Politisk paria får näring av isoleringen

Extremistiska åsikter och handlingar tycks, vad jag kan bedöma, vara i tilltagande ?

Att det resulterar i avståndstagande och fördömanden visar väl bara på ett demokratiskt friskhetstecken?

Men det är en annan sak som jag inte riktigt tycker stämmer överens med tanken bakom allas lika värde, som är något de flesta påstår sig stå upp för.

Det är tendensen att klassa ut och vägra kommunicera med de som har åsikter man inte vill eller törs bemöta.

Hur effektivt blir det att i en demokrati utesluta all samverkan med ett annat parti ?

Jag menar att ett politiskt parti består av medlemmar med en variation av åsikter och uppfattningar.

Ju närmare man kommer den enskilde individen, desto lättare att förstå och påverka varandra.

Att vägra samtala, påverka och samverka med representanter för extrema konstellationer, leder till isolering och fritt spelrum att utveckla bisarra ideologier än djupare.

Se bara hur Nordkorea i sin isolering klarat av att totalindoktrinera hela samhällsorganismen och införa ett intolerant repressivt system för oliktänkande.

Att generellt vägra samverka med vänsterpartister och sverigedemokrater i frågor där detta vore möjligt, kan knappast sägas stå i samklang med demokratiska grundtanken.

Snarare blir det en enkel nödutgång från frågor som just extrema grupperingar vill lyfta, och som inte sällan har befogad grund att dryftas.

Det som är positivt med extremistiska rörelser är just att de utgår från sådant de anser inte fungerar som utlovat och som de därför väljer för att bilda sin medlemsbas.

De kan därmed sägas vara extremt sanningssökande för att hitta sina nischfrågor.

Att förneka och utesluta förändrar ju inte i sak grunderna för dessa rörelsers tillväxt, men att gå frågorna till mötes öppnar istället för alternativa lösningar, varvid pluralismen gynnas på extremismens bekostnad.

Om man inför ett val hävdar att man aldrig kommer att samverka med det eller det partiet, visar man snarare på rädsla och osäkerhet inför hur man ska hantera de frågor som dessa grupperingar vill lyfta.

Jag accepterar inte att någon demoniseras som person för dennes åsikter eller uppfattningar !

Jag är inte rädd för någon eller något, utan vill välkomna alla att framföra sin sak.

Klarar jag inte av att bemöta sådant jag anser felaktigt, så visar det snarare på mitt eget tillkortakommande, än att det ska tas som intäkt för att förklara motparten för paria.

 

 

2 kommentarer

  1. Pingback: SD till Vilhelmina | En fjällbos funderingar

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Magnus Johansson !
      Nog är det märkligt att du säger dig stå för en öppen dialog samtidigt väljer att skriva din kommentar i form av ett helt nytt inlägg på din egen blogg istället för en kommentar till det inlägg du relaterar till ?!?

      Det du missar är att jag noga försöker skilja på sak och person !
      Att medlemmar i SD beter sig som omogna tonåringar med stålrör (inte järn- dito) och utagerranden som inte platsar i en seriös debatt är en sak, men frågan de lyfter en helt annan.
      Jag har noterat att det är kutym bland många inom min politiska antipol att skuldbelägga grupper för vad individerna tar sig för, utom när det gäller deras egen grupptillhörighet, men så vill inte jag agera.

      Dessutom är jag lite för mycket filosofiskt lagd för att finna motivation till att ställa mig i grupp och skandera slagord andra har hittat på, eller medverka i spektakulära event som saknar reell påverkanskraft.

      Min tilltro till väljarnas eget förstånd är för stor, för att jag ska kunna övertygas till att medverka i tillrättalagda åsiktsmonopoler, varför jag hellre än att försöka förminska andras budskap, ger min egen syn på saken och vägrar låta SD lägga beslag på problemdefinitionen, så som sker när andra samlar sig till ”motstånd” mot deras förklaringsmodeller.
      Istället försöker jag nå längre och bidra till en mer förankrad och verklighetsrelaterad förklaringsmodell.
      Stör det dig ?
      Känns det ovant och skrämmande ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.