Se upp med luriga vindkraftsavtal !

Det börjar hårdna i konkurrensen mellan olika vindenergibolag.

Utbyggnationen har tagit fart och inom vissa områden råder rena Klondykestämingen.

Men som markägare gäller det att se upp.

Det blir allt vanligare att exploatörerna försöker få tillstånd ett markhyresavtal istället för att köpa loss marken kring de olika energiverken.

Därmen har markägaren ansvaret för verket/verken om exploatören går i konkurs, samt när verken en gång har tjänat ut och ska skrotas kan det bli markägaren som får en ekonomisk kalldusch.

Ett betongfundament om 1300 ton betong kostar ca 5 000 000 att demolera och riva ut. Bolagen föreslår att man bilar bort de översta 30 centimetrarna och sedan skyfflar jord över restan, men det är långt ifrån säkert att tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen godkänner ett sådant förfarande.

 

Vidare har den utlovade maximala ljudnivån om 40 dB visat sig kraftigt underskattad vintertid; det är inte ovanligt att ljudnivån blir störande upp till 3 km från verket under den kallaste perioden.

Samma sak vad gäller lossnade isbitar, som har visat sig kunna kastas upp till 500 meter från verket.

 

Lagstiftningen har inte på långa vägar hunnit med den snabba utbyggnationen, och det gäller att se upp som markägare även om man lockas av vad som kan synas bli lätt förtjänta pengar via markhyresavtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.