Lindberg och Ågren inte mogna att leda en kommun

Några saker angående affären med den avskedade ekonomidirektören Susanne Aidanpää:

Hans Lindberg och Anders Ågren har som kommunalråd totalsågat ekonomidirektören som omdömeslös och därmed visat att den politiska ledningen stått bakom både avstängningen och sedan avskedandet av Aidanpää

När allmänheten, andra partier och lokalmedia påpekat att det finns ett allmänintresse i att veta varför ekonomidirektören utsatts för denna omilda behandling har Lindberg och Ågren gömt sig bakom personaldirektören och tillförordnade stadsdirektören Margareta Alfredsson och sagt att detta INTE är en politisk fråga utan ett arbetsgivarärende. Lindberg och Ågren har då skaffat sig den lyxiga positionen att hänga ut och påstå saker om den före detta ekonomidirektören samtidigt som de överlåtet åt tjänstemän att ta debatt och bemöta kritik i lokalmedia.

När Aidanpää skickat in en stämningsansökan har juristerna i Umeå kommun insett att det saknades tillräcklig grund för att avskeda henne och att det därför är bättre för kommunen att betala 1,2 miljoner kronor i ersättning för att slippa en rättsprocess. För om man nu varit så säker på att man gjort rätt så varför inte ta chansen att få detta bekräftat i domstol?

Vänsterpartiet och Arbetarpartiet har svarat med att kräva att den tjänsteman som varit drivande i affären – den tillförordnade stadsdirektören Margareta Alfredsson – ska avgå. I en logisk kortslutning till blogginlägg menar Lennart Holmlund att detta är ett bevis för att Vänsterpartiet ”inte är mogna att leda en kommun”. Men vänta nu… Lindberg och Ågren har attackerat en tjänsteman offentligt. Detta har de motiverat genom att hänvisa till uppgifter från tjänstemän – som personaldirektören och t.f. stadsdirektören – fört fram. När nu uppgifterna inte går att belägga borde det väl rimligtvis få konsekvenser för de som fört fram dem, t.ex. Alfredsson?

Detta är en i raden av bekräftelser på att Lindberg och Ågren kör med dubbla måttstockar i hur man behandlar tjänstemän. Medan vissa hängs ut i media, behandlas andra med silkesvantar. Sådant skapar en kultur av osäkerhet, ovisshet och otrygghet i en offentlig organisation där högt i tak betyder allt. Vad ska man dra för slutsats av detta? Lindberg och Ågren är bevisligen inte mogna att leda en kommun. Tvärtom verkar de ha noll koll.

En kommentar

  1. thedoctor

    Jag minns hur chockade både Alliansens företrädare, såssar och även arbetarpartister spelade när Tamara Spiric och även Lasse Jacobsson anklagades för att ha hängt ut och mobbat högt uppsatta tjänstepersoner.

    Jag minns också hur detta fortsatt att tjatas om och använts som ett slagträ mot hela Vänsterpartiet för underminera deras trovärdighet i allehanda frågor, även sådana som inte haft det minsta med det ärendet att göra.

    Jag minns vidare hur moderater gav sig på en socialdemokratisk tjänsteperson på BRÅ för öppen ridå och anklagade henne för att sitta på dubbla stolar.

    Det här med dubbla måttstockar har du verkligen rätt i. Men det är uppenbarligen bara vissa personer i vissa partier som har rätt att använda dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.