Johans nyheter

Hälften av kostnaderna för hälso och sjukvård i Sverige!

Sitter och summerar intrycken från kvalitétsmässan och politikerdagarna. Många intressanta föreläsningar och möten.

En intressant debatt innehöll en framtidsvision om hur vi ska klara kostnaderna för välfärden och då i synnerhet kostnaderna för hälso och sjukvård. Kjell-Olov Feldt vår tidigare finansminister uttryckte sin syn på ökat skatteuttag och mer arbetad tid mm. Han förespråkar återgång till fler statliga skatter för att klara kostnaderna framöver.

Vad som mer framkom på debatten var att vi idag klarar kostnaderna för vår hälso och sjukvård men har svårt att klara utvidgning av åtagandena. Detta hörs sällan i debatten utan regeringen talar om allt från boendegarantier till fritt val för en det ena och andra. Självklart ska vi höja kvalitén inom denna sektor över tid och via finansiering genom våra skatter, men regeringen fortsätter skattesänkartrenden och genom detta inskränks möjligheten till jämlik vård.

Vi ska värna vår välfärd som vi är så stolta över. Vi tar den för självklar men se upp! Vår nuvarande regering monterar ner steg för steg denna välfärd och det solidariska system som vi är ett föredömme för i hela världen.

Vad som ibland förs fram är dock våra höga kostnader för offentlig sektor och då för just hälso och sjukvård. Botemedlet från regeringen är entreprenad och fritt val. Då ska man också känna till att kostnaderna för just hälso och sjukvård uppgår till 8% av Sveriges BNP. Vad säger då det? Jo i jämförelse med USA och de 70% av befolkningen som har sjukvårdsförsäkring  belastar BNP med 16%. Det talar sitt tydliga språk att det är dyrare och når dessutom inte alla medborgare.

Varför ska vi då gå åt detta  håll som regeringen och våra lokala opposition så starkt förespråkar????.

I Vännäs jobbar majoriteten för att hela tiden utveckla vår hälso och sjukvård så att våra medborgare ska ha god tillgång och känna trygghet. Vår egen verksamhet är bra och ska ändå hela tiden utveklas då förutsättningarna och behoven ständigt ändras. Vi i majoriteten vill inte att våra skatter ska hamna som vinst i aktiebolag. Vi uppmuntrar bl.a ett utökat engagemang från alla våra medarbetare genom att stödja tillkomsten av fler sk. intraprenader.

3 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  Jo jo Johan. Majoriteten vill värna om god vård skriver du. Är det bara majoriteten? Vill påpeka att oppositionen också på ett förtjänstfullt sätt arbetar sida vid sida. Vi köper inte allt. Men bra mycke. Så alla goda tankar kommer inte enbart från majoriteten. Det finns det många bevis för.

  Sen vill jag med bestämdhet påtala att du i din beskrivning av vården, BNP, vårdvinster etc glömt två viktiga ingredienser för att det ska stämma. Dem återkommer jag med i ett blogginlägg.

 2. Hans-Inge Smetana

  Tala om vart pengarna tar vägen i kommunal drift. Ett externt bolag får aldrig bedriva vård om de inte är billigare än kommunen själv. Och ändå lyckas de bedriva vården med vinst. Vart tar då våra vinstpengar i kommunen vägen?? Kom inte med kvalitetsaspekten för det håller inte. Finns avarter inom kommunen i lika stor utsträckning. Våga testa för att få billigare vård inom kommunen.

 3. Alliansväljare

  Märkligt att socialdemokraterna tror sig vara bäst i att bedriva vården, när det inte ens har funnits något alternativ här i länet. Det är fullständigt vansinne att betala dyra skattepengar samtidigt som vårdkvalitén inte är lika god. Läkarbristen (som ju är skapad långt före alliansens seger för tre år sen) kostar enormt med skattepengar, samtidigt som skattebetalarna får sämre vård. Vad har Johan Söderling för kommentar kring detta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>