Sista kvällen på VK

Av , , Bli först att kommentera 0
unnamed (2)

Yep, that’s me.

Ikväll gör jag mitt sista arbetspass på Västerbottens-Kuriren. Jag har sökt och fått en tjänst på Sveriges Television här i Umeå, som onlinespecialist. På måndag börjar jag där. Det ska bli en spännande utmaning att börja om på ny arbetsplats, efter hyfsat många år på Västerbottens-Kuriren. På VK har jag kamperat med många kollegor som jag fått lära känna, både som skickliga yrkesprofiler och som människor.

På grund av skiftet av arbetsplats kommer jag att ändra min profil lite i sociala medier. Nya kontaktvägar och så vidare, men jag behåller twitter-kontot förstås. Hur jag gör med denna blogg har jag inte riktigt bestämt än, men det lutar nog åt att den får ligga kvar som den är tills vidare, troligen utan uppdateringar.

 

Bli först att kommentera

Tragedin

Av , , Bli först att kommentera 0

Det har varit tunga dagar bland journalister på VK och Folkbladet – och även andra kollegor. Journalistskrået är inte så stort och när en händelse inträffar som mordet på Elin Falk i Lycksele så påverkas många. Förutom den enorma förlusten för familj, släkt och vänner så har många inom journalistiken också sorg – många har haft kontakt med Elin Falk, på ett eller annat sätt. Jag har flera minnen av henne genom åren, och var bekant med henne som man är med många kollegor; inte så djupt, man byter vardagligt snack emellanåt då man råkar stöta ihop. Jag inser att jag inte är rätt person att beskriva henne här, då jag kände henne för ytligt. Så sent som i fredags mötte jag henne, för första gången på länge, då hon passerade ut när jag var på väg in i VK-huset. Glad, på språng. Två dagar senare arbetade jag, med flera, med att skriva om nyheten om hennes död.

flagg

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Mello-PR-jippo

Av , , Bli först att kommentera 0

Såg detta: En bra kritisk granskning av ett inlägg som blev viralt. Jag snuddade samma tanke då jag såg det på Facebook (verkade för bra) men glömde snabbt bort detta. Fredrik Strömberg gick vidare.
Det som såg ut som ett slagfärdigt svar till en nätrasist kom mer att likna en kallt beräknande PR-kupp inför Melodifestivalen.
Se vad det handlar om här!

Emanuel Karlsten har pratat med den utpekade sångaren. Läs intervjun här.

Bli först att kommentera

Tycka utan att kränka

Av , , Bli först att kommentera 2

Många gånger irriterar sig artikelkommentatorer över att VK inte godkänner allt, eller framför allt inte just deras kommentarer.

Jag försökte mig på att ge ett svar i helgen då jag jobbade. Men jag vet sedan tidigare att det är ett Sisyfosarbete, det vill säga går man i svaromål så kommer bara nya frågor. Jag är ändå av den åsikten att en tidning som VK ska svara på rimliga frågor och vara öppen med arbetsmetoder och etiska ställningstaganden, i den mån det är möjligt.

Ett problem dock är att många som kommenterar, eller i alla fall vissa som kommenterar, artiklar inte är medvetna om att det inte är okej att skriva vad som helst. Det känns som att det är viktigt att gång på gång påpeka i diskussionstrådarna, att det som skrivs och publiceras har betydelse, att det påverkar andra och att det kan kränka människor. Kanske människor som har ställt upp i tidningen för att berätta sin historia, eller om en känslig händelse – att de personerna sedan ska utstå gatlopp i kommentarerna av anonyma nät-tyckare (eller näthatare emellanåt) känns inte rättvist.

Det finns många som vill tycka väldigt hätskt, i skydd av anonymitet. Där går vi som modererar kommentarer in och läser, bedömer och kastar det som inte uppfyller kraven. Att det skulle handla om censur är naturligtvis nonsens. Det finns ingen given rättighet att skriva vad som helst i en nättidning som tar publicistiskt ansvar. Rådet är att starta egna bloggar för att skriva vad man vill – och då också få ta ansvaret själv om man bryter mot någon lag.

kommentarer

Osannolik julvecka

Av , , 1 kommentar 0

Så har en jul- och nyårsledighet förflutit. Det blev några veckor borta från VK-redaktionen, på måndag börjar jag jobba igen. Men det blev inte den ledighet jag hade planerat.

Nu ska jag vara lite krånglig och dirigera er vidare, om ni vill läsa mer: Här har jag berättat vad jag har upplevt under julveckan.

1 kommentar

Fulaste julen

Av , , Bli först att kommentera 0

Lite skoj så här veckan före jul.fult

Skicka in din egen fulaste julbild till VK – klicka här!

Bli först att kommentera

Av , , Bli först att kommentera 0

storify

Då och då använder jag verktyget Storify, som jag gillar skarpt.

I kväll fick jag anledning igen. Jag bollade ut en fråga på Twitter, och fick en lång rad av svar. Det ville jag sammanställa i läsbart skick, och då är Storify bra.

Här hittar du det hela: Varumärkesskydd och journalistik

Bli först att kommentera

Exklusivt

Av , , Bli först att kommentera 0

Kunde inte låta bli här om dagen att pika min tidigare tidning, NSD, som lade ut på Facebook om en ”exklusiv” intervju.

Jag kollade och kunde inte se det exklusiva. Tänkte; kanske är det en känd person som talar ut bara i NSD? Så jag googlade namnet. Och hittade samma person intervjuad om samma ämne i tidningar i Dalarna.

Inte exklusivt, vad jag kan bedöma. Påpekade det för NSD via Twitter. Dagen därpå var Facebook-inlägget borta.

Vårda och värna om det som är verkligt exklusivt, annars blir själva ordet betydelselöst. Och läsarna tröttnar på falsk marknadsföring.

 

Bli först att kommentera

Berlinmuren

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag gick på journalistutbildningen vid Kalix folkhögskola när Berlinmuren föll.

Det som slår mig nu och kanske även då, var att det var inte vi blivande journalister på folkhögskolan som såg det självklara och uppenbara som måste göras – åka dit när historia utspelar sig. Nej, vi tragglade på med offentlighetsprincipen, fotoutbildning och så vidare.

Det var i stället folkhögskoleutbildningen för personer med läs- och skrivproblem som tog det djärva beslutet, skramlade ihop och åkte. Jag är imponerad än idag av deras beslutsamhet, och att de tog sig iväg för att se när Europas historia skrevs om i realtid.

Senare samma år, vid jul, minns jag att Rumäniens diktator Ceausesco avrättades. Det var stora krafter i svängning när frihetsvindarna blåste över Öst-Europa.

(Plus-artikel om hur VK åkte till Berlin 1989 finns här).

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Favorisering

Av , , Bli först att kommentera 0

Ibland klickar man ”favorit” på vissa tweets. Det kan vara av flera skäl, inte nödvändigtvis att man tycker att det var något särskilt bra man läst utan kanske mer ett slags bokmärke: Men ibland just därför.

Här är min favoritlista. Trevlig helg.

Bli först att kommentera