske skämdes han. Den andre av dem drog på sitt bredaste hånflin och uttalade de häpnadsväckande orden: ”Det är ju såhär som demokrati fungerar!”. Där och då lovade jag honom och mig själv att det här är något som de ska få höra under kommande valrörelse. Den här bloggen har varit mitt sätt att nå ut till fler Umebor och att visa vilseledarskapet i socialdemokraterna och deras bästisar i moderaterna att vi inte har glömt vad de har gjort.

Holmlund-gate
Denna blogg fick rejält med draghjälp av det före detta kommunalrådet Lennart Holmlund som på sitt karaktäristiska sätt hängde ut mig och smutskastade mig i en serie inlägg. Han började med att kalla mig lögnare och gick sedan vidare att uttala sig om hur han tror att jag sköter mitt jobb som lärare, att han inte skulle tillåta sitt barnbarn att ha mig som lärare och avrundade med vad som tycktes vara ett hot om att kommunen kunde avbryta sitt samarbete med min arbetsgivare om man hade sådana som mig som anställda. Under dessa märkliga sommardagar gick jag från att ha knappt 100 visningar av min blogg per dag till över 600 visningar per dag. Jag antar att jag har Holmlunds vulkanutbrott att tacka för den ökade spridningen!

Det systematiska smutskastandet
Om man ska vara lite allvarlig (vilket man ju ska) så är det ändå viktigt att stanna upp här. Samtidigt som Holmlund hängde ut mig bedrev han en kampanj mot en anonym bloggare som också bloggar om kommunpolitik. I detta fall menade Holmlund att bloggaren var feg som valde att blogga anonymt och påstod att bloggen stred mot VK:s regler och borde stängas. Men behandlingen av mig, som inte är anonym, visar ju vad som händer med personer som säger ifrån öppet. Hade denna bloggare trätt fram hade Holmlund naturligtvis hängt ut även denna person och försökt smutskasta och på andra sätt föra fokus från det bloggaren diskuterat. Det faktum att INGEN i socialdemokraterna markerade mot Holmlund i denna situation visar förstås att det är såhär man vill ha det. Meningsmotståndare ska krossas och då behövs någon som Holmlund som inte begränsas av folkvett och etikett.
Jag är övertygad om att man låter Holmlund hållas för att han fyller en funktion: När han vräker ur sig saker om meningsmotståndare flyttar han fokus från sakfrågan och kritiken mot kommunledningen till ett ”bråk”.

Vi andra, som vill ha en öppen diskussion och debatt bör förstås oroa oss över det här klimatet. Vad tror ni att den omilda behandling som jag, den anonyma bloggaren och andra har utsatts för sänder ut för signaler? Tror ni att det uppmuntrar exempelvis anställda i Umeå kommun eller personer i andra politiska partier att lyfta fram missförhållanden eller kritik? Knappast. Det skapar ett ängsligt och otryggt klimat som pressar takhöjden i den lokala debatten ytterligare snäpp nedåt.

Hur går vi vidare?
Rösta inte på socialdemokraterna eller moderaterna i kommunvalet på söndag. Låt det bli en signal till ledningarna för ”Umeandans” partier att vi är trötta på fulspelet, på att s och m gör upp om politiken vid sidan om, på att man saboterar insyn i beslutsprocesser genom hemliga möten eller undanhållande av offentliga dokument och på att man istället för att delta i den offentliga debatten tiger eller smutskastar. Men det är bara steg 1. Nästa steg är att fler av oss blir engagerade i viktiga frågor som rör lokalsamhället. Det finns en mängd föreningar, nätverk och organisationer som arbetar i den riktningen och de behöver fler aktiva. Det är föreningslivet som skapar den gemenskap och det engagemang som håller ihop samhället. Det är genom föreningar och nätverk som vi skapar band, formulerar gemensamma intressen och bevakar hur folkvalda brukar eller missbrukar det förtroende de förvaltar. Partierna då? Som jag skrivit tidigare är jag glad och tacksam över att det finns personer som är beredda att ta på sig förtroendeuppdrag för att hålla den lokala demokratin levande. Men det finns en poäng att inte gå in i ett parti ensam. Det gäller särskilt de jag känner som har gått med i socialdemokraterna för att ”påverka inifrån”. Den som går in själv där och inte rättar sig i ledet kommer att bli nermald. För att stå emot det trycket behöver man stöd av andra självständigt tänkande människor.

Med de orden: tack till er som läst mina inlägg, till er som tog mig i försvar under Holmlund-gate och till er som kommit med kloka inspel i diskussioner kring de inlägg som publicerats!

3 kommentarer

  1. Karl

    Tack, Johan, för en helt fantastiskt välskriven blogg. Jag instämmer i allt du skrivit och lovar på allt som är dyrt och heligt att inte lägga min röst på S eller M till helgen. Något som för övrigt är den här bloggens förtjänst!

  2. Joel

    Vill också tacka för en välskriven blogg. Är en av dom som hittade hit tack vare Holmlund…
    Oavsett våra eventuella skillnader i politisk hemvist så upplever jag att du sakligt har lyft viktiga frågor kring demokrati, beslutsfattande och anständighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.