Vad vill KD i Vilhelmina – handlingsprogram del 2

Företagandet är själva motorn i vår gemensamma ekonomi. Det är där pengar till välfärden skapas genom jobb och meningsfulla uppgifter som ger avkastning och som i sin tur generar skatteinkomster till den gemensamma kommunala förvaltningen.

KD vill se att vi i första hand vänder oss till de ca. 400 registrerade egna företagen

och lägga tonvikten på att få dessa att gro och växa. Detta kan endast ske genom

lyhördhet och behjälplighet utifrån företagarnas egna önskemål.

KD vill att Vilhelmina kommun ska ha en aktiv näringsenhet.

 

  • · Forskning och vidareförädling av träprodukter

Skogen är vår viktigaste naturresurs. I många avseenden fungerar vi  i inlandet bara som råvaruleverantörer. Träd omvandlar sackariderna glukos och fruktos till cellulosa och hemicellulosa,

Cellulosafibern är ett naturens underverk och kan användas till nästan vad som helst.

Nanocellulosa  kommer att bli en baskomponent i framtidens polymera material och som del av kompositer.

Ett hyvleri i kombination med en lackeringsanläggning skulle kunna skapa en stadig avsättning av sågat från små lokala sågverk som redan finns.

Nanocellulosa

 

  • · Koppla samman befintliga och nytillkomna företagare via mentorskap, för de som så önskar.

Att vara företagare innebär så mycket mera än att producera varor och tjänster. Skatteregler, Miljöbestämmelser, Affärsjuridik, Teknik och rationaliseringar, Marknadsföring, Bokföring, mm.

Att kunna få ringa en erfaren kollega kan ibland vara guld värt.  Mentorskap är en väg att kunna ge unga företagare den trygghet man behöver för att våga satsa och kan även vara ett sätt att klara generationsväxlingarna inom företagssektorn.

 

 

En kommentar

  1. keka

    De lokala företagare ska man gynna i första hand, på fritidsgården försöker vi handla det mesta som vi behöver av just lokala handlare och det borde alla kommunala verksamheter göra. Mentorskap för unga/nystartade företag låter som en lysande idé och om jag inte minns helt fel så hade väl du en idé om ett gemensamt företagarhus där man som nyföretagare skulle kunna hyra in sig och kunna ta hjälp av varandra? Är jag helt ute och cyklar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.