Ljög sig in i medierna

En lustig men skrämmande – och för journalistiken pinsam – berättelse om hur lätt det kan vara att ljuga sig rakt in i de tyngsta massmedierna, läste jag här.

Amerikanen Ryan Holiday, som bland annat skrivit en bok om manipulation av massmedia, utgav sig i ett forum på nätet för att vara expert på i princip vad som helst: barfotagång, vinylskivor, sömnproblem och finansmarknaden. Medierna nappade i stor skala. Han fick fler frågor att besvara än han hann med.

En lärdom för alla journalister, då webbklicken blir allt viktigare och kvaliteten i det publicerade kan drabbas när för många genvägar tas. Enkel källgranskning slarvades bort. Journalisterna gör inte sitt jobb, menar Ryan Holiday i artikeln länkad ovan.

Till och med New York Times tvingades göra en rättelse och konstatera att Ryan Holiday helt enkelt blåste dem i tidigare version av artikeln.

Tänkvärt citat ur artikeln: “A well made article and a poorly made article both do clicks the same way”.

Ryan Holidays egen hemsida hittar man här.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. birgitta

    Tack för intressant artikel !
    Intressant även att läsa på hans hemsida.
    Ännu intressantare blir det om journalistiken tar tillbaka sökandet efter det sanna och gör bättre research.
    Vi som läsare är ju även ’dessa Klickare’ och med tanke på hur snabbt information flyger här på nätet blir det svårare och svårare att hitta ’sina’ källor och ’sina’ mediekanaler man litar på och kan följa med intresse.
    /Tack för ordet // bm
    ps min lilla sida länkade jag bara för att jag startat en fbsida för Tomtebo och hoppas på att så sakta kunna bygga upp den så att även vi här i utkanten kan ha en gemensam mötesplats,,,eftersom Tomtebo är en väldigt isolerad ’förort’ utan gemensam informationskanal förutom kiosk och pizzeria då…
    Ja, bloggen heter ’Tomtebo’
    förlåt om jag spammar , inte min avsikt alls , det var din artikel jag föll för 🙂

  2. birgitta

    Fint!
    Ja det blev en bonus på kommentaren , hade jag vetat det finns det risk jag inte tordas länka alls.
    Men det är semestertider nu och folk engagerar sej ännu mindre i det mesta.Hoppas på att hitta fler grannar som hittar sidan , det kan ta tid. Sen gäller det att göra det bästa av den , kanske bara ha som lokal /nätbunden / anslagstavla för området ? mvh bm

  3. Pingback: Kolla källan | Jonas blogg

  4. Mediemänniskan

    Ett intressant ämne – om än inte svartvitt. Det är lätt att säga att journalister ska göra bakgrundskontroller på alla som intervjuas – självklart tycker jag det också – men frågan är vad som är praktiskt möjligt. Den absolut största skulden för att något blir fel har bedragaren, tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.