Jonathan Brinkeback (S)

SSU Vännäs höstschema

Av , , Bli först att kommentera 6

SSU Vännäs har en spännande höst till mötes med allt ifrån kommunalråd och riksdagsledamöter som kommer på besök till film- och spelkvällar. Vid samtliga tillfällen träffas vi vid ABF Vännäs. Vi kommer också syssla med kampanjer, läger, styrelsemöten och medlemsutbildningar men här är resterande höstens inplanerade träffar:

12 oktober, kl. 18.00: SSU Västerbottens nya ombudsman Otto kommer på besök och pratar om hur man som ungdom och gräsrot kan påverka det samhälle vi lever i. Därefter spelkväll.

23 oktober, kl. 17.30: Hamburgarkväll och fotbollsmatch mellan SSU och S i Vännäs!

2 november 18.00: Riksdagsledamot Helen Pettersson kommer och pratar om klassamhället i vår tid! Därefter filmkväll.

16 november 18.00: Johan Söderling, Vännäs kommunalråd kommer på besök och pratar om politiskt arbete i Vännäs. Därefter spelkväll.

30 november 18.00: Irma Olofsson, SSU Västerbottens ordförande kommer på besök och pratar om lokal påverkan. Vi har en workshop där vi diskuterar vad vi kan göra i Vännäs. Därefter filmkväll.

14 december 18.30: Jullovssmöte och tårta! Planering inför nästa termin!

SSU Vännäs en växande förening och mångfalden är vår styrka! Alla är välkomna på mötena! Hoppas vi ses!

Bli först att kommentera

1:a maj i Vännäs

Av , , Bli först att kommentera 7

Arbetarrörelsens första maj i Vännäs gick i gemenskapens tecken. Det var mycket trevligt med appeller från mig och Emrik Conradzon från Ung vänster. Susanna Gideonsson, fackförbundet Handels ordförande höll tal. Här kommer bilder från dagen och min appell i sin helhet!

” Mötesdeltagare, kamrater! Jag är tacksam för att jag har möjlighet att uttrycka min yttrandefrihet här idag.

Jag är glad att vara en del av SSU i Vännäs,Västerbotten och i Sverige på grund av dess framtidsvisioner och strävan efter att bygga ett rättvisare samhälle. Jag är stolt över att jag tillhör ett parti som tydligt strävar efter ett jämlikare samhälle.

En sak som jag brinner för är att alla ska ha möjligheten att utbilda sig. För några veckor sedan antog moderata studenter ett förslag om att införa studieavgifter för utbildning på universitets och högskolenivå. Avgiften ska enligt förslaget kunna uppgå till 50 000 kronor per termin och den ska bekostas av eleven själv. Vill du läsa en treårig utbildning skulle det alltså kosta upp mot 300 000 kronor.

Jag tycker att detta förslag är ett hån mot Sveriges ungdomar. Detta är ett hot mot den välfärdsstruktur vi ofta tar för givet i Sverige; rätten till utbildning och rätten till frihet, för utbildning ger ju frihet. Om alla har rätt till gratis och lika utbildning med studielön som basinkomst, då har alla individer möjlighet att utbilda sig och kan därigenom skapa en frihet långt bortom föräldrarnas resurser.

Det socialistiska samhället är fullt av förslag som befriar individens valmöjligheter. Individens frihet skapas genom gemensam trygghet och lika rättigheter. Ja frihet handlar om valmöjligheter, inte om kapitalets tvångssystem som begränsar den.

Ja denna jämlika frihet och framtid som socialismen bär är något jag verkligen vill slå värn om i denna appell.

Kvinnor ska ha samma lön som männen. Arbetslösa ska få det stöd de behöver för att för att kunna föra en värdig tillvaro och de ska få hjälp att snabbt kunna ta sig tillbaka till arbetslivet. Den som blir sjuk ska få den vård han eller hon behöver och inte för snabbt tvingas ut i arbetslivet. Flyktingar som kommer hit till vårt land ska bemötas med solidaritet.Oavsett om man är ung eller gammal ska man kunna känna framtidstro.

Hur gör vi denna framtid möjlig och till en verklighet? Genom att stå tillsammans, I Februari fick jag ett Alla hjärtans dag kort från SSU, där stod det” Tro på din styrka tillsammans med andra”. Tillsammans är vi starka.

Jag vill avsluta med ett citat från partikongressen 1969, då sa Olof Palme:

”Jag har flera gånger sagt att jämlikheten inte är ett tillstånd, utan en färdriktning för politiken. Men färdriktningen är viktig. Den skall vi hålla fast vid.”

Han citerade den engelske socialisten Tawneys ord att ’det som betyder något för ett samhälles friskhet är det mål som dess ansikte är vänt mot’. Och han konstaterade: ”Den svenska socialdemokratins ansikte skall vara vänt mot en framtid präglad av jämlikhet och fri gemenskap mellan människor.”

mms_img420574941 mms_img8023514341 mms_img-1929041365 mms_img1464661302 (1) 4 3 2 1

 

Bli först att kommentera

SSU Vännäs vårschema

Av , , Bli först att kommentera 8

SSU Vännäs har en intressant vår till mötes med allt ifrån kommunalråd och riksdagsledamöter som kommer på besök till filmkvällar och bowling. Vid samtliga tillfällen träffas vi vid ABF Vännäs. Vi kommer också syssla med kampanjer, läger, styrelsemöten och medlemsutbildningar men här är vårens inplanerade träffar:

15 mars, 18.30: Kvällens ämne handlar om lokal påverkan med SSU:s distriktsordförande Paulina Granberg. Därefter har vi filmkväll.

29 mars, kl. 13.00: Fotboll i Liljahallen.

12 april, 18.30: Johan Söderling, Vännäs kommunalråd kommer på besök och pratar om kommunalt arbete, hur KF funkar och Vännäs utmaningar & framtid. Därefter har vi spelkväll.

26 april 18.30: Alejandro Caviedes, fackförbundet Kommunals ordförande i sektion Umeå pratar om ideologi & fackligt arbete. Därefter har vi filmkväll.

10 maj: Biljard eller bowling i Umeå. Mer info kommer på facebooksidan.

24 maj 18.00: Riksdagsledamot Björn Wiechel kommer och pratar om  folkrörelse, folkbildning och kulturpolitik. Därefter spelkväll.

7 juni 18.30: Sommarlovsmöte och tårta! Planering inför nästa termin!

SSU Vännäs en växande förening och mångfalden är vår styrka! Alla är välkomna på mötena! Hoppas vi ses!

1798362_763690960307810_2067894535_n[1]Utskrift

Bli först att kommentera

SSU Vännäs riksdagsresa

Av , , Bli först att kommentera 5

Under de senaste två dagarna har några SSU:are från Vännäs varit på en riktigt härlig riksdagsresa till Stockholm. Resan var både  händelserik och lärorik. Vi har träffat Ellinor Eriksson som är ordförande för hela SSU. Vi har besökt socialdemokraternas och SSU:s partikansli och fått en inblick i det arbetet. Vi har sett en interpellationsdebatt i riksdagen som handlade om Bromma flygplats. Vi har även fått rundvisningar i riksdagshuset utav Isak From och Veronica Lindholm som båda är Västerbottniska riksdagspolitiker och vi har hunnit se huvudstaden.

Stort tack till alla inblandade som tagit del och möjliggjort resan. Föreningen är nu många erfarenheter rikare och är supertaggade på att göra både Vännäs och Sverige än rödare.
Nedan kan ni se ett par bilder från resan. Fler bilder finns på SSU Vännäs facebooksida. För ett par veckor sedan höll jag tal på förintelsens minnesdag. Ett event som socialdemokraterna i Vännäs anordnade. Jag lägger även upp en bild från det eventet.

1 2 3 4 6 20150127_173007 (2)

Bli först att kommentera

Årsmöte SSU Vännäs

Av , , Bli först att kommentera 5

Idag har SSU Vännäs haft årsmöte där vi gått igenom det föregående verksamhetsåret och valt en ny styrelse. År 2014 är ju ett minnesvärt år av flera anledningar. Dels för att föreningen fått en nystart och att vi till dags dato har ca 35 medlemmar. Minnesvärt är också det stora engagemang som många SSU:are i kommunen visat, särskilt vid EU- valet och riksdagsvalet där vi bland annat deltog i skolvärvningar, dörrknackningar, skoldebatter och valstugearbete.

Under dagens årsmöte blev jag återvald som ordförande vilket är väldigt glädjande och jag tackar för förtroendet från världens bästa ungdomsförening. Nedan redovisas övriga styrelsemedlemmar som ska driva föreningen framåt:

Kassör: Rebecca Hellsten

Sekreterare/ Ordinarie ledamot: Hosein Jafari

Ersättare: Nematullah Ibrahimi & Habibullah Ghaiby

Föreningen kommer under året som komma skall bedriva ungdomspolitik, ha studiecirklar, sporta i Liljahallen, åka på en riksdagsresa till Stockholm, skolvärva, åka på läger, spel & filmkvällar och mycket mer.

Bli först att kommentera

Ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden & extraval 22 mars

Av , , Bli först att kommentera 8

Idag blev jag invald till ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Vännäs kommun. Det är riktigt glädjande och nu ska jag förvalta uppdraget i god anda för Vännäs bästa.

Den 22 mars är det dags för extraval på grund av borgarnas blockpolitik och Sverigedemokraternas maktspel. Vi har en ny politisk karta som medför att samarbete och konsensusfattande måste vara ledord för att hålla borta de rasistiska och nyfascistiska strömningarna från det svenska samhällsklimatet. Samarbeten & breda överrenskommelser från samhällets olika falanger har alltid varit Sveriges styrka och dessa ledord blir allt viktigare i framtiden. För just nu stagnerar Sverige med SD:s maktspel och borgarnas blockpolitik.

Vad Sverigedemokraterna visar med sitt agerande i budgetnedröstningen är att hatet gentemot invandrarna övergår kärleken till Sverige och dess invånare. Sverigedemokraterna med sin nyfascistiska enfråge- politik demonstrerar tydligt att det enda som står på deras agenda är just hatet mot invandrarna och att detta hat övergår alla andra samhällsfrågor. Därför är sverigedemokraternas politik inte bara ett hot mot människans lika värde och ett solidariskt samhällsklimat, sverigedemokraternas politik är även ett hot mot sjukvården, skolan, ekonomin, välfärden etc. För vad är det SD röstade emot i regeringens budget?

Jo, gratis medicin för barn, sänkt skatt för pensionärer, att arbetslösa får höjd a-kassa, cancersjukas rätt att inte bli utförsäkrade, 18 000 nya utbildningsplatser, 2 miljarder till sjukvården, 2,7 miljarder till jämlik skola, 4 miljarder till att sänka arbetslösheten. Detta är några av de politiska åtgärder som fanns i regeringens budget men som nu röstades emot och som kommer att påverka människors liv.

Socialdemokratin kommer inte vika ner från den politik där solidaritet är en ledstjärna. Valet i mars är en fråga om våra gemensamma rättigheter i samhället. Vi är alla beroende av ett samhälle med ett gemensamt trygghetssystem och vi socialdemokrater kommer att slåss för de utsatta grupperna i samhället. Arbetslösa och sjuka ska inte leva i utanförskap och rädsla för att bli utförsäkrad. Sverige har inte råd med fler nerskärningar & ökade klyftor. Sverige behöver en politik för ökad jämlikhet, ekonomisk utjämning, förbättrade arbetsvillkor och satsningar på den gemensamma välfärden som alla är del utav.

Valrörelsen mot valvinst i mars har redan börjat i Vännäs. På söndag kl.13 har SSU valrörelseplanering, julavslutning & sport i Liljahallen och på måndag nästa vecka planerar SSU att kampanja på Liljaskolan. SSU i Vännäs har som mål att dubblera medlemsantalet till valet i mars så slut upp i kampen för våra gemensamma rättigheter och en stark välfärd som vi alla tjänar på.

10805826_10153964165368521_417655326753202822_n[1]

Bli först att kommentera

SSU i Vännäs växer!

Av , , Bli först att kommentera 11

För det första så känns det fantastiskt med en ny regering och en statsminister som sätter rätt prioriteringar. Skola och välfärd före skattesänkningar. Jag är övertygad om att Sverige är på rätt väg nu!

Och samma sak kan man säga om ungdomsföreningslivet i Vännäs. SSU i Vännäs har dubblerat antal medlemmar under valrörelsen och är idag cirkus 35 medlemmar. Det är fantastiskt kul! Medlem eller ej så kan man delta på ALLA aktiviteter som SSU i Vännäs anordnar. Nedan följer ett schema över höstaktiviteterna i Vännäs.

Schema över höstens aktiviteter fram t.o.m. januari:

Söndag 12/10 kl. 13.00 Tema: Socialdemokratins & SSU:s historia och grunder, del 1, ABF (Kommendörsgatan 4B).

Söndag 19/10 kl. 13.00 Sport i Liljahallen

Söndag 26/10 kl. 13.00 Tema: Socialdemokratins & SSU:s historia och grunder, del 2 ABF (Kommendörsgatan 4B).

Söndag 2/11 kl. 13.00 Sport i Liljahallen

Söndag 9/11 kl. 13.00 Tema: Sverigedemokraterna & främlingsfientligheten, ABF (Kommendörsgatan 4B).

Söndag 16/11 kl. 13.00 Sport i Liljahallen

Söndag 23/11 kl. 13.00 Tema: Feminism och jämställdhet, ABF (Kommendörsgatan 4B).

Söndag 30/11 kl. 13.00 Sport i Liljahallen

Söndag 7/12 kl. 13.00 Tema: Tema: Miljö och grön socialism, ABF (Kommendörsgatan 4B).

Söndag 14/12 kl. 13.00 Sport i Liljahallen & SSU
Vännäs tar JULLOV

Vi åker också på läger, har filmkvällar, sportar och mycket annat! Vid samtliga gånger vi träffas kan man få hjälp med läxor och CV- skrivning! Snacks och fika bjuds det också på! Det är bara och komma förbi eller höra av dig på 0738091238, jonte.brinkeback@hotmail.com

1798362_763690960307810_2067894535_n[1]

 

Bli först att kommentera

Replik på Smetanas (KD) felaktiga utspel

Av , , 6 kommentarer 16

Hans- inge Smetana (KD) kom tidigare idag med ett utspel om att SSU bryter mot regler och principer! Detta är fullständigt felaktigt och bygger på okunskap. Jag tycker att det är allvarligt att personen ifråga inte kontaktar SSU innan han kommer med en sådan allvarlig beskyllning! Detta är förtal! Smetana menar att SSU har lagt material inne i vallokalerna bredvid valsedlar, att vi klistrat upp lappar i vallokalen och att vi i princip trakasserar folk in i vallokalen vilket är helt och hållet en lögn. Det finns inte en uns sanning i påståendet.

 

SSU har idag kampanjat och delat ut SSU material och information kring min personvalkampanj. Vi har stått utanför lokalen där vi har frågat allmänheten om vi får dela ut material och en uppmaning till de kringgående och lyckönskat dom i deras val! Vad privatpersonerna ifråga då gör med materialet vi delar ut när de kommer in i vallokalen kan inte vi ansvara för och skulle material ha blivit placerade bredvid valsedlar är detta olyckligt.

 

Smetana menar att valfriden är bruten på grund av 2 anledningar. Dels SSU:s kampanjande utanför vallokaler och att Johan Söderling & Sonja Eriksson kampanjar med bil och högtalare. Detta är fullkomligt befängt av en enkel anledning. Valet är idag och det är idag valet ska vinnas. Vi i SSU kör ända in i kaklet pga. att vi vill ha förändring. Vi vill ha en regering som inte prioriterar skattesänkningar före satsningar på skola och välfärd. Vi vill inte ha 4 förlorade år till av ogenomtänkta reformer! För oss är det givet att ALLA partier ska få kampanja på valdagen!

 

Tyvärr känns detta som valstrategi och fulspel! Smetana, var god och fundera över hur snabb du är på att värdera om huruvida personvalskampanjer får bedrivas kring vallokaler! Cirkus 10 meter ifrån ingången till Liljaskolans vallokaler hänger nämligen en skylt där det tydligt står ”kryssa Hans – inge Smetana” (se bilden nedan). Var god i framtiden och fundera ett tag innan du häver ur dig felaktiga påståenden! Tack!

IMG_0684

 

6 kommentarer

Skolval Liljaskolan & SD och främlingsfientligheten

Av , , Bli först att kommentera 10

I torsdags deltog jag i min första stora debatt där jag representerade SSU inför ca 300 Liljaelever i Medborgarhuset i Vännäs. Det var en ny och lärorik upplevelse och jag är glad över att skolorna möjliggör den här typen av möten för unga politiker eftersom det är ytterst viktigt att väcka ett politiskt intresse hos ungdomar.

 

Skolvalsresultatet som kom igår var glädjande till det faktum att socialdemokraterna blev största parti med nära 34 % av rösterna. Ni kan se resultatet på följande länk: http://www.liljaskolan.se/nyheter/resultat-skolvalet-liljaskolan. Vad som dock är ytterst beklämmande och skrämmande är att sverigedemokraterna fick ca 27 % av rösterna och blev därmed det näststörsta partiet! Därför vill jag uppmana alla att bekämpa sverigedemokraternas antisolidariska politik och främlingsfientlighet på alla plan i samhället! Sverigedemokraten beskyller invandrare för i princip alla samhällsproblem. Detta är fullkomligt absurt och orealistiskt. Vi kan jämföra det med en som elev sätter sig till rätta inför ett prov och finner olika frågor som utmynnar i olika resonemang. Trots det så skriver denna elev samma svar på exakt alla frågor. Samhället och detta prov är givetvis betydligt mer komplicerat än så och denna elev skulle givetvis bli underkänd. Nu är det dags att vi synar sverigedemokraternas politik och ger den underkänt.

 

Sverigedemokraterna utmålar ofta sig själv som den ”svenska identitetens” främsta företrädare men de har ofta svårt att benämna vad som är svenskt. För vad är svenskt? Den svenska politiska modellen har kännetecknats av solidaritet och öppenhet. Att alla ska känna trygghet och möjligheter i samhället. Sverigedemokraterna är inte bara Sveriges största integrationsproblem utan deras politik är därmed det största hotet mot just den svenska modellen och välfärden i modern svensk politisk historia.

 

I rasistens samhälle så går ingen säker. Nazister och rasister har genom historien haft dödslistor på både socialdemokrater och fackföreningsmän till likaså homosexuella som borgare och oliktänkande. Främlingsfientlighet är helt beroende av misstro och missnöje. Idag är det invandrare och flyktingar som är syndabockar, men vilka fler är morgondagens syndabockar för sverigedemokraterna?

 

Vid debatten framgick det allt tydligare vad högerpolitiken ställer till med i Sverige. Människor blir utförsäkrade, inkomstklyftorna ökar både mellan könen och generellt, fattigdomen ökar samt så är ungdomsarbetslösheten högre än när regeringen tillkom till makten. Människors möjligheter och att kunna uppnå sina mål och drömmar har avsevärt försämrats. Högerpolitiken har ökat klyftorna i samhället under 8 års tid och det är dags för förändring.

 

Socialdemokrater har alltid betonat frihet för ALLA i samhället oavsett ekonomisk och social bakgrund och det är precis det socialdemokrater alltid till det yttersta kommer att kämpa för. Men frihet är inte bara en formell rättighet. För mig som socialdemokrat handlar frihet om vilka möjligheter alla i samhället tillges. Både sociala och ekonomiska sådana. Politiken måste därför bana väg för att alla människor ska tillges möjligheter att nå just sina drömmar och mål. Och jag vill än en gång klargöra att där borgarna river ner välfärden, där ska socialdemokrater bygga upp den och där rasister sprider hat så socialdemokrater sprida solidaritet människor emellan.

 

Ungdomar ska rösta på socialdemokraterna av många anledningar men här ska jag punkta upp de 3 viktigaste områdena:

  • Jobben: Vi vill införa 90- dagarsgarantin där unga garanteras jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagars arbetslöshet och vi vill investera i välfärden.
  • Skolan: Vi vill minska klasserna till storlek, vi vill införa allmän läxhjälp, vi vill kvalitetsinvestera i högskolan och utöka antalet platser på högskolorna med 22 500 platser, vi vill införa en obligatorisk gymnasieskola och vi vill att alla genom studiemedel ska kunna ta körkort.
  • Bostäder: Vi vill göra det enklare att bygga och framförallt investera i hyresrätter där unga har råd att bo.

Jag vill också påminna er om att utnyttja er demokratiska rättighet OCH skyldighet & rösta imorgon. Jag vill avsluta med att referera till ett av mina favoritpolitiskacitat ”om du inte använder din röst så använder andra din tystnad”.

untitled

 

Bli först att kommentera

SD och deras hatretorik är ett hot mot solidariteten

Av , , Bli först att kommentera 10

Sverigedemokraterna är ett parti vars usla människosyn riskerar att genomsyra hela samhällsklimatet om de får stå oemotsagda. För vad händer i förlängningen om vi accepterar en människosyn där inte alla har samma värde och där människor utmålas som belastningar. Sverigedemokraterna säger sig ofta vara för generell välfärd trots sin osolidariska politik men vad säger att sverigedemokraterna inte är kapabla att hitta nya syndabockar?

Idag är det invandrare och flyktingar som är syndabockar men imorgon kan det lika gärna vara långtidssjukskrivna, arbetslösa eller oliktänkande. Att göra invandrare som specifik samhällsgrupp till syndabockar är en metod som används för att söndra och härska. SD:s främlingsfientlighet behöver otrygghet och misstro för att växa. Därför ska socialdemokratin bemöta rasismen med jämlikhet, solidaritet och kampen för allas lika värde oavsett hudfärg eller ekonomisk bakgrund.

Sverige ska vara ett land som bryr sig om utsatta människor i vår omvärld! Jag vill att vi bygger ett land där solidaritet är en ledstjärna, där vi förklarar för alla varför vi ska betala skatt och där vi låter skatten ge välfärd till alla. I ett internationellt perspektiv är Sverige ett rikt land, vi har råd att dela med oss om alla ställer upp solidariskt. Jag vill även klargöra att där sverigedemokrater river ner ska socialdemokraterna bygga upp och där sverigedemokrater sprider hat ska socialdemokrater sprida solidaritet!

Bli först att kommentera