Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

På gränsen 2

Med föregående inlägg i åtanke bestämde jag mig för att skriva lite om ålder.

Vad är ålder egentligen? Ett mått med vilket vi mäter hur många gånger en person fullbordat ett varv runt solen? Ett koncept som hjälper oss att avgöra vem som får göra vad, och när? En moralisk mätsticka som med måttenheten år talar om för oss när en person är mogen att sota sin egen skorsten och ta hand om det skrot och skräp som har fastnat eller kommer att fastna där? Vad allting i slutändan handlar om gällande detta ämne är vilken ålder man ska  vara i för att vara redo att göra särskilda och åldersbegränsade saker som att bli av med oskulden och ta körkortet.

När jag var liten var ålder något som skulle väga mot hur man uppträdde, vad man sysslade med och hur man tyckte, tänkte och agerade kring bl.a. detta. När jag var 8 var det helt otänkbart att en vuxen man, min far exempelvis, skulle kunna ertappas med att i tjutande skratt utöva underhållningsvåld i form av tv-spelsburet hockeyslagsmål med sin förstfödde son.

Människor i en annan ålder än en själv är intressanta. Av fler anledningar än jag orkar och kan komma på i detta nu men här är några. Någon som är äldre har sett, hört, upplevt och kan mer än jag och många av de i min egen ålder. De berättelser, anekdoter och minnen som en äldre person bär på kan te sig filmiskt i backspegeln och sett ur en ungt naiv människas ögon upplevas som en helt annan värld(som det ju faktiskt var) fastän saker då rätt ofta var lika vardagliga som de vi till vardags omges av idag. På motsvarande sätt kan en yngre människas syn på livet vara uppfriskande, kännas ovant ny och därför inte lika inrutad och förutsägbar sett ur ett par gamla glasögon. I sällskap av en orädd visionär med hela livet framför sig ter sig nuet påminna mer om ett då.

Men. Ålder är i ärlighetens namn ett jävla dilemma. De som är för unga för att ta del av ett genom åldergräns otillgängligt evenemang söker nya sätt att forcera sig in i en värld de enligt lag inte ännu får ta del av. I andra änden av ålderspannet men likväl med samma tänkta evenemang i åtanke försöker äldre människor genom diverse knep och tilltag framställa sig som yngre än de i själva verket är. Och de flesta är med i den här cirkusen, på ett eller annat sätt. Åldergränser skjuts gång på gång fram och tillbaka beroende på vilka trender och händelser som omger samhället. Åldergränsen för körkortet ifrågasätts. Systembolagets regler sätts i förhållande till krogarnas serveringstillstånd och utskänkningsfilosofi. Och mitt i allt detta blomstrar modebranschen i generations- och åldersgränsöverskridande färger som i trenders ärende har fritt spelrum så länge man bortser från föräldrars sviktande moral och uppfostringstankar. Ålder drabbar alla, men ingen vill kännas vid det. Så innan du bestämmer dig för att försöka vara äldre än du är, kom ihåg att ingen torkar dig i rumpan som din mamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.